Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rosberg si pripísal víťazný hetrik. Zobudil sa však neskoro

Nico Rosberg dosiahol na záver tejto sezóny formuly 1 víťazný hetrik, keď triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Abú Zabí.

29.11.2015 16:16 , aktualizované: 16:39
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg.
debata

Pilot tímu Mercedes štartoval z pole position a svoj monopost dokázal udržať na prvej priečke pred svojím kolegom a už istým trojnásobným majstrom sveta Lewisom Hamiltonom. Tridsaťročný rodák z Wiesbadenu Rosberg dosiahol šieste víťazstvo v sezóne a tým aj osobný rekord. Doteraz nazbieral v jednom roku v pretekoch F1 najviac päť prvenstiev. Celkovo si pripísal 14. úspech v kariére.

Hamilton obsadil tretie druhé miesto po sebe, majstrovský titul mal už však vo vrecku od Veľkej ceny USA z konca októbra. Brit v sezóne 2015 zvíťazil v jedenástich pretekoch z devätnástich. Jazdci Mercedesu dosiahli dvanáste double. Nemecká automobilka nazbierala dokonca o dva body viac než vlani, keď sa v posledných pretekoch sezóny udeľovali dvojnásobné body.

„V USA som zažil svoj najhorší výkon v sezóny, no odvtedy som sa vrátil silnejší a som veľmi rád, ako som zakončil tento rok. Budúca sezóna môže pokojne začať už zajtra, nepotrebujem žiadne prázdniny,“ povedal Rosberg a na otázku Davida Coultharda na pódiu, či pôjde spolu s Hamiltonom na večeru odpovedal: „Radšej preskočme túto časť.“

Tretí skončil na okruhu Yas Marina Fín Kimi Räikkönen na monoposte Ferrari a vybojoval si celkovú štvrtú priečku v tohtoročnom seriáli na úkor krajana Valtteriho Bottasa z Williamsu. Pre „Icemana“ to bolo tretie pódiové umiestnenie v tomto roku po aprílovom Bahrajne (2. miesto) a septembrovom Singapure (3. miesto). Vynikajúce preteky odjazdil Räikkönenov tímový kolega Sebastian Vettel, ktorý pre pokazenú kvalifikáciu štartoval až zo 16. priečky, napokon skončil štvrtý. V najlepšej desiatke sa ocitli aj obidva monoposty tímu Force India a Red Bullu. Po jednom vozidle mali v top 10 aj Williams a Lotus.

Už dávnejšie sa rozhodlo o držiteľovi majstrovských titulov medzi pilotmi i konštruktérmi, rovnako ako vlani sa tešili Hamilton a Mercedes. V individuálnom poradí bolo už pred VC Abú Zabí určené konečné poradie prvej trojice, za britským trojnásobným šampiónom nasledujú Rosberg a Vettel. Medzi tímami sa už nič nemohlo zmeniť od prvého po piate miesto. Nová sezóna F1 by sa mala začať 20. marca 2016 v austrálskom Melbourne.

Rosberg si po prvom kole udržal prvú priečku pred Hamiltonom, tretí Räikkönen odolal útoku Péreza. Najmä v strede štartového poľa sa odohrávalo viacero zaujímavých súbojov. Dopredu sa zo 16. miesta dral Vettel, na rozdiel od väčšiny pilotov mal obutú tvrdšiu sadu pneumatík. Na konci 6. kola sa v boxoch objavil prvý monopost – Kvjat z Red Bullu.

Pri výjazde z pit lane Button pravou zadnou pneumatikou odpálil Bottasovi časť predného krídla, fínsky jazdec musel ísť celé jedno kolo s poškodeným vozidlom a opäť k mechanikom. Incidentom sa okamžite začali zaoberať komisári a Bottas inkasoval päťsekundovú penalizáciu. Po globálnom prezutí bol na čele stále Rosberg, za ním jazdil Vettel, ale ten išiel inú stratégiu a medzitým nezavítal do boxovej uličky. Tretí Hamilton mal na svojho kolegu manko viac ako šesť sekúnd.

V 14. kole sa britský trojnásobný majster sveta dostal pred Vettela na druhú pozíciu. V polovici pretekov viedol Rosberg pred Hamiltonom o 3,7 sekundy a jeho náskok sa pomaly stenčoval. Do pit lane konečne prišiel Vettel, obul opäť mäkké pneumatiky a zaradil sa na šieste miesto za Ricciarda. Po druhých zastávkach v boxoch na čelných priečkach mal Rosberg na prvom mieste 13 kôl pred koncom pretekov 13-sekundový náskok pred Hamiltonom.

Na tretej priečke jazdil Räikkönen. Piaty Vettel už na supermäkkých gumách sa chystal na útok na štvrtú pozíciu, na ktorej bol Pérez a aj sa na ňu dostal. Do záveru pretekov sa už nič podstatné neudialo a Rosberg zavŕšil sezónu tretím víťazstvom v sérii.

Výsledky – Veľká cena Abú Zabí – okruh Yas Marina – nedeľa (po 55 kolách): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:38:30,175 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +8,271 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +19,430, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +43,735, 5. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:03,952 min, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +1:05,010

Konečné poradie jazdcov po 19 pretekoch: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 381 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 322, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 278, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 150, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 136, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams 121, 7. Daniil Kvjat (Rus.) Red Bull 95, 8. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 92, 9. Sergio Pérez (Mex.) Force India 78, 10. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India 58, 11. Romain Grosjean (Fr.) Lotus 51, 12. Max Verstappen (Hol.) Toro Rosso 49, 13. Felipe Nasr (Braz.) Sauber a Pastor Maldonado (Ven.) Lotus po 27, 15. Carlos Sainz (Šp.) Toro Rosso 18, 16. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 16, 17. Fernando Alonso (Šp.) McLaren 11, 18. Marcus Ericsson (Švéd.) Sauber 9, 19. Roberto Merhi (Šp.), Alexander Rossi (USA) a Will Stevens (V. Brit.) všetci Manor Marussia po 0

Konečné poradie v Pohári konštruktérov: 1. Mercedes 703 bodov, 2. Ferrari 428, 3. Williams 257, 4. Red Bull 187, 5. Force India 136, 6. Lotus 78, 7. Toro Rosso 67, 8. Sauber 36, 9. McLaren 27, 10. Manor Marussia 0

debata chyba
Viac na túto tému: #VC Abú Zabí #Nico Rosberg