Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mercedesy chcú po zlyhaní opäť na pódium

Napravia nepochopiteľné zlyhanie spred týždňa? Jazdci tímu Mercedes sa chcú opäť vrátiť na najvyššie priečky. Okruh v Suzuke, ktorý bude tento víkend dejiskom 14. podujatia sezóny MS automobilov F1, by im mal vyhovovať.

26.09.2015 06:00
Hamilton, Rosberg Foto: ,
Lewis Hamilton (vľavo) s tímovým kolegom z Mercedesu Nicom Rosbergom.
debata

Lenže Lewis Hamilton, dosiaľ neohrozený líder, si po minulotýždňovom vypadnutí v Singapure akosi neverí. „Nemám teraz práve veľké sebavedomie, nemám žiadne informácie, ktoré by mi to sebavedomie zvýšili,“ vyhlásil Brit na stránke nemeckého tímu.

Minulý víkend prekvapila nedostatočná rýchlosť mercedesov. Spôsobila, že ani jeden neskončil na stupni víťazov. Nico Rosberg obsadil štvrtú priečku, Hamilton preteky pre technické problémy nedokončil (prvý raz v tejto sezóne).

„Dúfam, že problémy sú vyriešené, pretože auto rozhodne nespomalilo. Ostatní sú v posledných pretekoch rýchlejší, bude to boj. Verím, že sa mi opäť podarí dostať sa hore,“ uviedol obhajca titulu.

Motivovať ho môže aj história. Ak vyhrá nedeľňajšiu Veľkú cenu Japonska (štart o 7.00 SELČ v priamom prenose na stanici Sport2HD), mal by sa stať majstrom sveta. V doterajšej histórii sa totiž ani raz nestalo, že jazdec, ktorý počas roka vyhral minimálne osem veľkých cien, nezískal titul. A Hamilton má v tejto sezóne už sedem triumfov. Navyše, v prípade víťazstva by sa Brit dotiahol na svoj idol z detstva Ayrtona Sennu. Legendárny Brazílčan, ktorého kariéru v F1 ukončila v roku 1994 tragická nehoda v Imole, ich dosiahol 41.

Hamilton má 41-bodový náskok pred tímovým kolegom Rosbergom, na ktorého sa však výrazne doťahuje Sebastian Vettel. Jazdec tímu Ferrari jediný v tejto sezóne narušil hegemóniu Mercedesu (vyhral trikrát), na lídra stráca 49 bodov a na Rosberga len osem. Víťaz z nočného Singapuru však neočakáva, že by mercedesy mali podobné problémy ako pred týždňom. „Je to úplne iná trať, neočakávam teraz rovnakú situáciu,“ poznamenal Vettel, ktorý v Suzuke vyhral už štyri razy, vždy vo farbách Red Bullu.

Kolotoč F1 sa po roku vracia na miesto tragickej nehody Francúza Julesa Bianchiho, ktorý v júli na následky ťažkých zranení zomrel. Jeho pamiatku si včera všetci uctili minútou ticha a okolo trate a na tribúnach sú rozmiestnené banery s nápisom Nezabudneme…

Poradie MS, jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 252 b., 2. Rosberg (Nem./Mercedes) 211, 3. Vettel (Nem./Ferrari) 203, 4. Räikkönen (Fín./Ferrari) 107, 5. Bottas (Fín./Williams) 101, 6. Massa (Braz./Williams) 97. Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 463, 2. Ferrari 310, 3. Williams 198, 4. Red Bull 139, 5. Force India 69, 6. Lotus 50.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #Nico Rosberg