Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alonso sa o vlások vyhol 'zubatej'. Grosjean dostal prísny trest!

Okruh v belgickom Spa opäť potvrdil, že patrí medzi najnebezpečnejšie okruhy v seriáli F1. Veľa fanúšikov rýchlych monopostov má ešte v živej pamäti pred očami nehodu z roku 1998, kedy sa v hustom daždi krátko po daždi zrazili takmer všetky vozidlá.

02.09.2012 19:45
VC Belgicka, nehoda Foto:
Veľkú cenu Belgicka poznačila hromadná nehoda hneď z prvej zákruty.
debata

Preteky vtedy po pár sekundách zastavili. Na trati totiž zostalo množstvo rozbitého materiálu, poodlietavané pneumatiky, čo narobilo usporiadateľom veľké problémy. Našťastie sa nikomu nič nestalo a po asi hodine nastal reštart. Opäť sa šmýkalo a do cieľa prišlo len osem monopostov. Z triumfu sa tešil Damon Hill.

Nehoda na okruhu v Spa z roku 1998

O štrnásť rokov neskôr sa v Spa odohrala ďalšia nepríjemná kolízia a opäť krátko po štarte. Zapojili sa do nej Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Romain Grosjean a Sergio Pérez.

Vinníkom spektakulárneho incidentu bol Francúz Grosjean, ktorý v snahe získať lepšiu pozíciu pred prvou zákrutou ťukol do predného kolesa McLarenu Hamiltona, čo obe autá roztočilo a poslalo Grosjeanov lotus do vzduchu. Francúz preletel Alonsove ferrari, ktoré následne vrazilo do Sauberu Péreza. Ani jeden zo štyroch účastníkov nehody sa vážnejšie nezranil, ďalej však žiaden jazdec nepokračoval.

Alonso však mohol hovoriť o veľkom šťastí, pretože letiaci Grosjeanov monopost len ​​tesne minul jeho hlavu.

Nehoda z pohľadu Fernanda Alonsa

„Mal som dobrý štart a potom prišla veľká rana. Ešte som nevidel opakované zábery, ale hlavné je, že sme všetci v poriadku. Neviem, či som nešiel dopredu veľmi rýchlo,“ kajal sa v prvej reakcii po nehode Grosjean. Jeho nebezpečný manéver nezostal nepovšimnutý!

Medzinárodná automobilová federácia FIA označila dvadsaťšesťročného rodáka zo Ženevy za vinníka nehody, ktorá „mohla spôsobiť zranenie ostatným jazdcom“, a zakázala mu štart v ďalších pretekoch na okruhu v talianskej Monze. Navyše mu udelila pokutu 50 000 eur. Tím ani samotný pilot sa proti trestu odvolávať nebudú.

Alonso musel opustiť trať v sprievode lekárov, ale šlo len o rutinné vyšetrenie. Na Twitteri neskôr napísal: „Som v poriadku a myšlienkami už v Monze!“

Štart VC Belgicka priniesol vážnu haváriu hneď...
Štart VC Belgicka priniesol vážnu haváriu hneď...
+7Usporiadateľ odstraňuje pozostatky nehody na VC...
debata chyba