Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

Ukrajinská civilná kontrarozviedka (SBU) oznámila, že odhalila skupinu agentov ruskej tajnej služby (FSB), ktorí údajne plánovali zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ďalších ukrajinských činiteľov. Podľa šéfa SBU Vasyľa Maľuka malo ísť o akciu ruských tajných služieb pri príležitosti dnešnej inaugurácie ruského prezidenta Vladimira Putina.

07.05.2024 14:03 , aktualizované: 15:15
debata (351)
Zelenskyj sa prišiel pozrieť na kopanie zákopov v Charkovskej oblasti
Video

SBU zadržala päť ľudí, medzi nimi dvoch členov štátneho bezpečnostného úradu, ktorý má na starosti ochranu najdôležitejších úradov v krajine. Jednou z úloh agentov bolo vyhľadať medzi členmi prezidentskej ochranky človeka, ktorý by bol ochotný vziať Zelenského ako rukojemníka a potom ho zavraždiť.

„Teroristický čin, ktorý mal byť darčekom k Putinovej inaugurácii, bol v skutočnosti zlyhaním ruských tajných služieb,“ povedal Maľuk. Zároveň varoval, že „nepriateľ je silný a skúsený a nemožno ho podceňovať“.

Mužov podľa vyhlásenia SBU naverbovali ešte predtým, ako Rusko vo februári 2022 spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Šéf SBU Vasyľ Maľuk priblížil, že pokus o atentát rátal s útokom ešte pred inauguráciou ruského vodcu Vladimira Putina.

Zelenskyj sa prihlásil z oslobodeného Hadieho ostrova
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa svetu prihlásil z oslobodeného Hadieho ostrova v Čiernom mori, ktorý je symbolom ukrajinského odporu proti ruskej agresii. Na začiatku ruskej invázie minulý rok vo februári sa tamojšia ukrajinská posádka odmietla vzdať a okupantom odkázala, aby ich lode išli do... Ukrajincom sa potom podarilo oslobodiť ostrov vlani v júni. / Zdroj: Twitter Volodymyra Zelenského

Okrem Zelenského vraj agenti plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyľa Maľuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova. Podozriví podľa ukrajinských vyšetrovateľov odovzdávali ruskej strane informácie a tiež pripravili prostriedky na vykonanie teroristického útoku. Jeden z nich dostal dva drony a muníciu k nim. Vraj ich mal odovzdať svojim spoločníkom, aby ich použili.

zelenskyj Čítajte aj Zadržali muža, ktorý chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského. Zbieral informácie o letisku Rzeszów

Širší plán bol identifikovať polohu vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov a zacieliť na nich raketový útok, po ktorom by nasledovali ďalšie strely a drony.

Spomenutých ukrajinských plukovníkov zatkli pre podozrenia z vlastizrady. Za to im hrozí až doživotné väzenie.

Informácie o tom, že Moskva sa pokúša vykonať atentát na Zelenského, prichádzali najmä v začiatkoch ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022, keď ruské jednotky mierili na Kyjev.

Život Ukrajincov na fronte: Najprv kávička, potom streľba na Rusov
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
351 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #atentát #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Kyrylo Budanov