Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí volejbalisti začínajú od nuly. Vybojujú postup na ME?

Situáciu, v ktorej sa nachádzajú, poznajú dokonale. Ocitli sa v nej aj pred štyrmi rokmi. Slovenských volejbalistov čaká od dnes do soboty druhá polovica kvalifikácie majstrovstiev Európy.

29.05.2014 09:00
Volejbalisti Slovenska, Grécko Foto: ,
Slovenskí volejbalisti.
debata

Na turnaji v Grécku odohrajú tri zápasy, ktoré rozhodnú o ich úspechu či neúspechu. Po dueloch na popradskej palubovke im patrí v tabuľke C-skupiny prvá priečka – avšak len o skóre pred Grékmi a Estóncami. Práve súboje s týmito dvomi súpermi budú z pohľadu slovenských ambícií kľúčové. Priamo na budúcoročný šampionát, ktorý sa uskutoční v Bulharsku a Taliansku, postúpi len víťaz skupiny. Tím z druhého miesta dostane šancu v baráži.

Mužstvo Flavia Gulinelliho mohlo cestovať do Grécka v oveľa lepšej nálade. Prvé dva popradské súboje s Maďarmi a Estóncami zvládlo s prehľadom – v oboch zvíťazilo 3:0. Na záver však prišlo zlyhanie s Grékmi, od ktorých dostali Slováci lekciu 0:3 a cestu na šampionát si výrazne skomplikovali. „Netreba prepadať panike. Stále máme všetko vo svojich rukách a šanca na postup je rovnaká, ako pred úvodným zápasom,“ tvrdí taliansky tréner.

Jeho zverenci, ktorí sú papierovými favoritmi skupiny, si na úvod zmerajú sily s Estóncami, na druhý deň ich čaká maďarský outsider, ktorý dosiaľ uhral len dva sety. Meranie síl s domácimi môže byť veľkým finále. „Nesmieme nikoho podceniť. Všetko je stále otvorené, aj keď v Grécku to budeme mať náročné. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili na majstrovstvá Európy z prvého miesta,“ vraví libero Matej Kubš.

Slovenskí volejbalisti boli v rovnakej situácii aj pred štyrmi rokmi, keď bojovali o postup na ME 2011, kde napokon dosiahli historický úspech v podobe piateho miesta. Po domácom turnaji mali spoločne s Belgičanmi a Ukrajincami po šesť bodov. Následne však v Belgicku vyhrali všetky tri zápasy a radovali sa z miestenky na kontinentálny šampionát.

Ak by sa Slováci neprebojovali na záverečný turnaj, bolo by to sklamanie. Medzi európskou elitou naposledy chýbali v roku 2005. Na ďalších štyroch európskych šampionátoch zakaždým štartovali. Vlani obsadili v Poľsku a Dánsku 11. miesto.

Program turnaja
Štvrtok 16.00 Estónsko – Slovensko, 18.30 Grécko – Maďarsko, piatok 16.00 Slovensko – Maďarsko, 18.30 Estónsko – Grécko, sobota 17.00 Maďarsko – Estónsko, 19.30 Slovensko – Grécko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia