Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Po komplimentoch tvrdý boj. F1 čaká finále v púšti

Pred úvodnou tlačovou konferenciou posledného pretekárskeho víkendu dostali pokyn, aby si podali ruky.

26.11.2016 11:00
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg (vľavo) a za ním Lewis Hamilton.
debata

Nico Rosberg a Lewis Hamilton sa však k tomuto kroku neodhodlali a len chladne zapózovali fotoreportérom. Rivalita tímových kolegov graduje a aj štvrtkové gesto dalo jasný signál na to, že v záverečnom boji o trón vo formule 1 si nič nedarujú.

Bitka o majstrovský titul vyvrcholí na víkendovej Veľkej cene Abú Zabí Bližšie k jeho zisku má Rosberg. Jeho dvanásťbodový náskok na čele znamená, že mu stačí finišovať na pódiovej priečke. V prípade Hamiltonovho víťazstva bude v Spojených arabských emirátoch premiérovo oslavovať aj po dojazde na druhom či treťom mieste.

"Do posledných pretekov vstupujem uvoľnený po skvelom týždni s priateľmi a rodinou. Mám dobré spomienky na vlaňajšie víťazstvo v Abú Zabí, čo mi dodáva sebaistotu. Uvedomujem si zvýšený tlak, čaká nás veľký boj. Som rád, že ho zvádzam s Lewisom už tretí rok za sebou. Urobím maximum, aby som sa so sezónou lúčil ako šampión,“ tvrdí Rosberg. Rodák z Wiesbadenu je na najlepšej ceste stať sa tretím nemeckým majstrom sveta po Michaelovi Schumacherovi a Sebastianovi Vettelovi. V aktuálnom ročníku vyhral rovnako ako Hamilton deväť podujatí, najhoršie skončil siedmy, predčasne odstúpil len raz.

Trojnásobný šampión Hamilton poprel, že plánuje "špinavú hru“. Narážal na slová šéfa tímu Red Bull Christiana Hornera, podľa ktorého Britovi v prípade vedenia mohla pomôcť taktika brzdenia zvyšok štartového poľa. V takom prípade by bola väčšia šanca, že Rosberg by sa dostal do súbojov, ktoré by ho pripravili o majstrovské ambície.

"Niečo také by sa len ťažko uskutočňovalo, z mojej strany bude všetko vo férovej rovine. Som pretekár a keď sa dostanem na čelo, budem sa snažiť vybudovať si čo najväčší náskok,“ uviedol Hamilton. Svojho súpera ešte z detských čias súťaženia na motokárach pochválil: "Nico tento rok predviedol bravúrne výkony, zaslúži si za ne veľké uznanie. Moja pozícia je takmer nemožná, nemám však čo stratiť a pôjdem za ďalším víťazstvom.“ Hamiltonov triumf by bol už štvrtým v rade.

Veľkú cenu Abú Zabí na okruhu vybudovanom v púšti bude sprevádzať horúce počasie s tridsaťstupňovými teplotami. Kvalifikácia sa uskutoční v sobotu o 14.00 SEČ (priamy prenos Sport1), nedeľné preteky sa začnú v rovnakom čase (Sport2). Ich atraktivitu umocňuje štart pri západe slnka a finiš v tme s veľkolepým ohňostrojom. Pre jedného z dvojice pilotov Mercedesu bude mať majstrovský lesk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #F1 #Nico Rosberg