Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o titul v F1 pokračuje v USA

Tri podujatia do konca sezóny, dvaja adepti na majstra sveta, sedemnásťbodový rozdiel. Napínavý boj o titul vo formule 1 pokračuje cez víkend v zámorí Veľkou cenou USA.

01.11.2014 09:00
Nico Rosberg, Lewis Hamilton Foto: ,
Pretekári Mercedesu Nico Rosberg a Lewis Hamilton.
debata

Líder šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu zaútočí na piate víťazstvo v rade. Pred dvoma rokmi si pri premiére okruhu v Austine na hlavu nasadil víťazný kovbojský klobúk, jeden zo symbolov Texasu. Ešte vo farbách McLarenu triumfoval britský pilot aj v roku 2007, vtedy sa jazdilo na legendárnom Indianapolise.

„Víkend v USA je vždy vzrušujúci, prináša špecifickú atmosférou a skvelých fanúšikov, na ktorých sa už teším. Patrí medzi najlepšie veľké ceny v kalendári,“ povedal pre oficiálnu stránku šampionátu Hamilton. Aj keď jeho vzťahy s tímovým kolegom a najväčším súperom Nicom Rosbergom nie sú ideálne, športový šéf nemeckej stajne Toto Wolff včera uviedol, že jednou z priorít je udržať si aktuálnu jazdeckú dvojicu aj v budúcej sezóne.

Predseda predstavenstva Mercedesu a legendárny pretekár Niki Lauda si myslí, že Rosberg sa na Hamiltona v najbližších dvoch podujatiach bodovo dotiahne. „Keď sa Nicovi podarí v Austine vyhrať, zvýši mu to sebavedomie. Je to len medzi nimi, každý bojuje za seba a bude to ešte poriadna dráma,“ povedal Lauda pre Bild. Premiérový Pohár konštruktérov si Mercedes zabezpečil už pred troma týždňami v Soči.

Na štart VC USA sa postaví prvýkrát od Veľkej ceny Monaka 2005 len 18 monopostov. Do zámoria neodcestovali pre finančné problémy tímy Caterham a Marussia. Fungovanie druhej menovanej stajne naštrbila aj vážna nehoda jej pilota Julesa Bianchiho, ktorý už takmer mesiac leží s vážnymi poraneniami mozgu v nemocnici v japonskom Jokkaiči. „Lekárski odborníci jeho stav naďalej klasifikujú ako kritický, ale stabilizovaný. Jules pokračuje v boji o život,“ píše sa vo včerajšom vyhlásení Bianchiho rodiny.

Nedeľňajšia Veľká cena USA odštartuje o 21.00 SEČ (priamy prenos TV Dajto), meteorológovia predpovedajú polooblačno s teplotami okolo 25 °C.

Poradie MS
Jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 291 bodov, 2. Rosberg (Nem./Mercedes) 274, 3. Ricciardo (Aus./Red Bull) 199, 4. Bottas (Fín./Williams) 145, 5. Vettel (Nem./Red Bull) 143, 6. Alonso (Šp./Ferrari 141).
Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 565 bodov – už istý víťaz, 2. Red Bull 342, 3. Williams 216, 4. Ferrari 188, 5. McLaren 143.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena USA