Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holandský mladík túži po všetkých rekordoch

Keď sa v nedeľu rozsvietia zelené svetlá a pretekári vyrazia na Veľkú cenu Austrálie, úvodné preteky tejto sezóny, bude mať iba 17 rokov a 166 dní. Stane sa tak historicky najmladším jazdcom, aký kedy absolvoval podujatie formuly 1.

14.03.2015 11:00
Max Verstappen Foto: ,
Max Verstappen.
debata

A Max Verstappen ním ešte veľmi dlho zostane. Možno navždy. Začiatkom tohto roka totiž Medzinárodná automobilová federácia (FIA) schválila pravidlo o dolnej vekovej hranici 18 rokov v F1 platné od sezóny 2016.

Keď v polovici augusta minulého roka tím Red Bull oznámil, že do svojej juniorky – stajne Toro Rosso – angažoval pre sezónu 2015 vtedy len 16-ročného holandského mladíka (sedemnástiny oslávil 30. septembra), vyvolalo to rôzne reakcie. Predstavitelia rakúskeho tímu svoje rozhodnutie obhajovali a to aj napriek tomu, že synovi bývalého jazdca F1 Josa chýbali skúsenosti z nižších formulových sérií.

„Má neuveriteľnú rýchlosť,“ prezradil poradca Red Bullu pre motoristický šport Helmut Marko, ktorému v posledných rokoch podobné ťahy vychádzali. „Na svoj vek je veľmi vyzretý a tvrdo pracuje. Má všetky ingrediencie, ktoré sú potrebné, aby sa z neho stal absolútny šampión. Veľmi sa podobá na Ayrtona Sennu,“ nechal sa počuť. Traťový inžinier Xevi Pujolar hovorí, že Verstappen je najlepší, akého kedy videl. A to predtým mal česť s množstvom iných pilotov, ktorí prešli systémom Red Bullu a tímom Toro Rosso – medzi nimi aj Sebastian Vettel či Daniel Ricciardo.

Naopak, najtvrdším kritikom bol šampión z roku 1996 Jacques Villeneuve. „Niečo je tu zlé. Je to ako dostať všetky darčeky bez toho, aby ste si zaslúžili aspoň niečo,“ uviedol Kanaďan, ktorý si myslí, že nie je úplne podstatné, ako je daný pilot úspešný a talentovaný. „Pre formulu 1 je to tá najhoršia vec, pretože to bude mať za následok dve veci. Buď ho to zničí, alebo bude okamžite úspešný a formula 1 bude nezmyselná.“

Rodák z Hasseltu si však z kritiky veľkú hlavu nerobil. „Nech si ľudia hovoria, čo chcú, formula 1 je dnes o inom. Od útleho veku pracujem na tom, aby som tu mohol byť a dokázať, že na mojom veku vôbec nezáleží,“ odbil všetky negatívne reakcie. V závere lanskej sezóny si už monopost formuly 1 vyskúšal, v tororosse odjazdil tri piatkové voľné tréningy.

Opodstatnenie svojho angažovania chce dokázať nielen v Melbourne, ale v ďalších pretekoch a sezónach. Dokonca si robí zálusk na prekonanie viacerých historických rekordov. Na jeden zaútočí už v nedeľu. „Chcem prekonať aj iné rekordy. Chcem mať všetky: najviac výhier, najviac titulov. Na tom naozaj záleží. Chcem len vyhrávať tituly,“ hovorí sebavedomo Verstappen, ktorého najobľúbenejším pilotom v histórii F1 je Fernando Alonso.

