Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schumachera môžu čoskoro prepustiť do domáceho liečenia

Po nešťastnom páde na lyžiach vo Francúzsku koncom minulého roka bol takmer šesť mesiacov v kóme. V strede júna zaplavili médiá pozitívne správy o jeho prebudení. Z jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v Grenobli ho previezli do rehabilitačného centra v Lausanne.

23.07.2014 18:13
Michael Schumacher Foto: ,
Michael Schumacher (vpravo).
debata

Zdravotný stav Michaela Schumachera sa opäť zlepšil. Podľa správ švajčiarskych médií legendárny pretekár formuly 1 komunikuje žmurkaním a už koncom leta by ho mohli prepustiť do domáceho liečenia.

Schumacherova manželka Corinna už údajne investovala nemalú čiastku do prebudovania rezidencie v Glande na brehu Ženevského jazera. Luxusné sídlo by po prestavbe zodpovedalo potrebám intenzívnej rehabilitácie sedemnásobného šampióna. Aj po prevoze by musel byť pod neustálnym dohľadom lekárov a fyzioterapeutov.

"Domáca liečba nie je jednoduchá, no z pohľadu pacienta môže byť prospešná. V Schumacherovom prípade ju považujem za optimálne riešenie,“ povedal pre Sonntagblick Mark Mader, hlavný lekár rehabilitačnej kliniky v Bazileji.

Podľa švajčiarskych odborníkov bude môcť Schumacher postupne ovládať špeciálny elektrický vozík ústami. Pomocnú ruku pri liečbe víťaza 91 veľkých cien chce tiež podať dvojica chorvátskych neurochirugov Darko Chudy a Vedran Deletis. Tí vyvinuli mikročip, ktorý by po implantovaní do mozgu mohol pomôcť prominentnému pacientovi znovu chodiť a hovoriť.

Na Schumachera mysleli fanúšikovia aj minulý víkend. Jeho manželka napísala list do oficiálneho programu Veľkej ceny Nemecka, na ktorú počas majstrovskej éry populárneho pilota smerovali desaťtisíce priaznivcov.

"Najhoršie obdobie sme už prekonali, čaká nás ďalšie, v ktorom nesmieme strácať nádej. Dúfajme, že čas bude hrať v Michaelov prospech – tak, ako v dlhých rokoch jeho kariéry vo formule 1,“ uviedla Corrina Schumacherová.

Odkazy plné nádejí nechýbali ani popri trati, priaznivci na niekdajšiu hviezdu nezabudli. "Modlím sa, aby si prekonal toto ťažké obdobie a vrátil sa k rodine, priateľom a fanúšikom,“ odkázal pre Bild britský pretekár Lewis Hamilton. V Mercedese vystriedal práve Schumachera. "Každý deň sledujem tvoje pokroky a už sa teším na spoločný rozhovor,“ doplnil bývalý jazdec Niki Lauda.

Úradujúci majster sveta Sebastian Vettel prostredníctvom médií nechcel svojmu krajanovi a veľkému vzoru poslať žiadny odkaz. Namiesto toho napísal jeho rodine list, ktorého obsah neprezradil.

Nemecký futbalový útočník Lukas Podolski, ktorý nechýbal v zostave majstrov sveta, pozdravil Schumachera krátko po triumfe. "Trofej z Brazílie sme vybojovali aj pre teba!,“ cituje hviezdu Arsenalu Londýn RTL.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher