Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoveď Saganovho veľkého rivala: Žiť so mnou bola nočná mora, priznal Cavendish

Poslednú Tour de France nedokončil. Napriek tomu je britský cyklista Mark Cavendish s 34. etapovými víťazstvami rekordérom najslávnejších pretekov spoločne s legendárnym Belgičanom Eddy Merckxom.

27.07.2023 15:01
787940815 Foto:
Mark Cavendish nedokončil tohtoročnú Tour de France po páde v 8. etape.
debata (1)

No v Cavendishovom prípade to nebolo vždy iba o víťazstva a dvíhaní rúk na cieľovej páske. V najnovšom dokumente Netflixu rozpráva o svojich démonoch z nedávnej minulosti.

Film s názvom „Mark Cavendish: Never Enough“ bude na streamovacej platforme k dispozícii od 2. augusta, no The Sun už neho vypichol niektoré zaujímavé pasáže.

V auguste 2018 mu diagnostikovali klinickú depresiu. Bolo to mesiac po tom, čo po druhýkrát za sebou nedokončil Tour de France, keď bol príliš pomalý počas jednej horskej etapy.

Jeho depresívne obdobie nastalo aj po dvoch hororových nehodách: pri prvej z nich narazil do dopravného stĺpika, pri ďalšej skončil v bariére po strete so Slovákom Petrom Saganom. Pri desivých incidentoch prišlo k zlomenine kostí, takmer prišiel o prst a mal aj dieru na lopatke.

O svojich slabých chvíľach v dokumente povedal: „Z najlepšieho na svete sa zrazu stal človek, ktorý nebol schopný ničoho. Ako? Ako sa to stalo?“ pýtal sa Cavendish.

Svoje psychické problémy riešil s bývalým tímovým lekárom. Absolvoval testy u gastroenterológa, psychologické testy aj neurologické vyšetrenia.

Sagan MS 2022 Čítajte viac Vážený pán Sagan! Známy slovenský spisovateľ posiela šampiónovi odkaz, v ktorom sa nájde každý fanúšik

„Bola to nočná mora žiť so mnou v domácnosti s manželkou Petou,“ úprimne sa vyjadril britský cyklista. 38-ročný otec piatich detí o svojej depresii povedal, že nič nemal, nič nechcel, nič nerobil a nič necítil.

"Stratil som všetku túžbu: byť človekom, byť otcom, byť priateľom, byť manželom.“ V dôsledku toho najskôr opustil rodinu, odsťahoval sa a vrátil sa k matke na Isle of Man, kde vyrastal.

Obrátil sa na odborníka, kognitívneho neurológa Davida Spindlera. Na priamo otázku, či sa obával, že si Cavendish ublíži odpovedal: „Áno, áno. Peta sa o manžela mimoriadne bála. Hovoril: Stojí môj život ešte za to? Toto nestoji za to…“ spomínal Spindler.

Sagan Tour Čítajte viac Na také niečo by som ani nesadol! Belgičania zvozili Saganov bicykel pod čiernu zem

Lekár zohral kľúčovú úlohu v Cavendishovom úspešnom návrate k profesionálnej cyklistike v roku 2021. „Cavovo šťastné miesto bolo vždy na jeho bicykli. Na ňom mohol byť sám sebou.“

Cavendish, ktorý sa tento rok chystá ukončiť bohatú cyklistickú kariéru, nedokázal na tohtoročnej Tour vybojovať rekordný 35. etapový triumf. Z pretekov odstúpil po páde v ôsmej etape.

Nezabudnuteľné momenty Petra Sagana na Tour Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Zaspomínajte si na najslávnejšie momenty Petra...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #netflix #Mark Cavendish