Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

Na sankčný zoznam amerického ministerstva financií sa dostala ďalšia slovenská firma, ktorá podľa USA pomáhala Rusom obchádzať západné reštrikcie. Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers. Spoločnosť sídliaca na Seychelách sa dlhé roky súdi o vymáhanie miliónového dlhu v Rusku. Tiež sa nám podarilo vyhľadať dve ďalšie slovenské firmy, ktoré majú tesné väzby na spoločnosť potrestanú Američanmi a vlani tiež predávali elektroniku do Ruska. Ich obchodný model ukazuje, ako cudzinci využívajú Slovensko pre obchádzanie protiruských sankcii.

05.05.2024 16:00
debata (38)
Fico odmieta ďalšie sankcie proti Rusku, podporuje nulovú vojenskú pomoc Ukrajine
Video
Zdroj: TV Pravda

Spojené štáty začiatkom mája oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu vedenú proti Ukrajine. Celkovo sa zoznam rozšíril o 300 firiem a osobností, pričom na Slovensku je terčom sankcií spoločnosť Carovilli Trading, s. r. o.

Podľa webu ministerstva financií USA táto firma nakupuje počítačové vybavenie a softvér a predáva ich spoločnostiam v Rusku. „Počas iba niekoľkých mesiacov v roku 2023 Carovilli poslala vyše 350 dodávok elektroniky vrátane elektronických modulov, tlačených obvodov a mikroprocesorov ruskej spoločnosti Compliga, ktorá je dodávateľom IT produktov a zariadení a elektroniky,” uvádza americké ministerstvo financií. Podľa ministerky financií USA Janet Yellenovej účelom nových sankcií je „ďalej podkopať schopnosť Ruska udržiavať svoju vojnovú mašinériu”, obmedziť príjmy Kremľa a prístup k zariadeniam potrebným na pokračovanie jeho nezákonnej vojny proti Ukrajine.

Poliak z Londýna

Od augusta 2019 je jediným spoločníkom a konateľom firmy Carovilli Trading muž menom Olech Tkacz (slovensky Oleg Tkač). Podľa informácií Obchodného registra (OR) SR má trvalé bydlisko vo Veľkej Británii. Anglické úrady ho evidujú ako 68-ročného občana Poľska, ktorý dlhodobo žije v Londýne a pôsobí ako účtovník v niekoľkých anglických spoločnostiach.

Tkaczov biznis na Slovensku bol do roku 2023 podľa finančných výsledkov skromný. Z dát portálu FinStat vyplýva, že hlavnými činnosťami eseročky Carovilli sú veľkoobchod a poradenstvo v oblasti podnikania. Ročne sa jej tržby pohybovali v niekoľkých desaťtisícoch eur, historicky najväčší zisk v sume štyri a pol tisíca eur spoločnosť dosiahla v roku 2021. Dáta z účtovnej závierky za vlaňajšok, teda za obdobie, v ktorom firma mala vykonávať obchodné operácie v prospech Ruska, ešte nie sú zverejnené. Spoločnosť má aj webovú stránku vedenú v angličtine, tú však naposledy aktualizovala v roku 2016. Na žiadosť Pravdy o vyjadrenie k zaradeniu na sankčný zoznam firma nereagovala.

Finančné ukazovatele spoločnosti Carovilli... Foto: FinStat
Carovilli Trading Finančné ukazovatele spoločnosti Carovilli Trading, ktorú ministerstvo financií USA zaradilo na sankčný zoznam

Z dát špecializovaného portálu pre sledovanie medzinárodných obchodných zásielok vyplýva, že jedinou krajinou, do ktorej Carovilli predávala svoje tovary, bolo Rusko. Slovenská firma v priebehu niekoľkých mesiacov poslala viac ako 350 zásielok elektroniky, vrátane elektronických modulov, tlačených obvodov a mikroprocesorov, ktoré cez Činu smerovali do skladov ruskej spoločnosti Compliga. Celkovo od svojho vzniku Carovilli Trading sprostredkovala takmer dvetisíc zásielok elektroniky do Ruska.

Meno majiteľa slovenskej firmy, ktorá sa dostala do pozornosti amerických úradov, figuruje aj v dokumentoch Pandora Papers. Ide o únik dokumentov, ktoré odhaľujú offshorové aktivity a skryté majetky viac než stovky miliardárov a vyše 35 súčasných i bývalých hláv štátov a vlád. Medzi nimi sú prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, bývalý český premiér Andrej Babiš, jordánsky kráľ Abdalláh II. či britský expremiér Tony Blair. Dokumenty sa zmieňujú aj o viac ako 40 Slovákoch a offshorových firmách s väzbou na Slovensko.

Tkacz poda Pandora Papers spoluvlastní schránkovú firmu Livocia Ltd zo sídlom na Seychelách. Ďalším majiteľom tejto firmy je britský občan Vladimir Pristoupa. Podľa informácií OR SR je zároveň susedom Olecha Tkacza v Londýne. Obaja muži totiž uvádzajú domácu adresu v tom istom dome, len v rôznych vchodoch. Nie je to však veľká bytovka, ale dvojposchodový domček v radovej zástavbe v tichej štvrti neďaleko centra britskej metropoly.

