Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

McLaren stavil na skúsenosti. Prichádza Alonso, doplní ho Button

Španielskeho pretekára formuly 1 Fernanda Alonsa podľa očakávaní potvrdili ako nového jazdca stajne McLaren. Tridsaťtriročný dvojnásobný svetový šampión vytvorí dvojicu s Jensonom Buttonom. Tím predĺžil s Britom zmluvu na ďalšiu sezónu.

11.12.2014 12:11 , aktualizované: 13:40
Fernando Alonso, Jenson Button Foto: ,
Fernando Alonso (vľavo) a Jenson Button vytvoria jazdeckú dvojicu v McLarenu.
debata

Button dostal prednosť pred mladým Dánom Kevinom Magnussenom, s ktorým tvoril jazdecké duo v uplynulej sezóne. Alonsova budúcnosť po odchode z Ferrari bola už dlhšiu dobu verejným tajomstvom. Dvojnásobný majster sveta sa do McLarenu vracia po siedmich sezónach.

V tíme so sídlom vo Wokingu pôsobil už v roku 2007, ale nevychádzal s vtedajším britským kolegom Lewisom Hamiltonom a po nevydarenom ročnom angažmáne odišiel. Ostatných päť rokov strávil vo Ferrari, v ktorého farbách sa stal trikrát vicemajstrom sveta. Tituly získal v rokoch 2005 a 2006 ako jazdec Renaultu, odjazdil v ňom šesť sezón.

K návratu ho zlákalo obnovenie spolupráce McLarenu s japonským výrobcom motorov Honda. „Idem do toho projektu s nadšením a odhodlaním,“ povedal Alonso. „Mal som v tomto roku rôzne ponuky, niektoré veľmi lákavé. Ale už pred viac ako rokom ma kontaktoval McLaren, či by som sa nechcel aktívne podieľať na tomto partnerstve (McLarenu s Hondou). Partnerstvo, ktoré tak dlho vo formule 1 dominovalo,“ povedal Alonso.

Honda dodávala McLarenu motory v rokoch 1988–1992 a vtedy z 80 veľkých cien vyhrali jazdci tímu 43 a vďaka Ayrtonovi Sennovi a Alainovi Prostovi získali štyri majstrovské tituly medzi jednotlivcami a štyri triumfy v Pohári konštruktérov.

Rovnako ako v minulom ročníku, keď bol vo Ferrari jeho tímovým kolegom Fín Kimi Räikkönen, vytvorí Alonso súťažnú dvojicu s ďalším exmajstrom sveta. Predĺženie zmluvy s Buttonom, ktorý sa stal šampiónom v roku 2009 ako jazdec stajne Brawn, sa pritom skôr nečakalo. Po päťročnom pôsobení sa mu končila zmluva a špekulovalo sa o tom, že tím staví na dvadsaťdvaročného Magnussena. Ten sa pre budúci rok presunie do úlohy testovacieho a náhradného jazdca.

„Rovnako ako Fernando som si istý, že dokážeme veľké veci. Obaja urobíme všetko pre to, aby sme vytvorili brilantný a víťazný tím,“ povedal Button, ktorého čaká už 16. sezóna v kráľovskej automobilovej triede.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fernando Alonso #McLaren #Jenson Button #Kevin Magnussen