Prelamuje Zelenskyj ľady? Orbána pozval na mierový summit. Premiér reagoval

Maďarsko od začiatku ruskej invázie pravidelne zdržiava či dokonca blokuje iniciatívy, ktoré majú pomôcť Kyjevu. Vláda Viktora Orbána hovorí o mieri, ale udržiava vzťahy s Moskvou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa však teraz s maďarským premiérom porozprával a dokonca ho pozval na mierový summit, ktorý sa koná vo Švajčiarsku v polovici júna. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti Twitter (X)

08.05.2024 18:30 , aktualizované: 22:12
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (84)

"Mal som dlhý a cielený telefonát s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a pozval som ho na mierový summit. Pozícia Maďarska je pre nás dôležitá z hľadiska toho, aby sme sa priblížili k mieru, a našej spoločnej regionálnej bezpečnosti. Zdôraznil som záujem Ukrajiny o dobré susedské vzťahy s Maďarskom, ako aj o rozvoj spolupráce v obchode, energetike a logistike. Skoordinovali sme ďalšie kroky na vyriešenie celej škály bilaterálnych otázok obojstranne výhodným spôsobom. Hovorili sme aj o integrácii Ukrajiny do Európskej únie. Som presvedčený, že rýchly vstup Ukrajiny do EÚ bude prínosom pre oba naše štáty,“ uviedol ukrajinský prezident.

Zelenskyj: Putinovo Rusko predstavuje súčasný nacizmus
Video
V deň výročia konca druhej svetovej vojny 8. mája Rusko zaútočilo na Ukrajinu viac ako 50 raketami a viac ako 20 dronmi Šáhid. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že takto sa správajú súčasní nacisti v Moskve. / Zdroj: FB V. Zelenského

Orbán neskôr v reakcii na telefonát so Zelenským cez svojho hovorcu Bertalana Havasiho odkázal, že Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, informuje agentúra MTI. Obaja politici hovorili o dôležitých otázkach maďarsko-ukrajinských vzťahov, uviedol hovorca vo vyhlásení. Hlavnou témou bola podľa neho „otázka vojny a mieru“.

Orbán povedal, že jeho krajina je pripravená prispieť ku každej iniciatíve a aktivite, ktorá by mohla viesť k mierovému riešeniu. Politici sa zhodli, že budú pokračovať v bilaterálnych konzultáciách.

Ako pripomenul portál Kyiv Independent, Zelenského a Orbána videli rozprávať sa počas inaugurácie argentínskeho prezidenta Javiera Mileia 10. decembra 2023. Konverzáciu potom ukrajinský prezident označil za úprimnú.

Výmena názorov Zelenského s Orbánom v Buenos Aires
Video

Podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišyna v januári uviedla, že Ukrajina pracuje na organizácii oficiálnej návštevy Orbána. Maďarský premiér nebol v najväčšej susednej krajine už 14 rokov.

Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video
Poľský premiér Donald Tusk sa vo februári na summite EÚ vyjadril k politike svojho maďarského kolegu Viktora Orbána. / Zdroj: TV Pravda/EÚ

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Putinova vojna