Bodyguard musí byť sparťanským štítom, ochranka pri atentáte na Fica zlyhala. Jej dôvera pôjde rapídne dole, hovorí Zábojník

Hoci o možnom útoku na politikov hovoril premiér Robert Fico už pred mesiacom, bezpečnostné zložky atentátu na šéfa Smeru a premiéra Roberta Fica zabrániť nedokázali. Osamelí vlci, ako bol strelec Juraj Cintula z Levíc, sú podľa bezpečnostného analytika a bývalého riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraja Zábojníka niekedy horší ako celá žoldnierska skupina. Zásah ochranky po atentáte v Handlovej nebol podľa neho odborný, o čom svedčí aj to, že premiér dostal až päť rán.

16.05.2024 05:00
Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník o atentáte na Fica: Zlyhala ochranka
Video
Zdroj: TV Pravda

Premiér Fico sa pred niekoľkými týždňami vyjadril, že po uliciach oplzlo nadávajú vládnym politikom a pretaví sa to do vraždy niektorého z popredných vládnych politikov. Predpokladal takúto udalosť. Majú politici takéto informácie?

Zrejme vychádzal z nejakých takzvaných zvodiek, ktoré dostávajú ústavní činitelia na stôl. Dostávajú ich zo spravodajských služieb aj bezpečnostných zložiek. Sú sústredené, formované a myslím si, že zrejme takéto niečo dostal. O to je to prekvapujúcejšie, že bezpečnostné zložky na to neboli pripravené, tým pádom je to ešte horšie.

Atentát na Roberta Fica

Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. 15. máj 2024

Fotogaléria
Po rokovaní vlády v Handlovej (15. 5. 2024)...
Vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico...
+13Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v...

Sociálnymi sieťami sa hneď po atentáte začala šíriť konšpirácia, že išlo o nejakú spravodajskú hru. Vieme toto jednoznačne vylúčiť?

Dnes nemôžete vylúčiť nič. Absolútne, jednoznačne, na 100 percent, ani na 20 percent, ani na 10 percent. Dnes sa musí hrať so všetkým. Dnes vám zradikalizuje akákoľvek skupina zo zahraničia akúkoľvek osobu. Vieme dobre, čo sa stalo na Zámockej ulici, čo sa dialo po školách, v Prahe v Česku na Karlovej univerzite, kde prišlo 14 študentov o život. Dnes nemôžete vylúčiť nič. Určite sa bude v rámci vyšetrovaní pracovať s viacerými variantmi. Kto bola tá osoba, aký mala profil, s kým sa stretávala, komu telefonovala, aký život žila a ako sa prejavovala. Dopočul som sa, že bol psychicky narušený, o to je to horšie, že polícia mu nezobrala zbraň. Na jednej strane polícia chránila ústavného činiteľa, na druhej strane flagrantne zanedbala takéto niečo. Pýtam sa potom, kto je za to zodpovedný. Bude sa pracovať s variantmi, či bol v nejakej skupine, či bol prívržencom nejakej politickej strany, prečo nenávidel.

Čo vieme povedať o útočníkovi na základe videa, ktoré bolo zverejnené?

Povedal, že mu prekážali zmeny v RTVS. Prekážali mu mnohé zmeny, ktoré robila táto vláda a táto garnitúra. Skrátka, je tam niekoľko variantov. Ešte predtým mi napadlo, že keby bol útočník mladý, tak to môže mať spojitosť s jeho otcom, napríklad, ktorý zahynul v bani a neboli dostatočne refundované odškodné či náklady a podobne. Ďalej tam môžu byť veci, ktoré očakával takýto človek, niečo od štátu a úrady mu nevyhoveli, tak si povedal, že za toto je zodpovedný jedine ten najvyšší politik, a preto to urobím. Môže tam byť veľmi veľa premenných, preto sa to bude teraz skúmať, zisťovať, analyzovať a vyjde nejaký profil. Je to horšie pre políciu, ak už bol v minulosti nejakým spôsobom označený, a nevzala mu zbraň. Podľa zákona, ak sa potvrdí, že ju mal mať zadržanú a nebola, tak to je zle. Fakticky by mu umožnila, aby došlo k takémuto útoku.

Peter Žiga: Prerušili sme rokovanie NR SR, tento týždeň už rokovať nebudeme
Video
Zdroj: TV Pravda

Spravodajské služby ako Slovenská informačná služba alebo Vojenské spravodajstvo nedokázali predpokladať túto udalosť?

Takýchto osamelých vlkov máte mnoho. Je to niekedy horšie, ako keď príde žoldnierska skupina, ktorá je najatá zvonku, zaplatená miliónmi a má zlikvidovať nejakého ústavného činiteľa. Teraz sa bude posudzovať a vyšetrovať aj to, prečo taká malá skupinka ľudí, aká tam bola, nebola pod kontrolu, keď sme videli na záberoch, koľko tam bolo bodyguardov a operatívcov. Ďalšia vec, posudzované bude aj to, že nevyšla jedna rana, ale vyšlo ich niekoľko.

