Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rosberg už v súboji koleso na koleso nepoľaví

Nico Rosberg sa v dramatickej sezóne formuly 1 tešil z majstrovského titulu iba s päťbodovým náskokom pred tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom.

30.11.2016 11:00
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg a Lewis Hamilton. Tímoví kolegovia a zároveň veľkí rivali.
debata

"Naučil sa, ako s ním bojovať a získavať potrebné sebavedomie. Bol trpezlivý a dočkal sa úspechu,“ myslí si o nemeckom pretekárovi Mercedesu jeho krajan Stephan Heublein, šéfredaktor magazínu Motorsport-Magazin.com.

Čo rozhodlo o Rosbergovom premiérovom titule?
Zažil fantastický štart do sezóny. Štyrmi triumfami v rade získal potrebné sebavedomie po dvoch neúspechoch v boji o titul s Hamiltonom. Bol to obdivuhodný kúsok, na týchto tratiach sa mu to dovtedy nepodarilo. Lepší úvod si ani nemohol želať. Skvelú fazónu odštartoval už koncom sezóny 2015, keď ovládol troje záverečných pretekov a zavelil do útoku. Ukázal, že v súboji koleso na koleso už nepoľaví. Predtým sme uňho také sebavedomie nevideli. Toto je nový Rosberg vo verzii 2.0. Pretekár, ktorý už zbytočne nešpekuluje a nenechá sa ničím rozhodiť. Ani Hamiltonovými psychologickými hrami. Zvláda ich lepšie a naučil sa aj odolávať tlaku.

Britský obhajca v ročníku 2016 potvrdil svoju kvalitu. Vyhral dokonca viackrát ako Rosberg (10:9, pozn.), no zisk väčšieho počtu bodov mu znemožnili aj technické problémy či penalizácie. Je Rosberg zaslúženým šampiónom?
Rozhodne áno. Je pravdou, že smola sa tentoraz viac lepila na Hamiltona, no aj takéto situácie sú súčasťou motoršportu. Vždy sa bude špekulovať o tom, ako by napokon vyzerala sezóna, keby napríklad Hamiltonovi vydržal motor v Malajzii. Pre jeho poruchu odstúpil z prvého miesta a Rosberg z toho vyťažil. Aj v tom je kvalita pretekára – majstra sveta.

Ktorý moment bol z Rosbergovho pohľadu výnimočný?
Bravúrne zvládol dramatickú Veľká cena Singapuru. Mercedes v nej čelil veľkému tlaku Red Bullu a Ferrari. Vďaka výbornému výkonu a bezchybnej stratégii stajne si Rosberg ustrážil prvenstvo. Keby sme sa na to pozreli všeobecnejšie, vyzdvihol by som víťazné série na začiatku sezóny a v jej druhej polovici od augusta do septembra.

Aké sú kvality nového majstra sveta?
Je jasné, že ide o veľmi rýchleho pretekára. Keď prestúpil do Mercedesu, jeho novým tímovým kolegom sa stal sedemnásobný svetový šampión Michael Schumacher. V padoku sa hovorilo o tom, že v spoločnosti takého velikána si ani neškrtne. Všetkým dokázal, že sa mýlili. Hamilton prišiel s titulom z McLarenu a opäť sa očakávalo, že Rosberg bude hrať druhé husle. Zo začiatku mal Brit skutočne navrch, no neskôr sa Rosberg naučil, ako s ním bojovať a získavať potrebné sebavedomie. Bol trpezlivý a obhajcu napokon zdolal. Dosiahol skvelý výsledok.

S Rosbergom ste absolvovali viacero rozhovorov. Ako by ste ho charakterizovali z ľudskej stránky?
Vyzdvihol by som uňho tri veci – inteligenciu, zdvorilosť a veľkú profesionalitu. Rozhodne nie je najsledovanejšou či najokázalejšou osobou v padoku. Na tento fakt poukázal aj dlhoročný šéf F1 Bernie Ecclestone. Ešte počas sezóny sa vyjadril, že by nebol takým dobrým majstrom sveta ako Hamilton, pretože o ňom nie je čo písať. Nemyslím si, že šampión sa musí prezentovať tetovaniami, kamarátstvami s hollywoodskymi hviezdami či cestami okolo sveta na palube súkromného lietadla s dvoma buldogmi po boku. Rosberg nebude zapĺňať noviny či internet bombastickými titulkami zo súkromia, ale skôr svojím pretekárskym vývojom a výsledkami na trati. A sledovať jeho progres je určite aspoň také zaujímavé ako kolegove stretnutia s rapovou hviezdou alebo hry s tigrom (úsmev).

