Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Masters: Hrbatý je v semifinále!

Slovenský tenista Dominik Hrbatý sa prebojoval už do semifinále dvojhry na záverečnom podujatí série Masters v parížskej hale Bercy (dotácia 2,082.000 eur), keď vo štvrťfinále zdolal ako nasadená sedemnástka turnajovú osmičku a obhajcu vlaňajšieho prvenstva Čecha Tomáša Berdycha za 1:34 h v troch setoch 6:4, 1:6 a 6:2.

03.11.2006 22:03
debata

V dueli o postup do svojho prvého tohtoročného finále na mužskom profesionálnom okruhu nastúpi zverenec trénera Tibora Tótha v sobotu proti desiatemu nasadenému Nemcovi Tommymu Haasovi, ktorý zdolal Rusa Ma­rata Safina 7:6 (1), 3:6 a 6:3.

Hrbatý v prvom sete duelu proti Berdychovi ťažil z kvalitného podania, účinných returnov a trpezlivej hry od základnej čiary. Slovenský daviscupový reprezentant hneď v úvodnom geme prelomil podanie Berdycha, rovnaký kúsok sa mu podaril aj v piatej hre a postupne si vybudoval náskok 5:1. Českému hráčovi sa síce zlepšenou hrou podarilo znížiť na 4:5, no Hrbatý v desiatom geme pri vlastnom servise doviedol úvodné dejstvo do úspešného konca. V druhom sete Berdych zlepšil podanie i returny a získal ho hladko v pomere 6:1.

V rozhodujúcom dejstve Hrbatý opäť našiel správny herný rytmus, začalo mu vychádzať prvé podanie a po brejku v tretej hre sa ujal vedenia 4:1. V siedmom geme dokázal slovenský tenista odvrátiť dva brejkbaly a prvý vzájomný zápas proti Berdychovi doviedol do úspešného konca, keď za stavu 5:2 premenil pri podaní Čecha hneď prvý mečbal. Hrbatý v Paríži štvrtýkrát v tomto roku postúpil do semifinále niektorého z turnajov ATP, medzi elitnou štvoricou bol aj v Aucklande, Los Angeles a vo Viedni.

„Postup do semifinále turnaja série Masters v Paríži si veľmi cením, na záver sezóny je to skvelý výsledok. Dôležité bolo, že som chytil začiatok zápasu a hneď v úvodnom geme som Berdycha brejkol. Dostal som sa do dobrého rytmu a vďaka tomu, že sa veľmi dobre poznáme, som dokázal predvídať dopredu niektoré údery. Začiatok druhého setu mi príliš nevyšiel, Berdych sa dostal na správnu vlnu a dovolil si aj zariskovať. V treťom sete bolo dôležité to, kto skôr dokáže urobiť brejk. Mne sa prakticky hneď na začiatku dejstva podarilo prelomiť Berdychovo podanie a hoci sa nedá povedať, že súper potom psychicky odpadol, predsa len bolo na ňom vidieť, že ťahá za kratší koniec. Bojoval som o každú loptičku a snažil som sa, aby vyhral čo najmenej gemov, čo sa mi aj podarilo. V semifinále si verím. Ak proti Haasovi či Safinovi zopakujem výkony zo zápasov proti Murraymu a Berdychovi, nie som bez šancí postúpiť do finále,“ povedal pre TASR Hrbatý.

Berdych pre ČTK povedal, že ak Hrbatý zahrá v semifinále rovnako dobre ako v piatok, sú jeho šance na finále veľké. „Veľmi by som mu to prial, mám k nemu predsa len bližšie než k iným hráčom tu,“ povedal Berdych.

Z toho, že ako minuloročný víťaz turnaja nastupoval tentorok vlastne do každého zápasu ako favorit, žiadny mimoriadny tlak necítil. „Skôr som sa to snažil brať ako výhodu. Hralo sa mi tu dobre, i dnes som sa na kurte cítil dobre, nie že by som sa trápil, ale jednoducho som nenašiel zbraň, ktorou by som viac potrápil jeho,“ konštatoval. „Keď človek prehrá, vždy si je čo vyčítať. Mal som nájsť akúkoľvek zbraň, aby som ho vyviedol z tempa, ale to sa mi nepodarilo, proste bol lepší,“ dodal.

Zápas nebol podľa dvadsaťjedenročného českého tenistu vypätejší preto, že Hrbatý je Slovák. „Poznáme sa dobre, dosť spolu trénujeme, už sme toho spolu veľa nahrali, aj keď oficiálne to bol len náš druhý vzájomný zápas,“ povedal.

dvojhra – štvrťfinále:
Dominik HRBATÝ (17-SR) – Tomáš Berdych (8-ČR) 6:4, 1:6, 6:2

debata chyba