Najmladší jazdci v histórii F1
Max Versappen (Holandsko) 17 rokov a 166 dní 2015 VC Austrálie
Jaime Alguersuari (Španielsko) 19 rokov a 125 dní 2009 VC Maďarska
Mike Thackwell (Nový Zéland) 19 rokov a 182 dní 1980 VC Kanady
Ricardo Rodriguez (Mexiko) 19 rokov a 208 dní 1961 VC Talianska
Fernando Alonso (Španielsko) 19 rokov a 218 dní 2001 VC Austrálie

Ďalší nováčikovia:

Carlos Sainz jr.
Dvadsaťročný Španiel je synom rovnomenného slávneho jazdca rely. Pred príchodom do formuly 1 pôsobil okrem iného v britskej formule 3, európskej sérii F3 alebo v GP3. Najväčší úspech však dosiahol až vlani v šampionáte Svetovej série Renault 3.5, ktorý aj vďaka siedmim triumfom vyhral. Je členom juniorského programu Red Bullu a spolu s Holanďanom Verstappenom dostal šancu v stajni Toro Rosso.

Luiz Felipe Nasr
Dvadsaťdvaročný Brazílčan vstúpil do formuly 1 minulý rok, keď sa stal testovacím jazdcom Williamsu. Vďaka tomu absolvoval päť piatkových voľných tréningov. Vo Williamse však nebolo miesto, a tak sa Nasr, podporovaný sponzormi z Brazílie, nakoniec dohodol s tímom Sauber. Pred príchodom do F1 jazdil okrem iného v GP2, kde strávil tri roky. Vlani v tejto sérii vyhral štvore preteky a celkovo skončil tretí.

Roberto Merhi
Dvadsaťtriročný Španiel má veľmi bohaté a pestré skúsenosti. Tri sezóny pôsobil v európskej formule 3 a v roku 2011 získal titul. Následne zamieril do nemeckého šampionátu DTM. Vlani jazdil vo Svetovej sérii Renault 3.5 a obsadil konečné tretie miesto. Zároveň nahliadol do F1 a za Caterham odjazdil v piatok tri voľné tréningy. Len v utorok ho tím Manor potvrdil ako svojho druhého jazdca pre tento rok.


Súťaž o poukaz na jazdu na formule Renault 2.0

Vyhrajte jedinečný adrenalínový zážitok – jazdu na Formule Renault 2.0 za účasti najlepšieho slovenského formulového pretekára, európskeho šampióna Formuly 3, Richarda Gondu!

darčekový preukaz, formula Renault, Richard Gonda

Zažite na vlastnú kožu, ako sa cíti formulový pretekár! Zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3 sekundy! Európsky šampión Formuly 3 Richard Gonda Vám zaškolí, šoférovať budete sami!

Jazda na formule je výnimočný zážitok plný adrenalínu. Splňte si svoj sen a vydajte sa na neopakovateľné dobrodružstvo.

Čo vás čaká?

Zoznámenie sa s okruhom Slovakiaring
Technické zaškolenie jazdy na formule
Jazdecké zaškolenie jazdy na formule
20 minút jazdy na Formule Renault 2.0
Onboard videonahrávka vašej jazdy
Pamätné fotografie
Telemetrické dáta z vašej jazdy na formule a ich analýza
Požičanie homologovanej kombinézy, topánok, kukly, helmy a Hans systému

Na čom presne budete jazdiť?

Technická špecifikácia Formula Renault 2.0 Motor: ELF Competition ST 15W50, 16-ventil, 4-valec typu FR4 Objem: 1998 ccm Prevodovka: Sadev 6-rýchlostná, sekvenčná Rýchlosť: maximálna rýchlost – 270 km/h zrýchlenie: 0–160 km/h – 4,6 sekundy Pneumatiky: Michelin cotrol typu FR2.0 Minimálna hmotnosť: 495 kg bez vodiča, 570 kg s vodičom

Aké su podmienky?

  • Minimálny vek 18 rokov (alebo 16 rokov + licencia pretekára)
  • Vodičský preukaz
  • Výška minimálne 160 cm a maximálne 195 cm
  • Hmotnosť maximálne 120 kg

Poukaz platí počas celej sezóny 2015, výherca si termín dohodne s manažmentom Richarda Gondu. A ako ho môžete vyhrať. Do nedele 22. marca stačí správne odpovedať na súťažnú otázku a mať šťastie v žrebovaní. Výhercu budeme kontaktovať telefonicky.

Výhercovia

Jaroslav Smutný, Zlaté Moravce

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Max Verstappen