Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nič nové. V Silverstone opäť dominoval Hamilton, Rosberg dostal trest

Domáci jazdec Lewis Hamilton sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Veľkej Británie motoristickej formuly 1 na okruhu v Silverstone.

10.07.2016 15:52 , aktualizované: 21:52
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Úradujúci majster zavŕšil zlatý domáci hetrik, v Silverstone triumfoval aj vlani a predvlani. Tridsaťjedenročný Hamilton vybojoval svoje 47. víťazstvo v kariére.

Lídrom šampionátu je aj po nedeli Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg, Nemec však má pred Britom už len štvorbodový náskok. Rosberg v nedeľu skončil pôvodne na druhom mieste s mankom 6,911 s a tretiu priečku obsadil Holanďan Max Verstappen, ktorý za víťazným Hamiltonom zaostal o niečo vyše osem sekúnd.

Rosberg sa však napokon musel uspokojiť len s tretím miestom po tom, ako ho potrestali 10-sekundovou penalizáciou za porušenie pravidiel, keď mu jeho mechanici prostredníctvom vysielačky pomohli vyriešiť problém s prevodovkou. To pravidlá zakazujú. Ak rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, Nemcov náskok v celkovom poradí sa zredukuje na jeden bod. „Bolo to veľmi kritické, pretože som sa v sedmičke zasekol a musel by som zastaviť na trati,“ povedal Rosberg a vyjadril presvedčenie, že komunikácia s tímom bola v poriadku. Mercedes avizoval, že sa odvolá. Verstappen sa posunul na druhú priečku.

Na bodovaných priečkach sa umiestnili aj Daniel Ricciardo (Red Bull), Kimi Räikkönen (Ferrari), Sergio Pérez, Nico Hülkenberg (obaja Force India), Carlos Sainz (Toro Rosso), Sebastian Vettel (Ferrari) a Daniil Kvjat (Red Bull). Nasledujúce preteky F1 sú na programe o dva týždne – na jazdcov čaká Veľká cena Maďarska na okruhu Hungaroring pri Budapešti.

„Cítim veľkú vďačnosť. Máme tu tých najlepších fanúšikov, ďakujem vám,“ citoval Hamiltona web britskej BBC. Britský jazdec doplnil: „Ukázalo sa dobré anglické počasie. V týchto podmienkach to bolo zložité, práve to však na týchto pretekoch milujem – vždy sa niečo udeje.“

Tesne pred začiatkom pretekov pokropili okruh v Silverstone dažďové prehánky a organizátori rozhodli o tom, že pred monopostami bude najskôr na trati safety car, ktorý zotrval na okruhu počas úvodných kôl. Po reštarte pretekov viedol Hamilton pred Rosbergom a Verstappenom. Už v 6. kole bolo v boxoch mimoriadne rušno a jazdci „prezúvali“. Približne po tretine pretekov musel odstúpiť Švéd Marcus Ericsson, ktorý mal nehodu počas sobotňajšej kvalifikácie. Vzápätí sa Verstappen dostal pred Rosberga a okupoval druhú pozíciu.

Dopredu sa predieral aj Ricciardo z Red Bullu, v 22. kole bol priebežne štvrtý. Po 30. kole začal Rosberg dorážať na Verstappena; Holanďan sa úspešne bránil takmer desať kôl, no potom Nemcovi z Mercedesu prepustil druhú priečku. Komisári následne potrestali Vettela za incident s Massom päťsekundovou penalizáciou. Štyri kolá pred koncom mal Hamilton vyše desaťsekundový náskok a takmer isté víťazstvo. V súboji o druhé miesto napokon uspel Rosberg, a to napriek problémom s prevodovkou v závere pretekov: po desaťsekundovej penalizácii však napokon klesol na bronzový stupienok.

Výsledky – Veľká cena Veľkej Británie F1 – nedeľa (po 52 kolách): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:34:55,831 h, 2. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +8,250, 3. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +16,911 s, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +26,211, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +1:09,743 min, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:16,941

Poradie MS (po 10 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 171 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 167, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 106, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 100, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 98, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 87

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 338 bodov, 2. Ferrari 204, 3. Red Bull 195, 4. Williams 92, 5. Force India 73, 6. Toro Rosso 41

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Veľkej Británie 2016