Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton sa čudoval, McLaren odvolal

Lewis Hamilton sa podľa očakávania nestotožnil s názorom traťových komisárov na Veľkej cene Belgicka F1, ktorí ho 25-sekundovou penalizáciou ukrátili o víťazstvo a štyri body v celkovom hodnotení šampionátu. Britský pilot tímu McLaren-Mercedes sa síce na pódiu tešil z triumfu v Spa-Francorchamps, ale vzápätí prišlo šokujúce posúdenie dramatického súboja s úradujúcim majstrom sveta Kimim Räikkönenom.

08.09.2008 09:49
Lewis Hamilton, VC Belgicka Foto:
Lewis Hamilton sa z triumfu dlho netešil.
debata

Do šikany Bus Stop sa vrútili obaja piloti na doraz, na druhom mieste jazdiaci Hamilton bol v nej prvý, ale strach z kolízie ho vyniesol mimo trate, takže si cestu skrátil a dostal sa pred svojho fínskeho súpera. Vzápätí si však svoju chybu uvedomil, pustil Räikkönena pred seba a na predbehnutie využil zákrutu La Soucre. O chvíľu nato sa Räikkönen dostal do šmyku, svoj monopost "odparkoval“ pri bariére a prišiel o všetky body.

Pozornosť kompetentných sa po skončení pretekov zamerala na Hamiltonov prejazd Bus Stop a výsledkom bolo šalamúnske rozhodnutie. Hamilton sa ním zaradil až na 3. miesto a prišiel o štyri body, čím sa jeho náskok pred dodatočným  víťazom VC Belgicka Felipem Massom zmenšil na 2 body. „Nechal som mu dostatok miesta, on však nechal nohu na plyne dlhšie a nedal mi inú možnosť. Toto sú automobilové preteky a ak ma budú penalizovať, potom niečo nie je v poriadku, pretože ja som bol v zákrute prvý a nemal som z manévru žiadnu výhodu. Koniec koncov, súboj pokračoval, ja som mu miesto vrátil, preto si myslím, že všetko bolo v medziach fair play. Trest by bol totálnou chybou. Ale dobre viete, ako stewardi dokážu zamiešať kartami,“ povedal Hamilton ešte pred výrokom traťových komisárov.

McLaren sa prirodzene proti trestu odvolal, za svojho jazdca sa postavil šéf stajne Ron Dennis: „Bola to senzačná veľká cena, ktorá dvíhala ľudí zo sedadiel, nech už držali palce komukoľvek. Naše auto sa v daždivých podmienkach správa lepšie ako konkurencia, preto sme verili, že Lewis využije túto výhodu. Išiel do vedenia, skončil prvý, ale inkasoval 25-sekundovú penalizáciu. Ihneď sme podali odvolanie.“ Ani viceprezident Mercedes-Benz Motorsport Norbert Haug si nemyslí, že by Brit vyhral vďaka výhode získanej na „autobusovej zastávke“. „Čo sa dá robiť, musíme zdvihnúť hlavy a sústrediť sa na ďalšie preteky v Monze. Ešte nie je nič rozhodnuté,“ vyhlásil Haug. 

Ferrari zostalo pri politike nekomentovania výrokov traťových komisárov a obmedzilo sa na konštatovanie svojho šéfa Stefana Domenicaliho o situácii na čele priebežného poradia: „Musíme z tohto rozhodnutia vyťažiť čo najviac. Vždy hovorím, že pretekom nie je koniec dovtedy, kým nepoznáme oficiálne výsledky. Dnes sa to potvrdilo.“

debata chyba