Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová sezóna F1 prinesie až 21 pretekov, monoposty budú hlučnejšie

Budúca sezóna formuly 1 sa začne o dva týždne skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Úvodná Veľká cena Austrálie sa uskutoční 20. marca.

01.10.2015 13:58
sebastian vettel, lewis hamilton, vc... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Budúca sezóna formuly 1 sa začne o dva týždne skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Úvodná Veľká cena Austrálie sa uskutoční 20. marca, v provizórnom kalendári mali preteky v Melbourne termín 3. apríla. To by bol najneskorší začiatok od roku 1988, tento rok sa začali majstrovstvá sveta automobilov v polovici marca.

Svetová rada Medzinárodnej automobilovej federácie z pôvodného rozpisu nevyradila žiadne preteky, šampionát tak tvorí rekordných 21 podujatí, o dve viac ako tento rok. Viac ako dvadsať veľkých cien sa v jednej sezóne ešte nikdy nekonalo. Stajne to v minulosti odmietali kvôli príliš vysokej záťaži.

Premiérovo figurujú v kalendári v Baku. Pôjdu sa 19. júna ako Veľká cena Európy. Do Azerbajdžanu sa však bude musieť F1 presunúť z Kanady, kde sa Grand Prix uskutoční o týždeň skôr, a navyše preteky na novom okruhu termínovo kolidujú s vytrvalostnou klasikou 24 hodín v Le Mans.

Po tohtoročnej absencii sa seriál vráti do Nemecka a tamojšie preteky sa pôjdu 31. júla v Hockenheime ako posledné pred štvortýždňovou letnou pauzou.

Oproti tohtoročnému kalendáru presunuli Veľkú cenu Malajzie z marca na október a v Soči sa pôjde už v máji miesto októbra. Na zasadnutí Svetovej rady motoristického športu v Paríži zároveň schválili viacero zmien v efjednotke. Jednou z nich jej aj zvýšenie hlučnosti motorov bez toho, aby malo negatívny vplyv na objem emisií.

Kalendár F1 na sezónu 2016:
20. marca VC Austrálie Melbourne
3. apríla VC Bahrajnu Sachir
17. apríla VC Číny Šanghaj
1. mája VC Ruska Soči
15. mája VC Španielska Barcelona
29. mája VC Monaka Monte Carlo
12. júna VC Kanady Montreal
19. júna VC Európy Baku
3. júla VC Rakúska Spielberg
10. júla VC V. Británie Silverstone
24. júla VC Maďarska Budapešť
31. júla VC Nemecka Hockenheim
28. augusta VC Belgicka Spa-Francorchamps
4. septembra VC Talianska Monza
18. septembra VC Singapuru Singapur
2. októbra VC Malajzie Sepang
9. októbra VC Japonska Suzuka
23. októbra VC USA Austin
6. novembra VC Mexika Mexiko
13. novembra VC Brazílie Sao Paulo
27. novembra VC Abú Zabí Abú Zabí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #kalendár F1