Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Železný muž s píšťalkou sa lúči s NBA. Po 39 rokoch a 2635 zápasoch

Basketbalová NBA zažila v utorok veľkú udalosť. Po dlhých 39 rokoch ukončil kariéru legendárny rozhodca Dick Bavetta, ktorý pískal v zámorskej lige 39 rokov a nevynechal ani jeden zápas.

20.08.2014 11:43
Dick Bavetta Foto: ,
Dick Bavetta.
debata

Do dôchodku odišiel sedemdesiatšty­riročný arbiter s úctyhodným číslom 2635 odpískaných zápasov.

„Na to som najviac pyšný. Či išlo o prípravný zápas, základnú časť alebo play off, nechýbal som ani raz. Bola to skvelá séria,“ lúčil sa Bavetta, rodák z Brooklynu. Do dôchodku ho vedenie súťaže posielalo už pred štyrmi rokmi, ale on odchod z NBA odmietol.

„Jeho oddanosť je inšpiráciou pre všetkých v NBA,“ vyhlásil člen vedenia ligy Rod Thorn. „Sme vďační za jeho prínos našej súťaži a prajeme mu len to najlepšie k zaslúženému odchodu do dôchodku,“ dodal.

Bavetta absolvoval v NBA s píšťalkou premiéru 2. decembra 1975 v Madison Square Garden, kde rozhodoval zápas New Yorku Knicks a Bostonu Celtics. V play off mal na konte 270 zápasov vrátane dvadsiatich siedmich finálových. Ako prvého z NBA ho delegovali na olympijský turnaj v Barcelone v roku 1992.

Niekoľkokrát mal namále, že sa jeho séria skončí. Nie kvôli zdraviu, ale kvôli zlému počasiu. Keď napríklad zatvorili letiska, musel si požičať auto a riadiť ho niekoľko hodín v noci alebo tesne pred zápasom, aby bol v hale včas. Tak napríklad absolvoval cesty z Toronta do Clevelandu či z Chicaga do Detroitu, čo je vyše 450 kilometrov.

„Mali sme v zmluve 82 zápasov rovnako ako tímy. Ale bohužiaľ nebola polovica z nich domácich, takže sme museli veľa cestovať. Bola to ale súčasť nášho života,“ povedal otec dvoch dcér a dvojnásobný dedko, ktorý žije s manželkou na ranči na Floride.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Dick Bavetta