Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krok do neznáma. Formulu 1 čaká Baku

Miestami široká (13 metrov), niekde až priveľmi úzka (7,6 metra) trať. Cieľová rovinka dlhá 2,1 km, na ktorej by mali jazdci dosahovať rýchlosť až 340 km/h.

18.06.2016 09:00
Lewis Hamilton Foto: ,
Podarí Lewisovi Hamiltonovi opäť triumfovať?
debata

A najmä veľká neznáma pre všetkých. Šampionát automobilov F1 vstupuje na neprebádanú pôdu. Mestský okruh v azerbajdžanskom Baku, kde sa tento víkend jazdí Veľká cena Európy, situoval architekt Hermann Tilke do historického centra, ktoré patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO. „Vyzerá to skvelo, keď vidíte, čo postavili v centre mesta,“ uznal Jock Clear, šéf traťových operácií v tíme Ferrari.

Trocha iný názor má Lewis Hamilton. „Naozaj neviem, čo mám k tomu povedať. Je to len ďalšia nová trať. V niektorých častiach je strašne široká, skoro ako diaľnica. Dúfam však, že to bude zábava,“ povedal pre portál ESPN 31-ročný Brit, ktorý by rád nadviazal na svoje víťazstvá v predchádzajúcich dvoch pretekoch. „Chcem vyhrať aj tu,“ poznamenal.

Na víťaznú vlnu sa chce vrátiť jeho tímový kolega z Mercedesu Nico Rosberg. Suverén úvodu sezóny (vyhral prvé štyri podujatia) postupne stráca zo svojho náskoku. Pred ôsmym dielom sezóny má pred Hamiltonom k dobru len deväť bodov.

„Ak jazdíte na hrane, občas sa to stáva,“ vrátil sa Nemec k minulotýždňovým pretekom v Kanade, kde mal v úvode malý kontakt s Hamiltonom a v predposlednom kole vyšiel mimo trate. „Rozhodne svoj agresívnejší štýl nezmením a verím, že už budem mať šťastie. Chcem vyhrávať a nie jazdiť druhý,“ dodal.

Jazdcom Mercedesu by mohli cestu za víťazstvom skomplikovať piloti Ferrari (Vettel a Räikkönen), ich silným motorom by mohli dlhé rovinky s úzkymi zákrutami sedieť. „Sú podobne rýchli ako my, to je jasné,“ potvrdil šéf Mercedesu Toto Wolff a dodal: „Kvalita tímov sa tento rok vyrovnáva a stabilizuje, bude to teda veľmi tesné.“

Preteky sú vypísané na 51 kôl, štart je o 15.00 a v priamom prenose ich vysiela stanica Sport2.

Poradie MS – jazdci: 1. Rosberg (Nem./Mercedes) 116 b., 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 107, 3. Vettel (Nem./Ferrari) 78, 4. Ricciardo (Aus./Red Bull) 72, 5. Räikkönen (Fín./Ferrari 69).

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 223, 2. Ferrari 147, 3. Red Bull 130, 4. Williams 81, 5. Force India 42.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #F1 #Baku