Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Renault bude mať v F1 opäť vlastný tím, odkúpil Lotus

Francúzsky výrobca automobilov Renault bude mať opäť svoj vlastný tím vo formule 1, vo štvrtok večer skompletizoval odkúpenie Lotusu.

04.12.2015 10:54
Renault monopost Foto: ,
Monopost stajne Renault.
debata

„Renault mal dve možnosti: buď bude súčasťou F1 na sto percent, alebo odíde. Po detailnej štúdii som rozhodol, že budeme na štarte už v budúcej sezóne. Našou ambíciou sú víťazstvá, aj keby to malo nejaký čas trvať,“ uviedol v stanovisku prezident a zároveň výkonný riaditeľ Renaultu Carlos Ghosn.

Oznámenie o prevzatí súčasného zoskupenia Lotus ukončilo mesiace ťahajúce sa špekulácie. Renault bol v posledných rokoch len dodávateľom pohonných jednotiek, okrem iných aj pre Lotus, v uplynulej sezóne pre Red Bull a Toro Rosso. „Tím formuly 1 Lotus je jednoznačne naším najlepším partnerom. Navzájom sa poznáme už 15 rokov a spolu sme oslavovali majstrovské tituly v rokoch 2005 a 2006,“ pokračoval Ghosn.

Renault či už ako samostatný tím alebo dodávateľ motorov dosiahol v kráľovskej motoristickej triede 168 víťazstiev, 12-krát získal Pohár konštruktérov a v jedenástich prípadoch triumfoval aj v individuálnom poradí jazdcov. V efjednotke debutoval v roku 1977. Ako továrenský tím odišiel z prostredia F1 v roku 2010 a stal sa distribútorom pohonných agregátov.

Zástupcovia francúzskej automobilky mali pocit, že spoločnosť nedostáva dostatočný kredit zo strany všeobecnej či športovej verejnosti napriek tomu, že s Red Bullom a Sebastianom Vettelom štyri roky (2010 – 2013) kraľovali formule 1. „Ako kompletný tím Renault získa maximálny benefit zo svojich víťazstiev. Návratnosť v pozícii dodávateľa motorov sa ukázala byť limitovaná. Rentabilita investícií je s novými pravidlami okolo motorov nevyhnutná,“ dodal Ghosn.

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Lotus