Príliš drahí kaderníci. Za účesy nemeckých politikov platí štát tisíce eur

Do akej miery je v politike dôležitý účes? Niektorým predstaviteľom štátu na ňom tak záleží, že sa pravidelne zverujú do rúk kaderníkom, stylistom či vizážistom, a to za horibilné sumy. Napríklad členovia nemeckej vlády na to ročne minú desiatky tisíc eur, no nie zo svojho vrecka, ale z peňazí daňových poplatníkov. Opozícia to kritizuje ako zbytočný luxus, keďže krajina zápasí s narastajúcim dlhom a potrebuje šetriť.

12.05.2024 14:00
Annalena Baerbocková Foto:
Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková míňa na kaderníkov a vizážistov vyše 11-tisíc eur mesačne. Nie však zo svojho, platí jej to štát.
debata (21)

Rekordérkou medzi 17 členmi spolkového kabinetu je podľa nemeckého denníka Bild 43-ročná ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Ľudia, čo dbajú o to, aby dobre vyzerala, rozhodne netrú biedu.

Ako na otázku opozičnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) odpovedal hovorca vlády Steffen Hebestreit, nominantka strany Zelených dáva na kaderníčky a vizážistov každý mesiac vyše 11-tisíc eur.

V porovnaní s Baerbockovou pôsobia výdavky ostatných členov vlády oveľa skromnejšie. Ministerke pre rodinu Elisabeth Pausovej stačí na rovnaké služby 2 677 eur mesačne, šéfke rezortu vnútra Nancy Faesersovej 541 a ministerke výstavby Klare Geywitzovej dokonca iba 300 eur. Rovnakú sumu dáva na styling aj minister práce Hubertus Heil.

Naopak, väčší prepych si dopraje spolkový kancelár Olaf Scholz. Aj keď sa 65-ročný sociálny demokrat nemá na hlave veľmi čím pochváliť, na účtoch za kaderníkov a vizážistov to nevidno.

Za mesiac im vyplatil 3 141 eur. Ostatní členovia jeho vlády už štátne peniaze na tento účel nevykázali a návštevy u kaderníka či stylistu si zrejme platia zo svojho.

Frizúra nemeckého kancelára Olafa Scholza stojí... Foto: TASR/DPA/Daniel Karmann
Olaf Scholz Frizúra nemeckého kancelára Olafa Scholza stojí daňových poplatníkov vyše 3 000 eur mesačne.

Opozícii sa také plytvanie peniazmi nepozdáva. Poslancovi CDU Christophovi Ploßovi prekáža najmä to, koľko „na krásu“ utráca šéfka diplomacie. „Ak majú ťažko pracujúci daňoví poplatníci každý mesiac minúť päťmiestne sumy na účes Annaleny Baerbockovej, zábava sa končí,“ povedal pre Bild.

Podľa denníka Die Welt sa ministerkine platby za starostlivosť o vlasy môžu zdať ako maličkosť, keďže výška štátneho rozpočtu Nemecka je asi 457 miliárd, lenže ak sa to porovná s priemernými cenami za strihanie, rozdiel je obrovský. V bežných nemeckých kaderníctvach totiž mužov ostrihajú už za 28 a ženy za 67 eur.

David Cameron Čítajte viac Camerona kritizujú za kaderníka. Nie pre účes, ale pre vyznamenanie

„Samozrejme, je legitímne, aby štát hradil náklady na reprezentačné účely vysokopostaveným funkcionárom. No to, že len samotná ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková každý mesiac vyhodí vyše 11-tisíc eur na kaderníkov a vizážistov, je zneužívanie. Je to rozhodne priveľa,“ rozhorčil sa Ploß.

Zároveň navrhol, aby sa pre členov nemeckej vlády stanovila horná hranica sumy, ktorú by mohli minúť v kaderníctve alebo v kozmetickom salóne.

Holič, politici, socializmus, Arpád Nagy Čítajte viac Bol vlasovým dôverníkom Husáka, Dubčeka aj Mečiara

Nejde pritom o prvý prípad, keď Scholzovi a jeho ministrom vyčítajú premrštené výdavky za účesy a styling. V roku 2022, keď sa do toho započítali tiež honoráre pre fotografov, sa celková suma dokonca vyšplhala až na 1,5 milióna eur.

Aj vtedy viedla rebríček Baerbocková. Ako informovali nemecké médiá, jej osobná kaderníčka a kozmetička s americkým diplomom si mesačne prilepšila o 7 500 eur, a pretože ju sprevádzala i na zahraničných cestách, štát to vyšlo až na 137-tisíc eur ročne. Čo sa týka Scholza, starostlivosť o jeho vzhľad stála daňových poplatníkov pred dvoma rokmi 39-tisíc eur.

O svoj účes dbal aj bývalý francúzsky prezident... Foto: SITA/AP
Francois Hollande, francúzsky prezident O svoj účes dbal aj bývalý francúzsky prezident François Hollande. Svojmu osobnému kaderníkovi platil mesačne takmer 9 900 eur, teda skoro toľko, ako zarábali jeho ministri.

Štedré platby za účesy či mejkap však nie sú iba výsadou nemeckých politikov. Podobnej kritike v minulosti čelili napríklad aj francúzski prezidenti. Françoisovi Hollandeovi, ktorý vládol v rokoch 2012 až 2017, vyčítali, že svojmu kaderníkovi vyplácal bezmála 9 900 eur mesačne.

Hoci to bolo takmer toľko, čo zarábali francúzski ministri a približne sedemkrát toľko, ako priemerný mesačný príjem obyčajného kaderníka, Hollande odmietal obvinenia, že rozhadzuje štátne peniaze.

Hollande Čítajte viac Hollande má opäť čo vysvetľovať: Predraženého kaderníka

„Výdavky Elyzejského paláca som znížil o desať percent, svoj plat o 30 percent, a vyrukujú na mňa s týmto?“ reagoval podráždene na výhrady novinárov. Prostriedkami na tento účel nešetrí ani jeho nástupca Emmanuel Macron.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #účes #Kaderník #účesy #kaderníčka #vizážista #hair-styling #Annalena Baerbocková