Čo to znamená?

Znamená to, že po jednej rane, keď ju nezachytia a mali ju zachytiť, lebo zakričal „Robo, poď sem“, je opticky v hľadáčiku objekt, či už bol prívrženec, alebo nebol, a mal byť pod kontrolou. Automaticky musia kontrolovať oči, ruky, nohy – celé telo. Takto sú cvičení bodyguardi.

Čiže zlyhala ochranka?

V tomto prípade to nebolo odborné. Samozrejme, predstavte si, že vyšlo ešte niekoľko rán. Bodyguardi sú cvičení tak, že musia byť sparťanským štítom ústavného činiteľa. Ja som bol pripravený zomrieť, keď som chránil Svätého Otca Jána Pavla II., stál som pri ňom, ani som sa nepohol. Keby sa bolo zopakovalo, že by sa bol útočník Ali Agca dostal do priestoru, tak som bol pripravený zomrieť. Mal som vestu a vestu mal aj Svätý Otec. Vesta by ho bola teraz určite zachránila, pokiaľ nebola rana namierená do hlavy premiéra. Z tohto všetkého sa budú musieť tvrdo poučiť a budú musieť byť tvrdé opatrenia. Toto je mimoriadna vec pre štát.

Atentát na premiéra Roberta Fica v Handlovej
Video
Zdroj: TV Pravda

Koľko ochrankárov bežne stráži premiéra?

Obyčajne mal ako ochranu vodiča a ochrancu, ale teraz mal ochranu určite zosilnenú. Bolo v tom jedno šťastie v nešťastí, že keď povedal pred pár dňami, že je ohrozený, tak Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií tú formáciu zosilnil. Minula sa trošku účinkom. Keď vyjde jedna rana, to sa ešte môže stať, ale aby bolo následne strieľané a vypálené, nebol krytý a dostal ešte viac rán, to je zle. Bude to musieť byť vyhodnotené ako zlyhanie.

Čo bude atentát na premiéra znamenať pre novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho a súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú – budú mať sprísnené bezpečnostné opatrenia?

Určite sa už nebude môcť flagrantne narábať s ochrankou tak, ako narábali niektorí politici, vyvážať ich priateľky a neviem čo. Na toto ochranka nie je. Nie je ani Červený kríž, ani pobočka Matky Terezy. Bude sa musieť sprísniť metodika a taktika. Budú sa musieť rešpektovať pokyny z Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Úrad sa dostal do veľmi zložitej situácie.

Viem, čo to urobilo s ochrankou izraelského premiéra (Jicchak Rabin, pozn. red.), keď som tam bol na výmenných stážach. Celý svet sa z toho poučil. Robila sa rekonštrukcia vraždy Rabina, ktorého Jigal Amir strelil tromi ranami z Beretty. Toto všetko sa bude vyhodnocovať. Je to škvrna, ako keď dáte moridlo do dreva, do krásnej ohobľovanej dosky. Dlho budú pochybnosti, čo je najhoršie. Mrzí ma, že dôvera a istota v úrad, ktorý som v minulosti riadil, pôjde rapídne dole. Hovoril som, že každý štát, kam príde prezident, premiér, kráľ alebo akýkoľvek iný ústavný činiteľ, musí v rámci Viedenskej konvencie zabezpečiť ochranu tejto osobe aj celému sprievodu. Teraz je otázne, čo to urobí s tými delegáciami, investormi, pretože vystreliť po premiérovi päť rán znamená, že bezpečnosť v krajine nefunguje a môžeme si hovoriť, čo chceme.

Čo si na postupe ochranky všimol exšéf ochrankárov?

J. Zábojník o atentáte na Fica: Kto zlyhal? Operatívci majú povinnosť sledovať ruky, oči aj správanie
Video
Zdroj: TV Pravda

1. Skupina ľudí, ktorá prišla pozdraviť Fica bola dosť malá, ale nebola pod kontrolou.

Ako vysvetlil, operatívci majú vždy povinnosť sledovať u ľudí ruky, oči, správanie, či sa k niečomu neschyľuje. Sú na to cvičení.

2. Strelca Juraja Cintulu si mali ochrankári všimnúť už vtedy, keď zakričal „Robo, poď sem“.

3. Na mieste bolo veľa ochrankárov, no ani jeden neprekryl premiéra telom.

4. Všetci ochrankári sa sústredili na strelca.

5. Premiér nemal nepriestrelnú vestu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ochranka #Juraj Zábojník #atentát na Roberta Fica