Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volantom Richarda Gondu: Malajzia ponúkne šancu aj nováčikom

Automobilový pretekár Richard Gonda pozná väčšinu okruhov v kalendári formuly 1 osobne. Víkendová Veľká cena Malajzie je podľa neho pre každý tím veľkou výzvou, štruktúra trate sľubuje veľký zážitok a veľa možností na predbiehanie. Prinášame vám jeho postrehy pred druhým podujatím sezóny.

27.03.2015 15:00
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda.
debata

Okruh v Sepangu si vyžaduje vyšší level prítlaku ako na iných tratiach v seriáli. Ponúka rýchle, stredné rýchle aj pomalé zákruty. Dlhé rovinky a rýchle pasáže s využitím DRS by mohli byť výhodou pre silné motory. Aj keď sú rozdiely medzi tímami pomerne veľké, najmä v prvých kolách a na konci pretekov by mohlo prísť k atraktívnym súbojom. Približne 60 percent okruhu prechádzajú jazdci na plný plyn. V rámci seriálu ide o vyššie číslo.

Na výkon a spoľahlivosť motorov vplývajú aj vysoké teploty a vlhkosť vzduchu. Stajne musia preto pristúpiť k aerodynamickým zmenám. Monoposty budú mať napríklad viac otvorov, vyžaduje si to neustále chladenie motorov a bŕzd. Uvidíme, ako sa s tým tímy popasujú. Pre vysoký prítlak majú pripravené najtvrdšie sady pneumatík, mäkšie zmesi by v rýchlych zákrutách dlho nevydržali.

Najväčším súperom Mercedesu, ktorý má podľa všetkého aj v Sepangu najlepší balík, by mohlo byť Ferrari. Taliansky tím ukázal na prvom podujatí sezóny svoju silu a neustále sa zlepšuje. Pre fanúšikov to je výborná správa. V Maranelle urobili veľké pokroky čo sa týka motora aj jeho spoľahlivosti. Už minulý rok mali kvalitný aerodynamický balík, teraz ho ešte vylepšili. Medzi favoritov by som zaradil aj Williams, aj keď na tréningoch neukázal až taký dobrý výkon. Osobne ma milo prekvapila rýchlosť stajne Toro Rosso. Zdá sa, že sú na tom lepšie ako hlavný tím Red Bullu. Pokojne sa môže stať, že jeho mladíci skúsenejších pilotov zdolajú.

Veľkú úlohu môže cez víkend zohrať dážď. Pre Veľkú cenu Malajzie sú prehánky typické a štartové pole môžu vyrovnať. Keby sme sa dočkali pretekov na mokrej trati, sily by sa mohli otočiť. Z môjho pohľadu by z takejto situácie profitoval aj McLaren s novými motormi Honda. Tento tradičný tím sa nevie dostať do tempa. S aerodynamikou sú spokojní, viac sa sťažujú na samotné agregáty. Podobne ako Red Bull, ktorý má problém s Renaultom a určite nie je vo svojej koži.

Páčilo by sa mi, keby sme boli svedkami pretekov na suchej i mokrej trati. Dážď sa očakáva hlavne na kvalifikáciu, no nie je vylúčené, že zaprší aj v pretekoch. Fanúšikovia si určite prídu na svoje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VC Malajzie #Richard Gonda o F1