Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan útočil. Štvorica súperov však mala rýchlejšie nohy

Slovenský cyklista Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe obsadil 5. miesto v 2. etape 104. ročníka pretekov Giro d'Italia.

09.05.2021 17:28 , aktualizované: 18:47
Peter Sagan, Tim Merlier Foto: ,
Dramatický finiš. Peter Sagan (uprostred) sa díva na triumfujúceho Tima Merliera.
debata (2)

Z víťazstva sa tešil Belgičan Tim Merlier. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil v záverečnom špurte a 179 km dlhú trať z mesta Stupinigi do Novary zvládol za 4:21:09 h.

Na druhom a treťom mieste skončili domáci pretekári Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) a Elia Viviani (Cofidis, Solutions Crédits).

Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal víťaz úvodnej časovky Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...

Dvadsaťosemročný Merlier si pripísal trináste víťazstvo v kariére, štvrté v tejto sezóne a prvé pri svojej premiére na jednej z troch Grand Tours.

Vďaka nemu si vybojoval aj cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže.

Nedeľňajšia trasa viedla okrem menšieho zvlneného úseku v jej strede po rovine a tak sa očakával hromadný záver, v ktorom sa mali o víťazstvo pobiť najlepší šprintéri.

Na 95. km bola jediná vrchárska prémia 4. kategórie, pričom jej víťaz získal po etape modrý dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Filippo Ganna Čítajte viac Sagan najlepších nenaháňal. Udrieť môže v nedeľu

Aj preto sa už v úvode bojovalo o únik, do ktorého sa dostali traja domáci pretekári z druholigových tímov Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizané) a Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa).

Pelotón ich nechal odísť a tak si čoskoro vypracovali takmer päťminútový náskok. Ten sa začal zmenšovať až po 50 km, keď sa na čele pelotónu dostali šprintérske tímy – Lotto Soudal, Alpecin-Fenix a Jumbo-Visma.

Vpred nechýbal ani Ineos s „ružovým“ Gannom. Sto km pred cieľom mala vedúca trojica k dobru už len dve a pol minúty.

Na jedinej vrchárskej prémii Montechiaro d’Asti bol najrýchlejší Albanese a tak sa aspoň na deň dostal do modrého dresu.

Krátko na to dostal defekt a tak si vystúpil z úniku. Vpredu zostali už len Tagliani s Marengom, no pelotón si ich náskok kontroloval a 50 km pred cieľom ho držal na úrovni jeden a pol minúty.

Potom sa odohrala vtipná situácia, keď si hlavní adepti na zisk cyklámenového dresu pomýlili bránu označujúcu métu 40 km do cieľa s tou, ktorá označovala rýchlostnú prémiu a bola o niekoľko desiatok metrov za ňou.

Chybu si najskôr uvedomil Fernando Gaviria a tak si prišiel z pelotónu na tú „správnu“ prémiu po šesť bodov, za ním ňou prešli Elia Viviani, Andrea Pasqualon a Sagan, ktorý získal tri body.

Pelotón dostihol dvojicu v úniku ešte pred druhou rýchlostnou prémiou, na ktorej sa bojovalo o bonusové sekundy. Najviac tri získal držiteľ ružového dresu Ganna.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan: Všetko sa vracia do normálu. Akoby Covid nikdy neexistoval

Potom už všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. Záverečné kilometre boli technického charakteru s viacerými zákrutami.

Tímy bojovali o najvýhodnejšie pozície na čele, nechýbala medzi nimi ani Bora, no žiadny si nedokázal vytvoriť poriadny „vláčik“.

Dramatický finiš zvládol najlepšie Merlier, ktorý predviedol dlhý špurt a pripísal si triumf pri svojej premiére na jednej z troch Grand Tours.

Za ním skončila dvojica Talianov, štvrtý bol Belgičan Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Sagan finišoval na piatej pozícii.

Pondelková 3. etapa povedie medzi mestami Biella a Canale, meria 190 km a má zvlnený profil.

Výsledky 2. etapy (Stupinigi – Novara, 179 km):
1. Tim Merlier (Belg./Alpecin-Fenix) 4:21:09 h, 2. Giacomo Nizzolo (Tal./Qhubeka Assos), 3. Elia Viviani (Tal./Cofidis, Solutions Crédits), 4. Dylan Groenewegen (Hol./Jumbo-Visma), 5. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 6. Matteo Moschetti (Tal./Trek-Segafredo), 7. Filippo Fiorelli (Tal./Bardiani-CSF-Faizane), 8. Lawrence Naesen (Belg./AG2R Citroen), 9. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation), 10. Caleb Ewan (Aus./Lotto Soudal) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:
1. Filippo Ganna (Tal./Ineos Grenadiers) 4:29:53 h, 2. Edoardo Affini (Tal./Jumbo-Visma) +13 s, 3. Tobias Foss (Nór./Jumbo-Visma) +16, 4. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-QuickStep) +20, 5. Joao Almeida (Port./Deceuninck-QuickStep), 6. Remi Cavagna (Fr./Deceuninck-QuickStep) +21, 7. Jos van Emden (Hol./Jumbo-Visma) rovnaký čas, 8. Maximilian Walscheid (Nem./Qhubeka Assos) +22, 9. Matthias Brändle (Rak./Israel Start-Up Nation) +25, 10. Gianni Moscon (Tal./Ineos Grenadiers) +26, … 51. SAGAN +44 s

Bodovacia súťaž:
1. Merlier 50 b, 2. Nizzolo 35, 3. Viviani 30, … 5. SAGAN 17

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d´Italia