Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zelený dres sa možno Saganovi už neujde. Sú tu však klasiky

Bez dresu, bez vyhratej etapy. Iný ako zvyčajne. Peter Sagan nenaplnil očakávania, súťaž, v ktorej dlhé roky dominoval, ovládol Sam Bennett.

24.09.2020 16:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan pred začiatkom 19. etapy TdF 2020.
debata (5)

Dostane proti Írovi šancu na odvetu? „Veľmi bude záležať na výsledkoch v zostávajúcom priebehu ročníka,“ vraví Michael Hutchinson, bývalý britský profesionál, dnes autor populárnych cyklistických publikácií a dopisovateľ portálu Cyclingweekly.

Ako sa vám pozdával Sagan na Tour de France?

Ak sa bavíme o tomto roku, potom musím byť úprimný: nebol to ani zďaleka najlepší Sagan, akého som kedy videl. Spočiatku sa zdalo, že bude hlavným favoritom na zisk zeleného dresu, ale postupne strácal pôdu pod nohami. Jeho výkon by som ohodnotil tromi bodmi z piatich. Konečný výsledok je oproti očakávaniam minimálne o stupeň horší.

Čo mu najviac chýbalo?

Môžeme sa len domnievať, čo to asi tak mohlo byť. Podľa mňa odjazdené preteky. Sme uprostred veľmi zvláštnej sezóny, každý sa s tým vysporiadal po svojom. Prvé skúsenosti nám však hovoria, že skúsení pretekári majú väčšie problémy. Akoby im chýbali v nohách súťažné kilometre.

Rebríček odmien na Tour de France 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Bora-Hansgrohe: 72 020 €.

V 11. etape mu rozhodcovia po incidente s Woutom van Aertom odňali 2. miesto i body v súťaži o zelený dres. Bol to rozhodujúci moment?

Zdá sa, že áno. Ale pripomínam, ani potom to nebol ten Sagan, na akého sme zvyknutí. Body, o ktoré prišiel, mu znepríjemnili situáciu. Ale ak by ho aj jury nepenalizovala, do Paríža by zelený zrejme aj tak neprišiel.

Nemec Greipel ho obvinil z neférových praktík počas špurtov. Súhlasíte s ním?

Viete, ako to chodí so špurtérmi – vždy sa sťažujú jeden na druhého. Pre jedného môže vyznieť Saganove počínanie ako odvážne, iní budú donekonečna tvrdiť, že často riskuje. V 11. etape uvidel príležitosť a šiel po nej. V globále si nemyslím, že by bol agresívnejší ako jeho súperi.

Mnohí začínajú poukazovať na jeho vek. Čo znamená 30 rokov pre profesionálneho pretekára?

Cyklistická logika navráva, že špurtéri sa z pódia vytrácajú skôr ako jazdci na celkové poradie na podujatiach Grand Tours. Napokon, vieme, ako to bolo s Kittelom či Cavendishom. Sagan je však z iného cesta, nie je klasický špurtér. Je celkom možné, že na Tour de France už nikdy nevyhrá bodovaciu súťaž – bude to veľmi záležať aj na profile, ktorý zvolia organizátori. Avšak veľmi by ma prekvapilo, ak by sa prestal presadzovať aj na slávnych klasikách.

Dá mu Bora o rok šancu získať zelený dres späť?

Je to ešte ďaleko. Veľmi bude záležať aj na výsledkoch v zostávajúcom priebehu ročníka. Napríklad aj na blížiacom sa Giro d'Italia. Ak sa bude zlepšovať, som presvedčený, že o rok ho opäť uvidíme na francúzskych cestách, ako bojuje o body.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Trúfli by ste si dnes povedať, že Sagan má už to najlepšie za sebou?

Mám pocit, že je to tak. Ale dovoľte, aby som to vysvetlil: je to čiastočne aj preto, že v minulosti toho toľko vyhral. Je trojnásobný majster sveta v troch po sebe idúcich sezónach – je málo pravdepodobné, že v budúcnosti ešte niečo podobné zopakuje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan