VIDEO: Nepochopiteľné. Medveďa hnal autom stovky metrov medzi domami v Očovej

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody zaznamenal v pondelok ráno pohyb medveďa v Očovej vo Zvolenskom okrese. Uviedla hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková s tým, že podľa videa to bola približne trojročná šelma.

06.05.2024 11:28 , aktualizované: 15:49
debata (263)

Dodala, že ŠOP má v tejto obci podpísanú zmluvu o spolupráci na manažmente populácie medveďa s miestnym poľovníckym združením. Na jej základe tak spoločne navrhnú ďalší postup. „Obec tiež zverejnila upozornenie pre občanov a návštevníkov k zvýšenej opatrnosti najmä vo večerných a skorých ranných hodinách,“ spomenula.

Video

K incidentu došlo okolo 5:30 ráno. „Koľko mentálnych chudákov žije medzi nami? Dnes sa jeden z nich prejavil v Očovej. Hnal mladého medveďa obcou a zároveň si ho ako šofér natáčal a nevenoval pozornosť riadeniu vozidla… Ak by ten mladý medveď na niekoho v strese vybehol, kto by bol na vine?,“ pýta sa environmentálna skupina Ursia na facebooku.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR evidoval v uplynulých rokoch pod Poľanou problémové šelmy. K pôvodným trom tímom tak pribudli od 1. novembra minulého roka ďalšie dva. Jeden vznikol špeciálne pre oblasť Podpoľania. Jeho pôsobnosť zahŕňa okresy Detva, Lučenec, Veľký Krtíš, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca.

Škodu na hospodárskom zvierati spôsobil iný medveď v pondelok v skorých ranných hodinách v Porube v okrese Prievidza. Zásahový tím v blízkom okolí nainštaloval fotopasce a lokalitu bude monitorovať.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR – tím Ponitrie bol na mieste, vykonal obhliadku lokality a potvrdil škodu spôsobenú medveďom hnedým,“ ozrejmila manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Medveď podľa nej strhol v intraviláne obce chovateľovi jednu ovcu. „Aktuálne zásahový tím ŠOP SR v blízkom okolí nainštaloval fotopasce a bude lokalitu monitorovať. ŠOP SR má zároveň s miestnym poľovníckym združením podpísanú aj zmluvu o spolupráci, na základe ktorej spoločne navrhnú ďalší postup,“ doplnila.

Obec zverejnila upozornenie pre občanov a návštevníkov, v ktorom ich vyzýva k zvýšenej opatrnosti najmä vo večerných a skorých ranných hodinách.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v L. Mikuláši
Video
263 debata chyba
Viac na túto tému: #Prievidza #medveď hnedý #Zásahový tím pre medveďa hnedého