Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volantom Richarda Gondu: Mercedes môže v Soči obhájiť titul. Čo na to Ferrari?

Automobilový pretekár Richard Gonda pozná väčšinu okruhov v kalendári formuly 1 osobne. Štartové pole sa presunulo do Soči, ktoré si vlani odkrútilo v prestížnom kolotoči svoju premiéru. Podarí sa Mercedesu zaistiť si v predstihu Pohár konštruktérov alebo mu v cieli uchmatne popredné priečky Ferrari? Prinášame vám postrehy slovenského jazdca pred víkendovou Veľkou cenou Ruska, pätnástym podujatím sezóny.

09.10.2015 15:45
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda.
debata

Trať v Soči sa nachádza v dejisku zimných olympijských hier 2014, čo je svetový unikát. Fanúšikovia si tak pripomenú známe športoviská, okolo ktorých vedie. Nejde o tradičný mestský okruh, no svojimi špecifikami ho pripomína. Na viacerých miestach má malé výbehové zóny a jazdí sa blízko pri betónových múroch. Z posledných zastávok v kalendári F1 najviac pripomína Singapur.

Na trati sú dve dominantné rovinky s DRS zónami. Monoposty na nich dosahujú vysokú maximálnu rýchlosť, na ich konci nasledujú tvrdé brzdenia. Tieto miesta poskytujú aj najlepší priestor na predbiehanie. Je tu niekoľko „rohových“, deväťdesiatstup­ňových zákrut. Pre monoposty je dôležité mať rýchly nájazd a dobrú trakciu na následný výjazd. Veľa sa dá pokaziť pri výjazde na cieľovú rovinku z dvoch ostrých a pomalých pravotočivých zákrut. Trakcia je dôležitá aj v zákrute číslo 10 nasledujúcej po druhej dlhej rovinke približne v strede trate. Keďže nejde o veľmi rýchly okruh, dôležitou bude sobotňajšia kvalifikácia.

Pri pohľade na mapku trate upúta pozornosť nekonečná ľavotočivá zákruta číslo 3. Jazdci tu vyše päť sekúnd zažívajú preťaženie okolo 3,5 G. Monoposty bývajú v tejto pasáži trochu nedotáčavé. Každým kolom sa pre úbytok váhy spotrebovaného paliva bude meniť aj prejazd týmto úsekom.

Stajne boli pri vlaňajšej premiére v nevýhode, keďže im chýbali analýzy a dôležité dáta. Tentoraz sa už môžu oprieť o minuloročné skúsenosti a kolá, ktoré v Soči najazdili. Pre väčšinu tímov bol problémom nový nevyjazdený asfalt. Nedarilo sa im podľa predstáv zahrievať najmä predné pneumatiky a držať ich optimálnu teplotu. Tentoraz by k tomu nemalo dochádzať, aj keď sa tu v poslednom období veľa nejazdilo. Počas víkendu sa bude trať postupne zrýchlovať. Na kvalitu asfaltu vplýva aj počasie, kvalifikáciu by mohol ovplyvniť dážď, no počas pretekov by už malo byť pekne.

Dodávateľ pneumatík Pirelli urobil oproti minulému roku krok k mäkším zmesiam. Tentoraz priniesol supermäkkú a mäkkú sadu. Samotná trať nie je až taká náročná na motory a brzdy ako v Singapure. Na dlhších rovinkách sa síce schladia rýchlejšie, no nemajú toľko priestoru, aby sa schladili príliš.

zväčšiť Vedúci jazdec priebežného poradia Lewis... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Lewis Hamilton, Soči Vedúci jazdec priebežného poradia Lewis Hamilton (Mercedes) počas prvého tréningu v Soči.

Keďže ide o technickejší okruh ako v Suzuke, výkon motorov nezohráva až takú významnú rolu. Očakávam preto, že jazdci Ferrari alebo Red Bullu sa opäť trochu dotiahnu na Mercedes. Pre divákov by bolo atraktívne, keby sa opakoval scenár zo Singapuru – a prospelo by to aj šampionátu. Jeho priebežný líder Lewis Hamilton sa bude snažiť zvýšiť náskok pred Nicom Rosbergom. Ten vie, že má jednu z posledných šancí, aby sa dotiahol na svojho kolegu v boji o majstrovský titul. Musí si však dávať pozor na chrbát. Doťahuje sa naňho tretí Sebastian Vettel, ktorý stráca na krajana len jedenásť bodov. Ako poznáme Vettela a mentalitu Ferrari, budú bojovať do poslednej chvíle. Všetci v talianskej stajni si uvedomujú, že charakter trate im vyhovuje. Som si istý, že spravia všetko pre to, aby zopakovali vynikajúci výkon zo Singapuru.

Na Veľkej cene Ruska sa vlani rozhodol boj o Pohár konštruktérov. Táto situácia sa cez víkend môže zopakovať. Mercedes má k obhajobe blízko, no Ferrari sa len tak ľahko nedá zdolať.

Väčšina tímov vyrukuje s novými pohonnými jednotkami. S vylepšeniami príde napríklad McLaren-Honda. Trápiaci sa tím minul žetóny, aby vylepšil časti motora. McLaren sa sťažuje na slabší výkon motorov od dodávateľa Hondy. Všetci sme v očakávaní, či sa Honde podarí spraviť výraznejší pokrok.

Zaujímavým bude nielen boj o pódium, ale aj štvrté či piate miesto. Trate podobné Soči dokážu v prvej polovici štartového poľa spraviť poriadny „guláš“. Dobrý výkon môže predviesť Ford India, Williams či Red Bull. Jazdec posledného spomínaného tímu Daniil Kvjat bude mať na domácej pôde motiváciu navyše. Na preteky sa veľmi teší a mohol by podať solídny výkon. Vlani skončil ešte v kokpite Toro Rosso v kvalifikácii na piatom mieste. V pretekoch sa síce aj vinou technických problémov prepadol, no ukazoval dobrú rýchlosť. Držím mu palce, aby sa dostal čo najvyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká cena Ruska #Richard Gonda o F1