Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trenčíne sme išli na rolbe do mesta, so Slovanom sme oslavovali tri dni, vraví legenda Nitry. Ako vidí budúcnosť klubu a čo nový štadión?

Od začiatku play off nechýbal ani na jednom domácom zápase nitrianskych hokejistov. Druhý najlepší strelec slovenskej histórie a jedna z najväčších klubových legiend Ľubomír Kolník (56) si užíval oslavy majstrovského titulu spolu s hráčmi i fanúšikmi.

25.04.2024 15:46
HK Nitra, HK Spišská Nová Ves Foto: ,
Tomáš Hrnka s majstrovskou trofejou.
debata (1)

V rodnom meste sa zisku trofeje nedočkal, úspechy však zbieral v Slovane či Trenčíne. Finále Nitry so Spišskou Novou Vsou ho prekvapilo.

„Nečakal som, že sa skončí 4:0. Nitra mala oproti súperovi vo všetkom navrch. Od skvelého útoku až po vyrovnaných brankárov,“ vraví.

Ako ste si užívali majstrovské oslavy?

Mal som na druhý deň povinnosti, takže striedmo. Boli však veľké a som si istý, že všetci z klubu si ich aj s fanúšikmi vychutnali.

Rozhovor o finále extraligy s Michalom Hudecom
Video

Na konte máte tri tituly – dva slovenské so Slovanom a federálny s Trenčínom. Poradili ste chlapcom, ako prežiť oslavy bez ujmy na zdraví?

Tituly prinášajú vždy najkrajšie spomienky. Federálny s Trenčínom, keď sme vo finále zdolali Plzeň, bol velikánsky úspech. Oslavovali sme na ľade v Trenčíne. Potom sme sa na rolbe presúvali do mesta. Človek je plný adrenalínu. Niektorí ani nespali. Keď sme vyhrali titul so Slovanom, išli sme bez spánku tri dni vkuse.

Od rána do večera sme oslavovali. Boli sme mladí a vytrénovaní. Keď si hráč na chvíľu sadne a premietne si spätne celú sezónu, koľko driny a odriekania zažil. Koľko obetoval pre rodinu a zrazu si uvedomí, aký úspech dosiahol. Človek zároveň nikdy nevie, či je to jeho posledný titul. O to viac si každý úspech treba užiť.

SR šport Hokej APHK TEL TK VV SZĽH BAX Čítajte viac Hokej z nás vie vytiahnuť aj tie najhoršie emócie, vraví Rapáč. Šéf Spišiakov reaguje na Melicherčíka. Aký je skutočný dôvod jeho konca v klube?

Príbeh Nitry sa nezmazateľne zapíše do histórie. Čakali ste po základnej časti, že sa môže prebojovať až na úplný vrchol?

Myslím si, že to nečakal nikto. Je neuveriteľné, čo sa chlapcom podarilo. Postupne vyradili Trenčín a následne prvý, druhý i tretí tím po základnej časti. Predovšetkým postup cez Poprad bol veľkým úspechom. Mal nabité mužstvo. Je to obrovská radosť aj pre mňa.

Mesto a fanúšikovia si to jednoznačne zaslúžili. Atmosféra, akú robia tí nitrianski, nie je nikde inde na Slovensku. Súperi, ktorí sem prídu prvýkrát, hovoria, že je to skutočné hokejové peklo. Titul je v správnych rukách.

Tréner Antonín Stavjaňa hovoril po jeho zisku, že Nitra bola právom podceňovaná, vzhľadom na kolísavé výkony v základnej časti. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Jednoznačne. Aj to bol jeden z faktorov nitrianskeho úspechu. Každý ju podceňoval. V hlavách mali, že Nitra bola v základnej časti slabá. Naopak, chlapci si s každým víťazstvom verili viac a viac. Na hokejky zrazu prišla pohoda.

Ľubomír Kolník na tréningu Nitry v júli 2008. Foto: TASR, Martin Baumann
Ľubomír Kolník Nitra hokej Ľubomír Kolník na tréningu Nitry v júli 2008.

Videl som to na viacerých hráčoch Nitry. Napríklad kanadský obranca Alex Cotton mal chvíľku problémy. V sérii s Trenčínom sa mu nedarilo. Potom sa rozohral aj s ďalšími mladíkmi ako Jakub Lacka, Dávid Okoličány či Sebastián Čederle. Bola radosť sa na nich pozerať. Skvele sa navzájom dopĺňali. Nitre pomohlo, že sa chytili v podstate všetky formácie, nebolo to iba o jednom útoku.

Lídrom mužstva a kapitánom je nestarnúci Branislav Mezei. Hoci má 43 rokov, chce pokračovať ďalej. Nakoľko dôležité je mať v kádri ikonu, ktorá inšpiruje mladých hráčov?

Mladí sa od neho majú čo priučiť. Je to hrajúca legenda. Dlhé roky pôsobil v zámorí i v NHL. Skúseností má na rozdávanie. Na ľade si dokázal urobiť poriadok a splnil si svoju úlohu. Chlapci ho rešpektovali a to je najdôležitejšie.

Rozhodnutie o konci kariéry urobí len on sám. Určite toho už na neho bolo veľa, ale sám uvidí, či bude aj zdravotne v poriadku a potiahne ešte aspoň jednu sezónu.

SR hokej finále TEL prvý Spišská Nová Ves Nitra KEX Čítajte viac Nitra sa vyrovná O2 Aréne. Chyby rozhodcov? Keď raz pískajú ako v Nagane a inokedy každú drobnosť, je to problém

Tretíkrát v kariére sa stal najužitočnejším hráčom play off Samuel Buček. Mal by sa znova pokúsiť presadiť sa v zahraničí?

V našej lige jednoznačne vyčnieva. Je to hráč, ktorý dokáže rozhodovať zápasy. Má neskutočné zrýchlenie na jednom či dvoch metroch. Je veľmi silný na puku, dokáže si ho skvele pokryť. V neposlednom rade je to fantastický strelec. Gól dá z každej pozície. Ukazuje, že Nitra mu sedí. Kvalitný hráč ale musí predvádzať výborné výkony aj v iných ligách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Antonín Stavjaňa #Ľubomír Kolník #Samuel Buček