Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jedinečná príležitosť. Slováci sa chystajú na Sagana

V nedeľu stúpanie na Slače, o týždeň horský finiš na ikonickom Mur-de-Bretagne.

16.06.2021 23:44
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan má v zbierke šesť titulov slovenského šampióna. Zatiaľ posledný získal v Plzni 2018.
debata

Peter Sagan absolvuje generálku na blížiacu sa Tour de France, ktorá štartuje 26. júna v Breste, v domácich podmienkach.

V závere týždňa pricestuje do Bánoviec nad Bebravou, kde sa postaví na štart spoločných majstrovstiev Slovenska a Česka.

Atraktívny okruh

Vlaňajšia situácia s pandémiou spôsobila, že Sagan na šampionáte chýbal. Zvíťazil jeho starší brat Juraj, ktorý obhájil titul z Trnavy 2019. Je predpoklad, že trojnásobný majster sveta bude opäť pracovať pre súrodenca.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Nedeľňajšie preteky elite sa pôjdu na 32,5 km dlhom okruhu so štartom i cieľom v Bánovciach. Itinerár obsahuje prejazdy cez Dežerice, Bobot či Timoradzu. Jazdci absolvujú okruh sedemkrát s celkovou dĺžkou 228 km.

„Pre domácich fanúšikov je to jedinečná šanca vidieť Petra v akcii. Na atraktívnom okruhu ho uvidia v akcii niekoľkokrát. Veríme, že cyklistiku v slnečnom počasí si príde pozrieť veľa ľudí,“ želá si Veronika Palušová z organizačného výboru šampionátu.

Blíži sa Tour a Saganmánia na Slovensku rastie. Autogramiády či spoločného fotenia sa však fanúšikovia nedočkajú. Hoci pandemická situácia sa zlepšuje, cyklisti sú opatrní.

„Viacerí sa pripravujú na veľké preteky, vrátane Tour, či olympiádu. Stále fungujú v bubline a musia čo najviac eliminovať riziko nákazy. Napriek tomu máme pre fanúšikov pripravené množstvo sprievodných akcií,“ pozýva Palušová.

Okrem bratov Saganovcov a ich tímového kolegu z tímu Bora-Hansgrohe Erika Bašku sa predstaví domáca špička na čele s jazdcami Dukly Banská Bystrica.

Z českej strany sú prihlásení aj Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Petr Vakoč či Josef Černý, ako aj elitná stajňa Elkov-Kasper.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdenek Stybar (@stybarzdenek)

"Pravdepodobne pôjde o veľmi taktické preteky. Sú dosť dlhé, na druhej strane, pôjde sa väčšinou po rovine. Verím, že bude fúkať a môžeme sa na bočnom vetre o niečo pokúsiť.

V opačnom prípade zrejme uvidíme hromadný špurt," predpovedá dvojnásobný majster ČR Štybar.

Program M-SR a ČR

Štvrtok – časovka: juniorky, ženy, juniori (8.30), U23, muži elite (15.30), sobota – preteky s hromadným štartom: juniorky, ženy (9.00), juniori (15.30), nedeľa – preteky s hromadným štartom: muži elite (10.30).

Pokračovanie v Bore?

Sagan pricestuje do Bánoviec s čerstvou miestenkou na Tour. Hoci sa objavili špekulácie, že by v nominácii Bory chýbal, prekvapenie sa nekoná. Stará dáma 2021 bude pre neho dvanástou Grand Tour v kariére.

Hoci na začiatku sezóny nefiguroval medzi najväčšími favoritmi, jeho šance na cenné double sa zvýšili. Súperi čerstvého víťaza bodovačky na Giro d'Italia sú buď zranení (Sam Bennett) alebo z formy (Fernando Gaviria, Elia Viviani).

Skupina priamych rivalov sa tak zúžila na štvoricu Caleb Ewan, Arnaud Démare, Wout van Aert a Mathieu van der Poel.

Peter Sagan Čítajte viac Nemci naznačili, že Sagan zostane. Denk nedodržal slovo, hromží Ackermann

Predpovedalo sa, že Ralph Denk urobí v nominácii prekvapujúce rozhodnutie a šéf Bory nesklamal. Nechal doma nemeckého miláčika Pascala Ackermanna, ktorému nestačili ani zlepšené výkony na Okolo Belgicka. Špurtérska hviezda urazene prskala.

"Ralpha som vždy považoval za muža svojho slova. Mýlil som sa. Som veľmi sklamaný. Sľuboval mi, že ma na Tour pošle.

Ak by som to vedel, tak pred rokmi nepredĺžim zmluvu," hnevá sa víťaz bodovačky na Gire 2019.

Tour de France 2021 - etapy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2021 - etapa č. 1.

Podľa televízie ARD Saganova účasť vo Francúzsku v drese Bory naznačuje pokračovanie spolupráce.

Žilinčanovi sa po sezóne končí zmluva, záujem prejavili aj iné tímy. Netreba dodávať, že úspešné vystúpenie na Tour by jeho cenu ešte zvýšilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #majstrovstvá Slovenska a Česka v cyklistike