Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude sa opäť meniť poradie? Hamilton si vraj v Mexiku zaslúžil trest

Lewis Hamilton si nemyslí, že 51. víťazstvo vo svojej kariére pilota formuly 1 získal vďaka neférovému manévru v prvej zákrute po štarte nedeľňajšej Veľkej ceny Mexika.

31.10.2016 11:30
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata (1)

Brit si ju skrátil prejazdom cez trávu, čím podľa niektorých získal nedovolenú výhodu. Téma po pretekoch rezonovala o to viac, že Max Verstappen za skrátený prejazd tej istej zákruty dostal od komisárov päťsekundovú penalizáciu. Hamiltonovým prípadom sa ani nezaoberali.

„Dosť ma to prekvapilo. Podľa mňa tým získal veľkú výhodu. Vyšiel ďaleko z trate. Zarazilo ma, že to ani nepreverovali,“ vyhlásil Nico Hülkenberg z Force India.

Hamilton štartoval z prvého miesta a manévrom si udržal vedúcu priečku pred tímovým kolegom z Mercedesu Nicom Rosbergom. Rovnaké poradie bolo na prvých dvoch miestach aj v cieli. V priebežnej klasifikácii je to naopak: Rosberg vedie o 19 bodov pred Hamiltonom a je bližšie k titulu. Pomyselný bronz po skončení VC Mexika dvakrát menil majiteľa. Priamo na trati prišiel za Rosbergom Verstappen na Red Bulle, ale pre spomenutú penalizáciu klesol na piatu priečku. Na pódiovú pozíciu sa v tej chvíli dostal Sebastian Vettel, ktorého Verstappen brzdil, ale ani ten sa z nej dlho netešil. Komisári dodatočne rozhodli, že sa nedovolene bránil proti útoku Daniel Ricciarda, uložili mu desaťsekundovú penalizáciu, čo vynieslo na tretiu priečku Austrálčana. Vettel skončil napokon až piaty za Verstappenom.

„Lewis získal po štarte obrovskú výhodu, ja som z toho nič nemal. Vrátil som sa na trať s rovnakým náskokom, smiešne,“ uviedol Verstappen, ale Hamilton mal na vec iný názor: „Bol som na čele pred vjazdom do zákruty aj po nej. Mal som problémy s pravou prednou brzdou. Najskôr nefungovala, potom sa zase prebrzdila. Mal som úplne zablokované koleso, takže o výhode nemôže byť reč.“

Hamilton sa 51. víťazstvom vyrovnal Alainovi Prostovi na druhej priečke v historickom poradí jazdcov F1. Pred ním je už iba Michael Schumacher s 91 prvenstvami na konte.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Mexika