Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton má 50. pole position, nová kvalifikácia schytala kritiku

Pole position pre úvodné preteky majstrovstiev sveta automobilov formuly 1 v Melbourne si pri premiére nového systému kvalifikácia vyjazdil obhajca titulu Lewis Hamilton.

19.03.2016 09:40
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Jubilejné päťdesiate kvalifikačné víťazstvo vybojoval britský jazdec s náskokom 360 tisícin sekundy pred kolegom z Mercedesu Nemcom Nicom Rosbergom. Za vicemajstrom sveta skončil jeho krajan Sebastian Vettel z Ferrari, vedľa ktorého sa v nedeľu postaví do druhého radu ďalší pilot talianskej stajne Fín Kimi Räikkönen.

O poradí na štarte prvýkrát rozhodovali vyraďovacie preteky. Kvalifikácia bola rovnako ako doteraz rozdelená na tri časti a v každej z nich postupne odpadávalo vždy najpomalšie auto. Nový formát sa okamžite dostal pod paľbu kritiky, pretože vytúžené zatraktívnenie kvalifikácie sa nedostavilo. Naopak, v záverečných minútach tretej časti dokonca zostala trať prázdna, pretože súperi Mercedesu na boj o pole position rezignovali a zostali v boxoch. O víťazstvo sa tak usilovali len Hamilton s Rosbergom.

„Od začiatku sme hovorili, že toto nie je tá správna cesta,“ vyhlásil trojnásobný majster sveta Hamilton. „Každý z nás vedel, ako to bude vyzerať. Nebola to žiadna hitparáda. Pre ľudí nič moc,“ povedal Vettel, štvornásobný šampión formuly 1.

Nový systém kvalifikácie, ktorý zaviedli krátko pred štartom šampionátu, nenadchol ani Rosberga. „Je dobré niečo skúsiť, ale nefunguje to, takže by sme sa mali vrátiť k tomu starému,“ uviedol nemecký jazdec, ktorý v tretej časti kvalifikácie najprv zaostával za pilotmi Ferrari a druhú priečku vybojoval až v jej závere.

„Fanúšikovia si zaslúžia od vedenia F1 ospravedlnenie,“ uviedol šéf stajne Red Bull Christian Horner. „Podľa mňa to nefungovalo. Žiadnu šou sme nepredviedli. Keď majú Vettel s Räikkönenom rýchle autá a posledných päť minút nejazdia, tak je niečo zle,“ povedal. Jazdcom Red Bullu kvalifikácia nevyšla. Domáci Daniel Ricciardo skončil ôsmy, Rus Daniil Kvjat vypadol hneď v prvej časti a obsadil 18. miesto.

Výsledky – VC Austrálie – sobota – kvalifikácia:
1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:23,837 min, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +0,360 s, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +0,838, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +1,196, 5. Max Verstappen (Hol.) Toro Rosso +1,597, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams +1,621

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Austrálie 2016