Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ešte väčšie nebezpečenstvo! Ďalší cyklisti zúria na nové pravidlá UCI

Minulý týždeň vstúpili do platnosti nové pravidlá Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) a v pelotóne ihneď vzbudili kontroverziu.

10.04.2021 14:20
Cyklistika, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (8)

Na pripomenutie – každých 30 až 40 kilometrov sú pretekárom k dispozícii odpadkové zóny, vyhradené miesta, kde sa môžu zbaviť prázdnych fliaš či obalov a chrániť tým životné prostredie.

Na jednorazových podujatiach je trest za porušenie prísnejší ako na etapových, na čo doplatil minulú sobotu na monumentálnej klasike Okolo Flámska Michael Schär z tímu AG2R.

Po diskvalifikácii napísal na sociálnu sieť instagram obsiahly príspevok, ktorý bol odkazom UCI. V komentároch s ním súhlasili viacerí cyklisti.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Rozčarovanie až hnev prišiel aj od účastníkov pretekov Okolo Baskicka, prvého etapového podujatia od zavedenia nových pravidiel. Tie vyvrcholili v sobotu. Niektorí jazdci ich označili za „masívny problém, ktorý je ešte nebezpečnejší ako predchádzajúce normy“.

Cyklisti sa zhodujú, že za darovanie bidonu fanúšikom by ich rozhodne nemali vyradiť z pretekov.

Austrálčan Simon Clarke v tejto súvislosti kritizoval aj organizátorov Okolo Baskicka. Vyčíta im, že na pravidlá sa na trati dostatočne nepripravili.

"Zóny na odhadzovanie odpadu sú umiestnené nedôsledne, sú veľmi krátke a nedostatočne zvýraznené.

Viackrát sme skončili tak, že sme vrecká na jedlo museli mať pri sebe a nemohli ich odhodiť," uviedol cyklista tímu Qhuebeka-Assos pre portál Cyclignweekly.com.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -...

"Môžeme ich podať jednému z kolegov, aby ich odviezol späť k sprievodnému vozidlu, no musí prejsť celou skupinou, zozbierať vrecká od siedmich jazdcov, prevesiť ich cez rameno s prázdnymi bidonmi a obalmi z jedla a vrátiť do auta.

Nie je to praktické a vytvára to ďalšie nebezpečenstvo," do­dal.

Napríklad odpadková zóna v 3. etape pretekov bola v polovici posledného stúpania.

„Ale no tak, to bolo úplne mimo. Museli sme si teda počkať na to, aby sme odhodili veci pri 25-percentnom stúpaní? Zjavne to nefunguje a mali by nájsť riešenie,“ pokračoval.

"Spravidla platí, že za občerstvovacou zónou musí byť odpadková, ale tento týždeň to bolo len naopak.

Keď teda máte vrecko, kam ho vyhodíte? Keď to urobíte, budete diskvalifikovaný," hnevalo ho vo štvrtok.

Na situáciu upozornil aj Ben Hermans zo stajne Israel Start Up-Nation:

„V občerstvovacích zónach máme viac ľudí z tímu, takže je to ešte nebezpečnejšie ako predtým. Čím je ich viac, tým užšie miesta sa vytvárajú. Už kvôli tomu došlo ku kolíziám, je to nebezpečné.“

Doplnil tiež, že v pelotóne sa o tomto probléme veľmi nehovorí. „Pri raňajkách či večeri však o tom debatujeme stále, pretože je to veľmi nepraktické,“ dopĺňa.

Cyclingweekly priniesol aj pohľad jazdca Bike-Exchange Christophera Juula-Jensena. Podľa neho pravidlo má zmysel, no musia ho prispôsobiť.

Top 10 šprintérov cyklistickej sezóny 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling): 467...

„Musíme nechať zvíťaziť zdravý rozum. Nemôžeme zbytočne hádzať plasty a odpadky do polí. Musíme byť zodpovední, najmä preto, že jazdíme v krásnej prírode a sme v televízii,“ povedal 31-ročný Dán.

"Ale vylúčenie z dôvodu pustenia fľaše alebo posunutia fanúšikovi je kruté. Aký je problém s tým, že dáte priaznivcovi fľašu?

Každý pretekár, ktorý ju niekedy dostal, tým bol ohromený," pokračuje a vyzýva tých, ktorí reprezentujú záujmy jazdcov, na zmeny prostredníctvom konštruktívnej diskusie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná cyklistická únia #Okolo Baskicka