Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Klobúčik, Julian! Saganov odkaz nadchol (nielen) Francúzov

Rezignovane sa chytal za hlavu. Mrzela ho taktická chyba, po ktorej prišiel o šancu zabojovať o ďalší titul.

26.09.2021 22:24
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan na tratí MS v Belgicku.
debata (6)

Peter Sagan sa v nedeľných pretekoch na majstrovstvách sveta v Belgicku nepresadil.

V kľúčovom momente na 270 km dlhej trati z Antverp do Leuvenu nezachytil nástup súperov a napokon skončil v tretej desiatke.

Staronovým majstrom sveta sa stal Julian Alaphilippe. Francúz triumfoval po úspešnom individuálnom úniku a rozosmutnil domácich fanúšikov, ktorí boli prichystaní na úspech favorizovaného Wouta van Aerta.

Julian Alaphilippe Čítajte viac Sagan nezachytil rozhodujúci nástup. Víťazný Alaphillipe mu je v pätách

Sagan jazdil úvodných 200 km jazdil sústredene, výborne pozične a šetril energiu na rozhodujúce momenty.

„Vyzerá veľmi odhodlane. Je mojím tajným tipom na víťaza,“ vravel o Žilinčanovi počas priameho prenosu legendárny Philippe Gilbert.

Počas stúpania na Bekestraat však prišiel rozhodujúci moment, pri ktorom sa skončili aj slovenské nádeje.

Do útoku zavelil Alaphilippe a s Francúzom držali krok len tí najsilnejší. Nechýbali Van Aert, Colbrelli, Mohorič či Štybar, ale Sagan zaváhal a nechal súperov odísť.

Skupina s topfavoritmi rýchlo zvyšovala náskok, dostihla Evenepoelov únik a 50 km pred cieľom bolo jasné, že víťaz vzíde z elitnej pätnástky.

Sagan už vedel, že je po nádejach. Televízne zábery ukázali, ako sa frustrovane chytal za hlavu a rezignovane poľavil v tempe.

„Tak ako sa čakalo, bolo to veľmi rýchle aj technické. Stále dokola sa brzdilo, pridávalo. Bolo potrebné jazdiť vpredu a v tom rozhodujúcom momente mi to nevydalo,“ hodnotil v cieli 26. Sagan pre cycling-info.sk.

Peter Sagan Čítajte viac Šou na štarte. Sagan rozvášnil davy obľúbenou parádou

"Ostal som v druhej skupine a tá už nešla. Šli sme ešte chvíľu s malou stratou, videli sme ich pred sebou, ale každá silná krajina tam niekoho mala a nedokázal sa už zložiť nikto, kto by to došiel.

V našej skupine sa už len stále nastupovalo a brzdilo, čo už vždy znamená koniec šanciam. Nebola tam už spolupráca. Aké som mal nohy? Na výhru to nebolo," priznal.

Finiš v Leuvene priniesol šou jedného muža. Dvadsať kilometrov pred páskou opäť unikol Alaphilippe a súperi na jeho atak už nenašli odpoveď.

Stíhala ho štvorica Valgren, Van Baarle, Stuyven, Powless, ale najväčšie hviezdy vrátane Van Aerta zaostali a belgickým fanúšikom zostali oči pre plač.

Peter Sagan a spol. na MS v Belgicku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prišiel na štart pretekov MS vo...

Francúz ukázal skvelú výkonnosť a veľkú túžbu po obhajobe titulu. Do cieľa prišiel s presvedčivým náskokom a na stupni víťazov sa opäť obliekol do dúhového dresu, ktorý nosil aj minulý rok.

„Celý tento rok je pre mňa veľký sen. Stal som sa otcom, teraz som vybojoval druhý titul šampióna. Bol som trochu prekvapený, že na môj záverečný útok nikto nereagoval. Posledné kilometre boleli, ale užíval som si ich,“ vyznal sa Alaphilippe.

Na budúcoročnom šampionáte v Austrálii môže napodobniť Sagana, ktorý vyhral tri tituly za sebou v rokoch 2015 – 2017. „To je ešte ďaleko. Ale ak sa to má stať, stane sa,“ dodal.

Sagan v nedeľu večer zverejnil na sociálnych sieťach snímku radujúceho sa Alaphilippa na pódiu.

Pripojil k nej popis vo francúzštine, konkrétne uznanlivé slovo chapeau (klobúčik, resp. klobúk dolu) a staronového šampióna označil.

Nasledovala záplava komentárov predovšetkým od fanúšikov z krajiny, z ktorej je Saganov budúcoročný zamestnávateľ TotalEnergies.

„Krásne gesto šampiónovi od šampióna. Peter, ďakujem za túto správu,“ napísal jeden z nich.

„Rešpekt. Prajem si Petrov triumf na nedeľnom Paríž – Roubaix,“ pridal sa ďalší. Je jasné, že fanúšikovský tábor si hviezdny Slovák rozširuje…

Peter Sagan Čítajte viac Postačí mi, keď Sagan ešte raz poriadne zabije. Kdekoľvek
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Julian Alaphilippe #MS 2021 v cyklistike