Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tour bez zeleného šampióna? Bora špekuluje so zostavou

Veľmi nepravdepodobné, ale predsa možné. Desiata účasť je naďalej vo hviezdach.

14.06.2021 06:50
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (6)

Peter Sagan stále nemá istotu štartu na Tour de France 2021.

Na Starej dáme vyhral 12 etáp, sedemkrát bodovaciu súťaž a päť dní nosil žltý dres pre lídra pretekov.

Francúzsko SR šport cyklistika Tour de France 21. etapa záver Čítajte viac Saganove šance stúpajú. Jeho rival má nečakané problémy

Vedenie tímu Bora-Hansgrohe napriek tomu špekuluje, že na najslávnejšie cyklistické preteky pošle zostavu bez slovenskej superhviezdy.

„Na Tour vyšleme osem najlepších jazdcov. Istotu zatiaľ majú len dvaja,“ upozorňuje šéf Bory Ralph Denk.

Karty sa obrátili

Hlavu mu zamotáva situácia okolo Pascala Ackermanna. Domáci obľúbenec, v ktorom vedenie Bory vidí Saganovho nástupcu, zaostáva za očakávaniami.

Pred dvoma rokmi vyhral bodovaciu súťaž na Giro d'Italia a potvrdil príslušnosť k špurtérskej elite. Vlani dosiahol osem triumfov, vrátane dvoch na španielskej Vuelte.

Taliansko Cyklistika Giro 12. Etapa Čítajte viac Pod drobnohľadom Bory. Saganov rýchlonohý kolega pred Tour nevyhral

„Vrcholom sezóny bude pre mňa Tour de France. Cítim sa pripravený, aby som tam prvýkrát v kariére štartoval. Urobím maximum, aby som si zaslúžil nomináciu,“ vravel Ackermann na začiatku roka.

Sebavedomé slová však zostali len zbožným želaním. Dvadsaťsedemročnému Nemcovi sa nedarí, stále čaká na prvý triumf v sezóne.

Kritizoval ho aj Denk.

„Pascalovi sme upravili tréningový plán, starajú sa o neho najlepší odborníci. Avšak jeho výkonnosť je nedostatočná. Akoby stratil akceleráciu a my nevieme prečo,“ smúti šéf Bory.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Slabé výkony jeho miláčika mu narušili plány. Z Ackermanna chcel na Tour urobiť jednotku v hromadných dojazdoch a Sagan mu mal pomáhať.

Lenže karty sa obrátili. Žilinčan si udržiava konštantnú výkonnosť, ktorú ukázal aj na májovom Gire. Vyhral etapu a napokon aj celú bodovačku. Okrem toho má tento rok na konte aj triumfy z Katalánska a Švajčiarska.

„Buď pôjde Pascal, Peter alebo obaja. Rozhodneme sa v najbližších dňoch a potom oznámime kompletnú nomináciu,“ vysvetľuje Denk.

Peter Sagan so synom Marlonom na pódiu v Miláne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan oslavuje zisk cyklámenového dresu...

Kapitán Kelderman

Isté miesta v nej majú zatiaľ len dvaja jazdci – Wilco Kelderman a Emanuel Buchmann. Keldermana čakajú prvé veľké preteky v novom drese.

Do Bory prestúpil po minulej sezóne, počas ktorej bol blízko k celkovému triumfu na Gire. Po nezvládnutom závere skončil napokon tretí.

Denk už dávnejšie avizoval, že Holanďan bude vo Francúzsku lídrom tímu na celkové poradie. Podporovať ho bude Buchmann, ktorý po páde nedokončil Giro. Natrénované kilometre chce využiť na Tour.

Taliansko cyklistika Giro d'Italia Sagan Čítajte viac Neprekonateľný rekord? Sagan ho má na dosah

„Sme radi, že Emu sa vystrábil zo zranení a môže opäť súťažiť. Bude súčasťou tímu, ktorý bude pracovať pre Wilca. Očakávam od neho agresívny štýl jazdy a útok na etapové triumfy,“ zdôrazňuje šéf Bory.

Buchmann pred dvoma rokmi skončil na Tour celkovo štvrtý, ale tohtoročný itinerár Starej dámy mu nesedí a tak uprednostnil Giro. Pred pádom v 15. etape mu patrila priebežná šiesta priečka.

„Cítim sa fajn. Som rád, že tím mi dal príležitosť súťažiť na Tour. Kapitánom tímu je Wilco a ja budem pripravený mu pomáhať. Ak sa naskytne šanca, chcem sa v kopcoch popasovať o výhry,“ vraví elitný vrchár.

Boj o zmluvu

Výkony a výsledky na Tour budú dôležité aj s výhľadom do budúcnosti. Platí to najmä o Saganovi a Ackermannovi, ktorým po sezóne končí v Bore zmluva.

Sagana spájajú s francúzskou stajňou Total Direct Énergie, ktorá je údajne ochotná akceptovať aj príchod jeho 10-členného ansáblu. O Ackermanna majú zase záujem bohatí Arabi z UAE Team Emirates.

Denka čaká náročné rozhodovanie. Možno pustí oboch rýchlikov k vode a za ušetrené peniaze na ich platoch dovedie do tímu vrchársku hviezdu, ktorá by pre nemecké zoskupenie vyhrala vytúžený žltý dres z Tour.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan do QuickStepu nepôjde. Žiadal nesplniteľné, znie z Belgicka

Šéf Bory sa netají, že je veľkým fanúšikom Joaa Almeidu.

Stále len 22-ročný Portugalčan zažiaril na lanskom Gire (4. miesto), tento rok bol v Taliansku celkovo šiesty. Po sezóne končí v QuickStepe a jeho agent eviduje záujem od viacerých popredných stajní.

Stále však existuje možnosť, že Sagan v Bore zostane.

Napriek tomu, že v januári oslávi 32. narodeniny, stále je cyklistom, ktorý víťazí a zviditeľňuje tím na pretekoch. Netreba zabúdať ani na jeho vysokú marketingovú hodnotu, z ktorej profitujú aj hlavní sponzori.

Ešte pred mesiacom sa zdalo, že Saganov odchod je istou vecou. Denk však zjemnil rétoriku a už netvrdí, že Slovák je za zenitom a nedokáže víťaziť.

Pravda, jeho vyjadrenia môžu byť aj súčasťou taktiky. Aby trojnásobnému majstrovi sveta nemusel platiť päť miliónov eur za rok ako doteraz.

„Zatiaľ nie je nič definitívne. Stále je možné, že sme k téme Sagan ešte nepovedali posledné slovo,“ dodáva Denk.

Predpokladaná zostava Bory na TdF 2021

Wilco Kelderman (Holandsko), Emanuel Buchmann (Nemecko), Peter Sagan (Slovensko), Daniel Oss (Taliansko), Maciej Bodnar (Poľsko), Matteo Fabbro (Taliansko), Lukas Pöstlberger (Rakúsko), Nils Politt (Nemecko) <zt>Vek, meno, národnosť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe