Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ecclestone zaplatil sto miliónov dolárov a má pokoj od súdov

Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone sa zbavil obvinení z korupcie pri predaji komerčných práv na prestížny seriál majstrovstiev sveta mimosúdnym vyrovnaním vo výške 100 miliónov dolárov.

05.08.2014 14:22
Veľká cena Maďarska F1, Bernie Ecclestone Foto: ,
Bernie Ecclestone.
debata

Dohodu so štátnym zastupiteľstvom schválil v utorok súd v Mníchove. Ecclestone a jeho právnici pristúpili na návrh prokurátora Christiana Weissa, ktorý bol ochotný ukončiť vyšetrovanie v prípade splatenia sumy 100 miliónov dolárov. Informoval o tom sudca Peter Noll.

Prokurátor a obhajcovia Bernieho Ecclestona viedli už pár dní rokovania o možnom ukončení úplatkárskej aféry, v ktorej bol 83-ročný magnát zapletený. Brit údajne podplatil bankára Gerharda Gribkowského, aby dosiahol predaj 47-percentného podielu banky BayernLB v seriáli efjednotky želanému investorovi. Ecclestone si chcel udržať vplyv v F1 aj vďaka úplatku vo výške 44 miliónov dolárov. Gribkowsky ako kľúčový svedok obžaloby magnáta si už odpykáva 8,5-ročný trest za prijatie úplatku. Ecclestone tvrdí, že spomenutý bankár ho vydieral.

Ecclestonovi právnici minulý týždeň požiadali o ukončenie procesu, keďže neexistuje dostatok dôkazov. Štátny žalobca Christian Weiss im odkázal, že je ochotný akceptovať ukončenie celého vyšetrovania len v prípade, že Ecclestone zaplatí 100 miliónov dolárov. S jeho návrhom právnici súhlasili. Weiss v utorok pred súdom vyhlásil, že pristúpil na dohodu vzhľadom na dĺžku procesu, vek obžalovaného a ďalšie poľahčujúce okolnosti. Ecclestone sumu uhradí do jedného týždňa. Po schválení dohody o mimosúdnom vyrovnaní nie je možné odvolanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bernie Ecclestone