Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

McLaren začal novú éru s motormi Honda. Pozrite si monopost MP4-30

Tím formuly 1 McLaren predstavil vo štvrtok napoludnie prostredníctvom online prenosu monopost MP4-30 pre sezónu 2015.

29.01.2015 14:51
debata

Pre britské zoskupenie ide o začiatok novej éry, pretože od tohto roku obnovilo spoluprácu s japonskou automobilkou Honda, ktorá bude dodávať McLarenu pohonné agregáty ako jedinému z celého štartového poľa. Tieto dve značky naposledy kooperovali v ročníku 1992.

Nový model sa dostane na trať už v nedeľu, keď odštartujú prvé predsezónne testy v španielskom Jereze (1. – 4. februára). McLaren sa síce už s motorom s označením RA615H Hybrid predstavil na novembrových dvojdňových testoch v Abú Zabí, ale veľa toho nenajazdil. Čo sa týka lakovania MP4–30, po stranách vozidla prevláda čierna farba, vrch je natretý na strieborno. Z bokov prednej časti popri kokpite až dozadu sa tiahnu dva červené pruhy.

„Auto sme cez zimu aerodynamicky zdokonalili a výsledkom je elegantný dizajn s rafinovaným riešením nosa, zoštíhlenou zadnou časťou, predovšetkým okolo prevodovky, a inkorporáciou novej pohonnej jednotky pod pevne tvarovanú karosériu. Výrazne dbáme na to, aby sme v Jereze odviedli dobrú prácu pri vývoji nového monopostu. Nemyslíme si však, že to bude jednoduché. Pred nami je obrovská výzva, aby sme sa dotiahli späť na rivalov,“ uvádza sa v stanovisku McLarenu.

Najväčšou hviezdou tímu v tejto sezóne bude bezpochyby Fernando Alonso, ktorý sa do Wokingu vrátil po ôsmich rokoch. V sezóne 2007 obsadil s vtedajším modelom MP4–22 tretie miesto. Potom sa vrátil do Renaultu, kde v rokoch 2005 a 2006 získal zatiaľ jediné majstrovské tituly. Po ročníku 2009 zamieril do Ferrari, v talianskom zoskupení však nedokázal pridať tretí úspech. Počas piatich sezón vo farbách Scuderie dosiahol tri druhé miesta, vždy za Sebastianom Vettelom. Alonsovým kolegom v McLarene bude Jenson Button, ktorý v tomto tíme pôsobí už od roku 2010.

Predchádzajúca spolupráca McLarenu s Hondou trvala v rokoch 1988 – 1992. Za ten čas dokázal tím získať štyri majstrovské tituly: Ayrton Senna sa tešil trikrát (1988, 1990, 1991) a raz Alain Prost (1989). Vo všetkých štyroch prípadoch získal McLaren aj Pohár konštruktérov. Vlani sa tímu z Wokingu vôbec nedarilo, piloti Button a Kevin Magnussen nazbierali 181 bodov, čo stačilo v konštruktérskom poradí na piatu pozíciu. Najlepším individuálnym výsledkom bola druhá priečka Magnussena v úvodných pretekoch v Austrálii.

Jazdci McLarenu v predsezónnom spote
debata chyba
Viac na túto tému: #Fernando Alonso #Jenson Button #McLaren Honda