Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wellens sa po ťažkom období dočkal, írsky veterán spadol. Lídrom naďalej Roglič

Belgický cyklista Tim Wellens zvíťazil v sobotňajšej 5. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana.

24.10.2020 18:41 , aktualizované: 21:55
Primož Roglič Foto: ,
Primož Roglič v červenom drese vedúceho pretekára Vuelty.
debata

Jazdec stajne Lotto-Soudal zvládol 184,4 km dlhú trať z Huesy do Sabinaniga za 4:19:25 h. Druhý finišoval Francúz Guillaume Martin (Cofidis) a tretí skončil Holanďan Thymen Arensman (Sunweb). Červený dres si udržal Slovinec Primož Roglič z Jumbo-Visma.

Dvadsaťdeväťročný Wellens získal okrem víťazstva aj bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže.

"Je to úžasné. Mal som ťažké obdobie a na Vueltu som išiel s obavami, no teraz som veľmi šťastný. Cieľom tímu bolo vyhrať aspoň jednu etapu a je super, že sa to podarilo takto skoro. Ďalšie dva týždne už budú bez stresu.

Štart etapy bol nesmierne ťažký, išli sme dve hodiny naplno a potom som mal šťastie, že som sa dostal do úniku. No nespolupracovali sme najlepšie, pretože tam boli aj dvaja pretekári, ktorí boli vysoko v celkovom poradí.

Nakoniec sme zostali vpredu len traja a išlo sa nám výborne. Myslím si, že sme boli všetci traja na rovnakej úrovni, ale nakoniec som vyhral ja," citoval víťaza portál Cycling News.

Úvodné dve tretiny trate išli po zvlnenom teréne, no v záverečnej čakali cyklistov tri vrchárske prémie Alto de Vio (2. kat., 13,5 km, 4,7%), Alto de Fanlo (6,4 km, 4,6%) a Alto de Petralba (8,7 km, 5,2%). Nasledoval dlhý zjazd a tesne pred cieľom krátke, no ostré nekategorizované stúpanie so sklonom cez 10%.

Hneď od štartu sa mohutne útočilo a čoskoro vznikol štrnásťčlenný únik, do ktorého sa dostali napríklad Guillaume Martin (Cofidis), Rui Costa (SAE-Team Emirates) či Omar Fraile (Astana). Pelotón ich však nechcel nechať odísť, náskok skupiny bol aj po 50 km len niečo vyše polminúty a o ďalších tridsať bolo všetko opäť pokope.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Pred prvým kopcom Alto de Vio sa odtrhla dvanásťčlenná skupina, z ktorej sa na stúpaní vyprofilovali traja pretekári v úniku. na čele išli Thymen Arensman (Sunweb) a Tim Wellens (Lotto Soudal), po pár kilometroch sa k nim pridal aj Guillaume Martin (Cofidis) a táto trojica si už dokázal vypracovať náskok pred hlavným poľom.

Na druhom stúpaní na Alto de Fanlo mali k dobru 2:47 minúty a 25 km pred cieľom už takmer štyri. Vedúca skupina dobre spolupracovala aj na záverečnom kopci Alto de Petralba i následnom zjazde a keď mala aj desať kilometrov pred cieľom k dobru vyše dve minúty, pretekári Jumba, ktorí ťahali pelotón, prestali s jej prenasledovaním. V záverečnom dojazde do cieľa zaútočil najprv Arensman, no po ňom nastúpil Wellens a získal prvý triumf v sezóne.

V závere sa rozbehol súboj aj medzi favoritmi, najlepšie nohy mal Roglič, ktorý došpurtoval na štvrtom mieste. Prišlo však aj k pádu, na zemi skončili víťaz 3. etapy Dan Martin z Írska, Francúz David Gaudu (Groupama-FDJ) a Španieli Ion Izagirre (Astana) a Jose Joaquin Rojas (Movistar).

Všetci nabrali vyše štvorminútovú stratu, zabrzdili pretekárov za sebou a keďže sa incident udial na poslednom kilometri, jury dlho riešila, či má manko zarátať do výsledkov. Nakoniec tak neurobila a všetkým v hlavnej skupine zarátala čas, aký mal v cieli najrýchlejši z nej Roglič. Slovinský pretekár tak aj po 5. etape vedie o päť sekúnd pred Danom Martinom a o trinásť pred Ekvádorčanom Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers).

Fakty z Vuelty

Výsledky 5. etapy (Huesca – Sabinanigo, 184,4 km): 1. Tim Wellens (Belg./Lotto Soudal) 4:19:25 h, 2. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +4 s, 3. Thymen Arensman (Hol./Sunweb) +12, 4. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +2:13, 5. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe), 6. Alex Aranburu Deba (Šp./Astana), 7. George Bennett (N.Zél./Jumbo-Visma), 8. Julien Simon (Fr./Total Direct Energie), 9. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 10. Dorian Godon (Fr./AG2R la Mondiale) všetci rovnaký čas

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #tim Wellens