Americké spravodajské služby varujú, že Putin by mohol zvrátiť vývoj vojny

Rusko sa naučilo obchádzať sankcie, zariadilo dodávky komponentov potrebných pre vojenskú techniku, zorganizovalo masovú výrobu zbraní, posilnilo armádu a teraz vedie ofenzívu na početných sektoroch frontu, rozťahuje ukrajinské sily a blíži sa k Charkovu.

16.05.2024 14:00
debata (109)

To všetko vyvoláva obavy amerických politických i vojenských lídrov, že vo vývoji bojov môže nastať zvrat, píše New York Times (NYT).

Zelenskyj si prezerá kopanie zákopov v Charkovskej oblasti
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na inšpekcii v Charkovskej oblasti. Ukrajinci kopú zákopy, stavajú dračie zuby proti tankom.

Nadchádzajúce mesiace podľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena môžu byť kritické. Rusko sa môže chopiť iniciatívy, následné obnovenie bojových schopností Ukrajiny by ale mohlo viesť k zmrazeniu konfliktu alebo k prímeriu podobnému zastaveniu nepriateľských akcií v Kórei v roku 1953, uviedli zdroje oboznámené so správami a hodnoteniami tajných služieb USA a ich spojencov.

„Rusko často začína vojny zle a končí v plnej sile,“ hovorí Stephen Hadley, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť prezidenta Georgea Busha ml. Teraz je pripravené „zaprieť sa celou svojou váhou“ s využitím početnej populácie, z ktorej verbuje vojakov i svojej „gigantickej vojenskej infraštruktúry“, aby otočilo situáciu na fronte vo svoj prospech, dodal. V prospech Kremľa podľa Hadleyho hralo viacero faktorov.

Zničili sme slovenskú Zuzanu na fronte, tvrdia Rusi
Video
Sociálne siete zverejnili video, na ktorom má byť zničenie slovenskej húfnice Zuzana 2 na ukrajinskom fronte. / Zdroj: Twitter

Jedným je polročné meškanie dodávok amerických zbraní. Kongres napokon koncom apríla schválil balík pomoci vo výške 61 miliárd dolárov a podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v utorok navštívil Kyjev, prvá technika už začala prichádzať na front. Ukrajina však môže potrebovať ešte niekoľko mesiacov, aby dostatočne obnovila svoje bojové schopnosti.

Antony Blinken, vojna na Ukrajine Čítajte viac Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

Ukrajinské jednotky na fronte sú navyše vyčerpané. Zákon o rozšírení mobilizácie vrátane zníženia veku brannej povinnosti z 27 na 25 rokov bol prijatý až v apríli. Rekrutov treba vycvičiť, takže aj tu zostane front bez serióznej ďalšej podpory aspoň niekoľko mesiacov.

Nedostatok munície ukrajinských ozbrojených síl vrátane rakiet protivzdušnej obrany umožnil Moskve využiť svoju prevahu v delostrelectve a letectve. Rusi pridali k starej sovietskej munícii krídla a začali ju používať ako kĺzavé bomby, vďaka čomu ich lietadlá takmer bez prekážok z väčšej vzdialenosti uskutočňujú tvrdé útoky na ukrajinské pozície. Očakáva sa, že prvé stíhačky F-16, ktoré dokážu odraziť ruské lietadlá, dorazia až v polovici leta.

Na druhej strane, Rusko, ako nedávno priznal generál Christopher G.Cavoli, vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, zvýšilo početný stav svojej armády od začiatku vojny o 15 percent. Dosiahlo aj určitý technologický pokrok. Ruskí vojaci sa napríklad naučili v niektorých prípadoch ovplyvňovaním príjmu GPS odkloniť z kurzu rôzne typy rakiet vypustených zo systémov HIMARS a niekedy tiež sledovať pohyb týchto zariadení a ničiť ich, píše NYT.

Robert Fico Čítajte viac Fico sa stretol s veliteľom NATO v Európe: Ukrajinu podporíme, nie však smrtiacimi zbraňami

Americkí predstavitelia v rozhovoroch s novinami vyjadrili presvedčenie, že Rusko stratí mnohé z týchto výhod, keď budú nové zbrane zo Spojených štátov plne nasadené (pravdepodobne v júli) a Ukrajina nájde spôsob, ako doplniť jednotky na fronte, a to aj mladšími vojakmi. Vo Washingtone si však netrúfajú predpovedať, ako môžu vojenské operácie pokračovať v najbližších mesiacoch a či budú ukrajinské ozbrojené sily schopné v roku 2025 zorganizovať rozsiahlu protiofenzívu.

Poradcovia prezidenta Bidena sú znepokojení tým, že Rusko sa poučilo zo svojich porážok a problémov. Ich najväčšie obavy súvisia s tým, že rozbehnutím výroby zbraní vo veľkom meradle bude Moskva schopná v nadchádzajúcich mesiacoch dosiahnuť značné zisky na bojisku, a to ešte do summitu G7, ktorý sa bude konať v Taliansku v polovici júna, píše NYT.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #New York Times #vojna na Ukrajine