Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hamilton zvíťazil systémom štart - cieľ pred tímovým kolegom

Lewis Hamilton suverénnym spôsobom triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Belgicka, dvanástom podujatí tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1.

23.08.2015 15:46
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Tridsaťročný Brit z tímu Mercedes zvíťazil systémom štart – cieľ a zdolal svojho tímového kolegu Nica Rosberga. Rodák zo Stevenage nedovolil Nemcovi ohroziť svoju pozíciu a získal plný počet 25 bodov. Hamilton dosiahol šieste víťazstvo v sezóne a 39. v kariére.

Na treťom mieste skončil prekvapujúco Romain Grosjean na monoposte Lotus. Pre francúzskeho pilota a jeho tím je to prvé tohtoročné pódiové umiestnenie a prvé od Veľkej ceny USA z roku 2013, keď skončil druhý. Jeho doterajším najlepším výsledkom v tejto sezóne bola siedma priečka z VC Maďarska, Bahrajnu a Číny. Veľkú smolu mal Sebastian Vettel, pretekár Ferrari jazdil na treťom mieste tesne práve pred Grosjeanom, keď mu dve kolá pred koncom pri výjazde zo slávnej zákruty Eau Rouge praskla pravá zadná pneumatika a musel odstúpiť.

Tohtosezónne maximum dosiahol piaty Mexičan Sergio Pérez z tímu Force India. Druhý jazdec Ferrari Kimi Räikkönen, ktorý štartoval zo 16. pozície, obsadil pekné siedme miesto. V prvej desiatke skončili aj obaja jazdci Williamsu Felipe Massa a Valtteri Bottas.

V priebežnom celkovom poradí vedie Hamilton pred Rosbergom o 28 bodov, tretí Vettel zaostáva za úradujúcim majstrom sveta o 67 bodov. Najbližšie podujatie F1 sa uskutoční o dva týždne v talianskej Monze.

Hamilton zvládol štart a udržal si prvú priečku, jeho kolega Rosberg sa z druhej pozície prepadol na piatu. Úvod sa podaril aj Pérezovi, ktorý sa prepracoval na druhé miesto. Po prvých návštevách u mechanikov bol lídrom stále úradujúci šampión Hamilton, no Rosberg už na druhej priečke zaostával len o 3,9 sekundy. Na priebežnom treťom mieste figuroval Pérez. Zmätky nastali v garáži Williamsu, keď Bottasovi mechanici nasadili dve rôzne zmesi pneumatík a fínsky jazdec dostal penalizáciu prejazdom boxovou uličkou. Rosberg naďalej tlačil na pílu a neustále sa približoval k Hamiltonovi.

V 21. kole odstavil na piatom mieste jazdiaci Ricciardo svoj monopost rovno na štartovej rovinke a vedenie veľkej ceny nasadilo na pár minút virtuálny safety car. Po dvoch tretinách pretekov viedol Hamilton pred Rosbergom o päť sekúnd, tretí Vettel zaostával takmer o pol minúty. Brit si strážil náskok a nedovolil svojmu kolegovi zaútočiť na prvé miesto, Vettel pre prasknutie pneumatiky napokon neubránil tretiu priečku pred Grosjeanom.

Veľká cena Belgicka – nedeľa – výsledky (po 43 kolách): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:23:40,387 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +2,058 s, 3. Romain Grosjean (Fr.) Lotus +37,988, 4. Daniil Kvjat (Rus.) Red Bull +45,692, 5. Sergio Pérez (Mex.) Force India +53,997, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams +55,283

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Belgicka