Stephan Heublein a Romain Grosjean Foto: Archív Stephana Heubleina
Stephan Heublein a Romain Grosjean Stephan Heublein a Romain Grosjean

Rivalita medzi jazdcami Mercedesu sa často skloňovala aj v práve skončenej sezóne. Dá sa predpovedať jej vývoj po Rosbergovom titule?
Nemyslím si, že sa ich vzťah výrazne zmení. Lewisa však určite neteší, že namiesto majstrovského hetriku musel v konečnom hodnotení uznať kvality svojho tímového kolegu. Formula 1 je veľmi súťaživý šport a oboch čakajú veľké výzvy – vrátiť sa na čelo, respektíve obhájiť titul. Stajňa už nedopustí, aby sa zopakoval májový incident z Barcelony (po vzájomnej kolízii obaja odstúpili z pretekov, pozn.). Na druhej strane možno práve takéto momenty potrebuje Hamilton, aby sa mu vrátila motivácia a ukázal, kto je najlepším formulovým pretekárom planéty.

Po titule sa Rosbergovi zvýši sebavedomie a bude útočiť na ďalší. Koľko ich môže získať?
Pokojne ich môže vybojovať ešte niekoľko, v budúcom ročníku aj po ňom. Veľa závisí od kvalít jeho monopostu a tímu. Nové pravidlá môžu zamiešať celkovým poradím a dostať na čelo inú stajňu. Verím, že do bitky o titul prehovorí aj zvyšok štartového poľa. Čiernymi koňmi z jazdcov sú pre mňa Daniel Ricciardo a Max Verstappen z Red Bullu. Strieborné šípy to budú mať náročné.

Spomínali ste zmenu pravidiel. Môže zastaviť alebo aspoň pribrzdiť suverénny Mercedes?
V histórii F1 sa suverenita tímov pohybovala v akýchsi cykloch, ktoré dokázali, že obdobie nadvlády sa môže nečakane skončiť. V roku 2017 uvidíme viacero zmien, monoposty budú mať napríklad širšie pneumatiky a pribudnú nové aerodynamické pravidlá. Mercedes má však najlepšiu pohonnú jednotku a výnimočných členov tímu. Niet pochýb, že do budúcej sezóny pripravia silný monopost. Vicemajstrovský Red Bull sa počas sezóny postupne približoval k Mercedesu, napríklad v Maďarsku či Singapure poriadne hrýzol. Motory z dielne Renaultu budú podľa mňa omnoho väčším konkurentom ako v uplynulých troch rokoch a boj o zosadenie Mercedesu z trónu bude intenzívnejší.

Eufóriu z úspechov Schumachera ťažko niekto prekoná

Nemeckí športoví fanúšikovia majú špecifický vzťah k rekordérovi F1 Michaelovi Schumacherovi a úspechy "svojich“ ostatných šampiónov až tak neoslavujú. "Schumacher zostal v ich srdciach podobne ako tenisti Boris Becker a Steffi Grafová. Je to najmä tým, že výrazné výsledky pre nemecké farby dosiahli ako prví v histórii. Ani Sebastian Vettel nevyvolal u krajanov po šnúre štyroch titulov takú eufóriu ako Schumacher,” tvrdí Heublein. Podľa neho by sa to nezmenilo, ani keby si vybojoval titul vo Ferrari, stajni výrazne spojenej s triumfami legendárneho Schumiho. Ani výsledky ich krajana Rosberga nevzbudili v Nemecku porovnateľné emócie. "Napriek tomu, že jazdí v nemeckom aute, bol pri reinkarnácii strieborných šípov a pomohol im k návratu na vrchol. Časom sa to môže zmeniť, ale skôr som skeptický,” dodáva expert F1 z Mníchova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #F1 #Nico Rosberg