Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalový šampión končí. Potopili ho peniaze

Úradujúci slovenský volejbalový majster Volley Team Bratislava skončil a neodohrá ani odvetný zápas šestnásťfinále Vyzývacieho pohára proti VK Pärnu.

11.12.2013 14:56
Volejbal, Paták, Volley Team Unicef Bratislava Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Vstup na slovenskú volejbalovú mapu oznámili so slávou a pompéznosťou. Predstavili veľké mená, atraktívnu legionársku légiu a predostreli smelé plány, ktoré podčiarkli ziskom majstrovského titulu i domáceho pohára. Po dva a pol roku však pre finančné problémy končia.

Hampl: Sám pokračovať neviem

To, k čomu sa schyľovalo už niekoľko týždňov, je realitou. Slovenský šampión Volley Team Bratislava zanikol. „Je koniec. Majiteľ klubu, pán Hampl, nám v utorok poslal mail, v ktorom objasnil situáciu. Klub končí a nebude pôsobiť v žiadnej súťaži,“ prezradil denníku Pravda slovenský reprezentant Matej Kubš, ktorý vo Volley Teame pôsobil od minulého roka.

O vyjadrenie k vzniknutej situácii sme požiadali aj Ladislava Hampla, ktorý potvrdil Kubšove slová v smske. „Ešte v pondelok som veril, že všetko zvládneme. Nebol som však schopný presvedčiť partnerov a sám nedokážem pokračovať,“ napísal.

Za všetkým sú, samozrejme, peniaze. Finančné problémy Volley Teamu vyvrcholili v stredu, keď Bratislavčania neodcestovali na zápas Vyzývacieho pohára do Estónska. Nedokázali totiž nájsť približne 15-tisíc eur na transferové a licenčné poplatky. „Pritom ešte v pondelok večer nám z klubu oznámili, že do Pärnu vycestujú. Napokon je všetko inak,“ uviedol Ľubor Halanda, šéf Slovenskej volejbalovej federácie.

Podľa neho sa Volley Team nevyhne postihu od Európskej volejbalovej federácie (CEV). Za odhlásenie sa zo súťaže menej ako sedem dní pred zápasom hrozí klubu pokuta vo výške 10-tisíc eur. V prípade, že zanikne a vyhlási bankrot, je povinný zaplatiť pokutu národný zväz. „Sme si toho vedomí. Sme totiž partnerom CEV. Na druhej strane, aj klub sa zaviazal k plneniu všetkých podmienok súvisiacich s účasťou v európskom pohári. Preto by sme peniaze žiadali od neho,“ tvrdí Halanda.

V prípade nezaplatenia pokuty by hrozila stopka nielen ostatným slovenským klubom v európskych pohároch, ale aj reprezentačným výberom, na ktoré čakajú kvalifikačné zápasy MS 2014.

Halanda: Mohli tomu zabrániť

Prvého muža slovenského volejbalu čakajú zajtra rokovania so zástupcami Volley Teamu. Včera poobede od nich ešte oficiálne stanovisko o zániku klubu nemal. „Ak je pravda, že Volley Team skončil, tak ma to veľmi mrzí. Každopádne, mohli tomu zabrániť prezieravejším rozhodnutím. Už v auguste totiž mohli vedieť, že nebudú mať dostatok peňazí na to, aby odohrali kompletnú sezónu,“ pozrel sa na situáciu kriticky Halanda.

Volley Team vznikol pred dva a pol rokom ako nástupca STU Bratislava. Dres mužstva si hneď v prvej sezóne oblieklo viacero legionárov i domácich hráčov s reprezentačnými skúsenosťami, ktorí dotiahli klub do finále extraligy, kde nestačili na Humenné. V minulom ročníku však východniarom prehru vrátili a získali premiérový majstrovský titul. Už vtedy sa však začali prejavovať veľké finančné problémy.

V polovici sezóny opustil klub renomovaný taliansky odborník a bývalý tréner slovenskej reprezentácie Emanuele Zanini. Jeho kroky nasledovali aj viacerí hráči. Do novej sezóny vstúpil Volley Team len s trojčlennou súpiskou, ktorú postupne doplnil o piatich legionárov. Hampl, ktorý sa v 49 rokoch sám nachádzal na súpiske, zároveň prenechal post klubového prezidenta Klaudii Novanskej. Tá však na ňom vydržala len mesiac.

Kubš: Z výplat sme dostávali len zlomky

Zmluvu s bratislavským Volley Teamom podpisoval vlani – bez akýchkoľvek obáv. „Vtedy mi ani len nenapadlo, že by to mohlo takto dopadnúť,“ vraví libero s reprezentačnými skúsenosťami Matej Kubš.

Kedy ste nadobudli pocit, že v klube nie je všetko v poriadku?
Keď nám na začiatku minulej sezóny začali meškať výplaty. Odvtedy som sa pripravoval na možnosť, že môže prísť k najhoršiemu – aj k zániku klubu. Dúfal som však, že sa všetko na dobré obráti. Priznávam ale, že som tomu dával stále menšiu šancu.

Ako to bolo s výplatami počas tejto sezóny?
Dostávali sme len zlomky z toho, na čom sme boli s vedením klubu zmluvne dohodnutí. Týka sa to nie len domácich, ale aj zahraničných hráčov. Je mi ich naozaj ľúto.

Koľko peňazí vám dlží klub?
Jednu výplatu, k ostatným sa vyjadrovať nechcem. Nepredpokladám však, že tie peniaze ešte niekedy uvidím. Ani to vlastne nechcem riešiť. Hľadám si radšej nový klub, črtá sa mi viacero možností.

Na súpiske tímu bolo počas aktuálnej sezóny len osem hráčov – vrátane pána Hampla. Ako prebiehali tréningy?
Počas posledného jeden a pol týždňa sme netrénovali vôbec. Bolo to možno aj lepšie. Aj tak sme všetci rozmýšľali len nad peniazmi a nesústredili sa na volejbal. Navyše, bolo nás málo a čakali sme, ako celá situácia dopadne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Volley Team Bratislava #Vyzývací pohár vo volejbale