Dom v Londýne, v ktorom majú bydlisko majitelia... Foto: GoogleMaps
Wellington Gardens Dom v Londýne, v ktorom majú bydlisko majitelia Livocia Ltd Olech Tkacz a Vladimir Pristoupa

Firma vymáha dlhy z Ruska

Schránková firma odhaľuje ďalšiu väzbu majiteľa slovenskej eseročky na Rusko. Livocia Ltd totiž dlhé roky vedie spor na ruských súdoch o miliónovú pohľadávku, vecou sa už šesť rokov zaoberá ruský Najvyšší súd. Offshorová firma v procese vystupuje ako veriteľ, ktorý vymáha od skrachovanej spoločnosti Petušinský kovový závod dlh v sume 855 miliónov rubľov (v prepočte 8,7 milióna eur). Pohľadávka mala vzniknúť na základe zmenky, ďalší veritelia však ju považujú za fiktívnu.

Aj sused podniká na Slovensku

Aj sused Tkacza má na Slovensku podnikateľské aktivity, ktoré takisto sú tesne spojené z Ruskom. V OR SR meno Vladimira Pristoupa svieti pri dvoch eseročkách – Bompietro trading a Telperien. Obidve firmy rozbehli svoje aktivity takmer súčasne s Carovilli Trading a rovnako sa venujú nešpecializovanému veľkoobchodu a poradenstvu v oblasti podnikania.

Bompietro sa podľa firemného webu venuje distribúcii IT zariadení, domácej elektroniky a mobilných komunikačných zariadení. „Spoločnosť bola založená v roku 2014 a dodnes vykazuje dobré predajné výsledky vo všetkých sektoroch produktov. Každodennou stratégiou spoločnosti Bompietro trading je dôraz na vyspelé technológie a spoľahlivé riešenia od popredných predajcov výpočtovej techniky a softvéru,” informuje eseročka na hlavnej stránke. Finančne ukazovatele však naznačujú niečo iné. Podľa FinStatu ročné tržby Bompietro v posledných rokoch klesli na päť- až osemtisíc eur.

KĽDR Rusko Čína delegácie oslavy Čítajte viac Slovenská zbrojárska firma je na sankčnom zozname USA aj Ruska

Spoločnosť nereagovala na otázky Pravdy o tom, kto sú jej obchodné partneri a či firma predáva tovary aj Rusom. Podľa dát portálu pre sledovanie obchodných zásielok, všetci siedmi obchodní partneri Bompietro majú sídlo v Rusku. Eseročka zorganizovala výše deväťtisíc dodávok pre tamojšie firmy, väčšinou ide o zásielky s komponentami pre elektroniku, servery a súčiastky pre systémy klimatizácie. Ďalšia Pristoupová eseročka Telperien posielala tovary do Ruska cez Litvu, elektroniku má dovážať kamiónmi a podľa dát zatiaľ slovenská spoločnosť uskutočnila takmer tisíc a pol dodávok do Ruska.

V Anglickú majiteľ spomínaných firiem dostal pokutu od britskej asociácie účtovníkov za to, že vlani poskytoval účtovnícke služby bez toho, aby bol zaregistrovaný v dozornom orgáne, a v rozpore s predpismi o praní špinavých peňazí.

Pravda oslovila ministerstvo financií s otázkou, či americké autority kontaktovali rezort v súvislosti s uvalením sankcií na slovenskú obchodnú spoločnosť alebo ďalších firiem, ktoré sú napojené na jej majiteľa. O stanovisko ministerstva budeme článok aktualizovať. Podľa slovenských zákonov však zaradenie na sankčný zoznam USA nemá pre podnikateľov citeľné následky. Ak by firma mala majetok či iné aktíva v Spojených štátoch, boli by zablokované. Postih môže čakať aj firmy či osoby, ktoré by jej mohli pomôcť sankcie obísť alebo s ňou uzavrú „určité transakcie“.

Ministerstvo financií vlani pre Pravdu vysvetľovalo, že sankčný zoznam Úradu pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) je sankčným zoznamom USA, ktorý sa primárne na Slovensku neuplatňuje. „V prípade amerických sankcií nemá ministerstvo financií žiadne kompetencie, resp. tieto sankcie nie sú pre slovenské podnikateľské subjekty priamo záväzné,” informovalo ministerstvo.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Putinov šéfkuchár varil aj na Slovensku. Firma s prepojením na Prigožina dlhuje štátu

Aby boli americké reštrikcie vymáhateľné aj na území Slovenska, osoby zo sankčného zoznamu USA by museli byť najskôr zaradené na sankčný zoznam OSN, sankčný zoznam EÚ či na slovenský zoznam. „V tomto prípade by ich boli naše orgány alebo fyzické či právnické osoby na Slovensku povinné uplatňovať,” uviedol rezort. V praxi to znamená, že firmy so sankčného zoznamu OFAC môžu pokračovať v podnikaní na Slovensku, teda aj v obchodovaní s ruskými firmami, kým nebudú zaradené na sankčný zoznam EÚ.

Ministerstvo financií tiež pripomína, že OFAC je sankčný zoznam, ktorý musia uplatňovať všetky americké spoločnosti po celom svete. „Musia sa ubezpečiť, že ani ich obchodní partneri tieto sankcie neporušujú. V prípade, ak by tak nepostupovali, hrozili by im reputačné a z toho vyplývajúce ekonomické riziká. Preto možno očakávať, že spomínanej firme obmedzia niektoré služby spoločnosti, ktoré majú amerických vlastníkov,” vysvetlil rezort v stanovisku. Ide napríklad o finančné domy, ktoré môžu firme obmedziť poskytovanie bankových služieb, doplnil.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #sankčný zoznam #protiruské sankcie