Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rosberg si podmanil aj Suzuku a je na najlepšej ceste vyhrať celý šampionát

Nemecký jazdec Nico Rosberg triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Japonska formuly 1, sedemnástom podujatí tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta.

09.10.2016 08:44
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg.
debata

Pilot tímu Mercedes zvíťazil na okruhu v Suzuke systémom štart-cieľ, po prejazde pod šachovnicovou vlajkou mal náskok 4,978 sekundy pred Holanďanom Maxom Verstappenom na monoposte Red Bull. Tretí s odstupom 5,776 sekundy skončil úradujúci šampión a Rosbergov britský tímový kolega Lewis Hamilton, ktorý po zbabranom štarte klesol až na ôsme miesto.

Tridsaťjedenročný rodák z Wiesbadenu Rosberg je momentálne vo veľkej pohode, po letnej prestávke vyhral už štvrté preteky z piatich, jedine minulý týždeň v Malajzii bol po skvelej stíhacej jazde tretí. Celkovo si v tejto sezóne pripísal už deviaty triumf a je na najlepšej ceste získať svoj premiérový titul majstra sveta. V poradí MS zvýšil pred Hamiltonom náskok už na 33 bodov. Rosberg sa v Japonsku tešil z prvého víťazstva v kariére. Do konca ročníka zostávajú ešte štyri veľké ceny, nasledujúca sa uskutoční o dva týždne v americkom Austine.

Po pretekoch v Japonsku sa Mercedes teší z obhajoby titulu v Pohári konštruktérov, pred Red Bullom má nedostihnuteľný náskok 208 bodov. Pre nemeckú automobilku ide o tretí triumf po sebe.

Hamilton nezvládol štart a z druhého miesta sa krátko po rozsvietení červených svetiel prepadol na ôsmu pozíciu. Rosberg si s prehľadom udržal prvú priečku, na tretí post sa posunul Pérez, dorážal na neho Vettel. O chvíľu sa štvornásobný majster sveta dostal pred Mexičana. Predieral sa aj Vettelov kolega Räikkönen, v 6. kole predbehol šiesteho Hülkenberga.

Pred Nemca sa krátko na to dostal aj Hamilton. Rosberg jazdil v pohode, pred druhým Verstappenom mal po 10 kolách náskok šesť sekúnd. Onedlho začali jazdci prezúvať pneumatiky, Rosberg zostal na čele pred Verstappenom, Vettel bol tretí, Hamilton piaty. Úradujúci šampión sa zakrátko prepracoval na štvrté miesto.

Na začiatku druhej polovice japonskej veľkej ceny piloti postupne absolvovali druhé zastávky u mechanikov, Rosberg viedol o štyri sekundy pred Verstappenom, na treťom mieste sa ocitol Hamilton pred dvojicou Ferrari Vettelom a Räikkönenom. Hoci mal Nemec obuté mäkké pneumatiky, nedokázal sa dostať pred Brita na tvrdých zmesiach. Hamilton sa osem kôl pred koncom dotiahol na Verstappena, ale napokon sa neprebojoval na druhú priečku za tímového kolegu Rosberga, ktorý sa tešil z deviateho víťazstva v sezóne.

„Mám za sebou úžasný víkend, po celý čas som sa cítil skvele. Je nádherné zvíťaziť na tejto legendárnej trati,“ zneli prvé slová Rosberga na pódiu. „Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách. Na začiatku som urobil chybu. V zvyšku sezóny odovzdám zo seba všetko a uvidíme, na čo to bude stačiť,“ dodal Hamilton.

Výsledky – Veľká cena Japonska F1 – Suzuka: 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:26:43,333 h, 2. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +4,978 s, 3. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +5,776, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +20,269, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 28,370, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +33,941

Poradie MS (po 17 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 313 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 280, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 212, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 170, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull a Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari po 165

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 593 bodov – istý titul, 2. Red Bull 385, 3. Ferrari 335, 4. Force India 134, 5. Williams 124, 6. McLaren 62

debata chyba
Viac na túto tému: #Nico Rosberg #VC Japonska