Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Sagan, no predsa inak. Sú to hlúposti, zúri šéf QuickStepu

Incident na záverečnom kilometri štvrtkovej 9. etapy cyklistickej Vuelty vyvolal búrlivé reakcie.

30.10.2020 10:38
Sam Bennett Foto: ,
Sam Bennett na snímke z Tour.
debata

Írsky rýchlik Sam Bennett, premožiteľ Petra Sagana v boji o zelený dres na tohtoročnej Tour, síce prišiel do cieľa na prvom mieste, no rozhodcovia ho dodatočne penalizovali. Vo výsledkoch figuruje až na 110. priečke.

Dôvodom bol manéver počas boja o čo najvýhodnejšiu pozíciu v hromadnom špurte. Bennett dvakrát odstrčil ramenom Emilsa Liepinša z tímu Trek-Segafredo.

Komisári v cieli rozhodli o tom, že na jubilejný 50. triumf si Ír bude musieť ešte počkať. Oslavoval pôvodne druhý Pascal Ackermann z tímu Bora-Hansgrohe.

Portál Cyclingnews v súvislosti s touto situáciou pripomenul prípad Petra Sagana v 11. etape tohtoročnej Tour de France, pri ktorom narazil do ramena Wouta Van Aerta. Slovák prišiel o druhé miesto za Calebom Ewanom.

„Saganov pohyb však treba vnímať v inom kontexte, udial sa na posledných metroch, vo vysokej rýchlosti hromadného špurtu a s jazdcami, ktorí sa rozmiestnili široko po ceste,“ upozorňuje web.

Saganov kolega Ackermann si pozrel video incidentu a súhlasil s rozhodnutím jury o penalizácii súpera.

„Je mi ľúto Sama, ale bolo to príliš. Po tých všetkých zrážkach a pádoch, ktoré priniesli posledné týždne, musíme byť ohľaduplní a dávať pozor na iných pretekárov, jazdiť férovo,“ cituje ho spomenutý zdroj.

Nemec použil príklad z vlastnej nedávnej skúsenosti. Komisári ho diskvalifikovali na klasike Scheldeprijs po tom, ako v záverečnom šprinte spôsobil hromadný pád.

Rozhodcovia v súčasnej profesionálnej cyklistike sú nekompromisní. Nepochybne k tomu prispel aj strašidelný augustový incident na pretekoch Okolo Poľska medzi Dylanom Groenewegenom a Fabiom Jakobsenom.

Šéf tímu Deceuninck-QuickStep Patrick Lefevere spustil na twitteri slovnú vojnu s náprotivkom z Treku-Segafredo Lucom Guercilenom.

Belgičan nesúhlasil s trestom a s tým, že konanie Bennetta bolo agresívne.
Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

„Čo sú to za hlúposti ?! Bol vo svojom špurtérskom vláčiku a jazdec Treku ho odtiaľ chcel vytlačiť. Už dávno však vieme o nekompetentnosti UCI VAR (videorozhodcu) – bezpečnosť je na prvom mieste,“ napísal a neskôr dodal:

„Vláčik treba rešpektovať a Sam bránil svoju dráhu.“

Guercilena reagoval na Lefeverove slová:

„Odpovedám, keďže spomínate jazdca Treku-Segafredo. Aby bolo jasné, najskôr bol odstavený z Ackermannovho kolesa vaším vláčikom, potom sa ho Bennett pokúsil dvakrát vytlačiť úplne nesprávnym a zbytočným spôsobom. Televízne zábery postačia, netreba žiaden VAR.“

Rebríček zárobkov tímov na Gire d'Italia Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
9. NTT Pro Cycling (na snímke Ben O' Connor):...

„Koľko šprintov (Liepenš) vyhral? Kde bol váš vláčik?“ vrátilo sa Guercilenovi od Belgičana.

Samotný Bennett podľa Cyclingnews dlho diskutoval s komisármi a k penalizácii sa odmietol vyjadriť. Spolu so športovým riaditeľom stajne odchádzal z riaditeľskej miestnosti pretekov až po zotmení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Sam Bennett #Patrick Lefevere