Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ecclestone po vyše 40 rokoch končí. Z formuly 1 urobil miliardový biznis

Bernie Ecclestone po viac ako 40 rokoch skončil na čele formuly 1. Osemdesiatšesťročný Brit, ktorý z kráľovskej motoristickej triedy vytvoril miliardový biznis, v pondelok potvrdil špekulácie britských médií.

23.01.2017 21:40
Veľká cena Maďarska F1, Bernie Ecclestone Foto: ,
Bernie Ecclestone máva fanúšikom.
debata

Nový vlastník seriálu F1 Liberty Media zatiaľ správu nekomentoval.

„Dnes ma zosadili. ​​Som jednoducho preč. Je to oficiálne. Už firmu nevediem,“ citoval odborný magazín auto motor und sport Ecclestona. „Moju pozíciu prevzal Chase Carey,“ dodal s tým, že nový vlastník seriálu mu ponúkol post čestného predsedu. „Mám tento titul, bez toho aby som vedel, čo znamená,“ povedal Ecclestone.

Revolučné zmeny vo vedení majstrovstiev sveta súvisia s prevzatím formuly 1 americkým mediálnym koncernom Liberty Media, ktorý sa stane väčšinovým vlastníkom. O konci Ecclestonovej éry sa začalo špekulovať od minulého septembra, keď zástupcovia Liberty Media kúpili prvú časť podielu od spoločnosti CVC Capital Partners. Prevzatie F1 minulý týždeň schválila aj Medzinárodná automobilová federácia.

Šesťdesiatdva­ročného Careyho, bývalého prezidenta mediálneho konglomerátu 21st Century Fox magnáta Ruperta Murdocha, určila spoločnosť Liberty Media novým šéfom formuly 1 už vlani. Starosť o komerčnú stránku seriálu vrátane marketingových a mediálnych práv by mal prevziať ďalší Američan Sean Bratches, ktorý pôsobil vo vedúcej funkcii v televíznej spoločnosti ESPN. Športové a technické záležitosti by mal riadiť bývalý šéf tímu Mercedes a technický riaditeľ Ferrari Ross Brawn.

Celkovo by mala Liberty Media zaplatiť za väčšinu vo formule 4,4 miliardy dolárov a k tomu prevziať dlhy vo výške 4,1 miliardy dolárov. Podiel Liberty Media by mal stúpnuť na 35,3 percenta, čím Američania získajú väčšinu. Zvyšných necelých 65 percent ďalej spolu vlastnia napríklad americká firma Waddell & Reed (údajne 20,9 percenta), Ecclestone (5,3) a firma jeho rodiny Bambino Trust (8,5) či FIA (1,0).

Bernie Ecclestone. Foto: SITA, AP
Bernie Ecclestone Bernie Ecclestone.

Ecclestone, promotér a dlhoročný vlastník vysielacích práv seriálu formuly 1, si svoje postavenie tvrdo vydobyl a rovnako neústupne ju aj obhajoval, hoci jeho diktátorské metódy často budili odpor.

Narodil sa 28. októbra 1930 ako Bernard Charles Ecclestone v malom mestečku Bungay v juhovýchodnom Anglicku. V 16 rokoch ukončil štúdium a pracoval ako robotník v plynárni. Čoskoro ho však zlákal prudko sa rozvíjajúci motorizmus.

So spoločníkom vybudoval firmu a predával motocykle. Sám na nich pretekal, neskôr presadol do automobilov. Väčších úspechov ale ako pretekár nikdy nedosiahol. Po škaredej nehode na okruhu v Brands Hatch začiatkom 50. rokov radšej aktívnu kariéru ukončil.

Viac sa mu darilo pri podnikaní v realitách. Zo zárobku si kúpil závodnú stajňu Connaught a stal sa manažérom jazdca Stuarta Lewisa-Ewansa. V roku 1958 sa dokonca znovu sám objavil na dráhe a dvakrát sa neúspešne pokúsil kvalifikovať do pretekov formuly 1. Čoskoro sa ale definitívne stiahol do zákulisia.

Ako manažér pritom zažil radostné aj veľmi tragické momenty. Lewis-Ewans zomrel na následky popálenín po nehode v GP Maroka, neskôr zahynul pri pretekoch aj ďalší Ecclestonov chránenec Jochen Rindt.

Veľkých úspechov sa ale ambiciózny Bernie Ecclestone dočkal ešte len ako majiteľ tímu Brabham, ktorý kúpil v roku 1971 (a o 16 rokov neskôr s mimoriadnym ziskom predal). V tom čase už bol známou a vplyvnou postavou motošportu. Spolu s ďalšími šéfmi stajní založil organizáciu konštruktérov vozidiel F1 (FOCA) a v roku 1981 s pomocou právnika Maxa Mosleyho vyjednal s Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA) dohodu, ktorá upravila základné princípy fungovania šampionátu F1.

Ecclestone vďaka nej napríklad ovládol organizačné a komerčné stránku formuly 1, umožnila mu uzatvárať zmluvy s televíznymi spoločnosťami aj organizátormi jednotlivých závodov alebo rozhodovať o celkovej podobe seriálu a každého jeho dielu – predovšetkým o vyplácanie výnosov jednotlivým stranám.

zväčšiť Bernie Ecclestone a jeho exmanželka Slavica. Foto: www.claudiocaprara.it
Bernie Ecclestone, Slavica Bernie Ecclestone a jeho exmanželka Slavica.

Jeho nekompromisný obchodné štýl, kvôli ktorému sa o ňom hovorilo ako o diktátorovi, na druhú stranu viedol k tomu, že malé tímy bankrotovali a z kalendára majstrovstiev sveta mizli tradičné okruhy.

Keď sa Max Mosley v októbri 1993 stal prezidentom FIA, vzrástol Ecclestonov vplyv ešte viac: bol totiž vymenovaný za viceprezidenta federácie a šéfom jej športovej komisie. A v roku 2000 si od federácie prenajal exkluzívne práva na seriál F1 na ďalších sto rokov. Službu svojmu starému priateľovi oplatil o osem rokov neskôr, keď sa za neho postavil po tom, čo ho bulvárny novinári nakrútili pri sadomasochistických hrách s prostitútkami v nacistických kulisách. Odchodu Mosleyho do ústrania to ale nezabránilo.

Ecclestonov vzťah k ženám je pritom výrazne konzervatívnejší. V druhom manželstve vydržal 24 rokov. Má tri dcéry, jednu z prvého manželstva, dve z druhého s Slavicou Radičovou, bývalou modelkou chorvátskeho pôvodu. So 159 centimetrov vysokým Berniem tvorila nevšedný pár, manžela prevyšovala o 29 centimetrov. Navyše bola o 28 rokov mladšia. Ich rozvod v roku 2009 bol považovaný za jeden z najdrahších v histórii. O tri roky neskôr sa oženil tretíkrát – s Fabianou Flosiovou, mladšou o celých 46 rokov.

Jeho povesť i postavenie v rovnakej dobe ohrozilo obvinenia z korupcie, kvôli ktorému sa dokonca na čas stiahol z vedenia formuly 1. V auguste 2014 sa obvinenia z korupcie zbavil mimosúdnym vyrovnaním vo výške 100 miliónov dolárov a do čela šampionátu sa koncom toho istého roka vrátil.

Koniec Ecclestoneovej éry, počas ktorej sa formula 1 profesionali­zovala a stala sa z nej celosvetovo známa značka, prišiel po minuloročnom predaji časti akcií mediálnej firme Liberty Media.

debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Bernie Ecclestone