Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan letel ako šíp. Na perfektnú prácu Quick-Stepu však nemal

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto vo štvrtkovej 1. etape 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska.

16.09.2021 17:22
SR Cyklistika Okolo Slovenska 65. ročník 1.... Foto: ,
Hlavný balík pretekárov pri prvom prejazde vrchárskej prémie Bukovec počas 1. etapy na podujatí Okolo Slovenska 2021.
debata (10)

Z triumfu i žltého dresu sa tešil Kolumbijčan Alvaro Jose Hodeg. Jazdec stajne Deceuninck-QuickStep bol najrýchlejší v hromadnom dojazde a 158,4 km dlhú trať so štartom a cieľom v Košiciach zvládol za 3:34:38 h. Tretí finišoval Juhoafričan Reinardt Janse van Rensburg (Qhubeka NextHash).

Štvrtková trať ponúkla tri rýchlostné a štyri horské prémie – dvakrát Bukovec (3,5 km, 4,6%), Štós (7,6 km, 4,7%) a Klenov (5 km, 5,8%). Celkovo museli cyklisti prekonať okolo 2000 výškových metrov, no keďže posledný kopec bol ďaleko pred cieľom, očakával sa hromadný dojazd a súboj šprintérov. Medzi favoritov tak patril aj P. Sagan.

Hneď od štartu sa snažili do úniku dostať viacerí pretekári, nachvíľu sa na čele osamostatnila štvorica, ale jej pokus nevydržal. Úvodnú vrchársku prémiu vyhral Gabriele Petrelli (Friuli ASD).

Tesne pred vrcholom prvého stúpania sa vytvoril únik dňa, do ktorého sa dostali Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane), Roger Adria Oliveras a Jaime Castrillo Zapater (Equipo Kern Pharma), Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Petrelli. Ešte na úpätí kopca prišlo k pádu piatich pretekárov, veľkú smolu mal líder tímu DSM Jai Hindley, ktorý si zlomil kľúčnu kosť a musel odstúpiť.

Lukáš Kubiš Čítajte viac Kedysi mi v dedine prefrčal pelotón okolo domu. Dnes som na štarte s Froomom

Osmička na čele si onedlho vytvorila náskok dve a pol minúty pred druhým stúpaním na Bukovec. Na prémii bol prvý Budzinski. Situáciu na čele pelotónu začali kontrolovať cyklisti Bora-Hansgrohe, ktorí pracovali pre svojho lídra Sagana, a BikeExchange s celkovým lídrom Grovesom.

Únik si podelil všetky body i bonusové sekundy na troch rýchlostných prémiách, no jeho náskok sa postupne scvrkával a pred stúpaním na Klenov sa osmička rozpadla. Na kopci bol prvý Zapater a ďalej pokračoval už len s dvojicou pretekárov. Pokus úniku však nemal šancu na úspech a skončil sa šesť kilometrov pred cieľom.

Všetko tak smerovalo k hromadnému dojazdu v Košiciach. V závere sa rozpútal pozičný boj o najlepšie miesto do špurtu. To si na posledných stovkách metrov udržali jazdci QuickStepu a ich snahu doviedol vo víťazného konca Hodeg pred Saganom a van Rensburgom.

„V závere som urobil chybu. Mal som vyštartovať viac napravo, nemal som sa držať za Hodegom. Celkovo s etapou som spokojný. Sformovali sme sa tri – štyri tímy, ktoré me kontrolovali preteky až do záverečného šprintu. Rozbehlo sa to dobre, uvidíme, čo prinesú ďalšie dni,“ uviedol Peter Sagan pre akreditované médiá v Košiciach.

Výsledky 1. etapy (Košice – Košice, 158,4 km):
1. Alvaro Jose Hodeg (Kol./Deceuninck-QuickStep) 3:34:38 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 3. Reinardt Janse van Rensburg (JAR/Qhubeka NextHash), 4. Cees Bol (Hol./DSM), 5. Michael Mörköv (Dán./Deceuninck-QuickStep), 6. Itamar Einhorn (Izr./Israel Start-Up Nation), 7. Luca Coati (Tal./Qhubeka NextHash), 8. Dominik Neuman (ČR/Elkov-Kasper), 9. Norman Vahtra (Est./Israel Start-Up Nation), 10. Francisco Galván (Šp./Equipo Kern Pharma),

… 12. Matúš ŠTOČEK (SR/Topforex-ATT Investments), 18. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:
1. Hodeg 3:36:19 h, 2. SAGAN +6 s, 3. Kaden Groves (Aus./BikeExchange) +9, 4. Jannik Steimle (Nem./Deceuninck-QuickStep) rovnaký čas, 5. van Rensburg +10, 6. Bol, 7. Casper Pedersen (Dán/DSM) obaja rovnaký čas, 8. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgrohe) +11, 9. Jason Osborne (Nem./Deceuninck-QuickStep) rovnaký čas, 10. Leon Heinschke (Nem./DSM) +12, … 18. KUBIŠ +14

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska 2021