Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech na Tour i Gire? Sagan potrebuje výkon z inej galaxie

Hoci sa Peter Sagan počas víkendu nedočkal vytúženého triumfu na Miláno - San Remo, Peter Zánický (47) z toho nerobí veľkú vedu. "Potrebuje nabrať súťažné kilometre. Na Tour de France bude v obvyklej forme," tvrdí prvý tréner cyklistickej superhviezdy.

11.08.2020 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Čo chýbalo Saganovi k výhre?

Počas posledného stúpania na Poggio som v kútiku duše veril, že mu to vyjde. Miláno – San Remo je podujatie, kde nevyhráva najlepší jazdec, ale ten, kto má najviac šťastia. Avšak treba povedať – a uviedol to v cieli aj sám Peter – že tento rok nebol taký silný ako jeho súperi. Paradoxne, práve preto mohol vyhrať, pretože nemusel riskovať ako dvojica Alaphilippe, Van Aert, ktorej to napokon vyšlo. Očakával som, že ich pelotón dostihne. Peter z toho v závere mohol profitovať a Primaveru prvýkrát v kariére vyhrať. Žiaľ, dopadlo to inak.

Čo hovoríte na kritiku Daniela Ossa, ktorý išiel do úniku a v závere pri Saganovi chýbal?

Myslím, že v konečnom zúčtovaní to nezohralo veľkú úlohu. Oss v zjazde zariskoval a išiel do trháku. Potom na Poggiu nemusel ťahať a túto zodpovednosť prenechal na ostatné tímy. Chcel využiť moment prekvapenia a na poslednom kopci zostať vpredu, aby Petrovi nejakým spôsobom pomohol. Bol to neplánovaný útok, ktorý mu nevyšiel podľa predstáv. O víťazovi rozhodli iné faktory.

Primavera bola pre Sagana tretími pretekmi po reštarte. Súhlasíte, že sa stále len rozjazdieva s výhľadom k Tour de France?

Vždy platilo, že Peter mal úvod roka pomalší. Aj preto chodieval na menšie preteky do Austrálie či Argentíny. Až potom poriadne zabrúsil kolieska. Myslím, že podobná situácia sa opakuje aj teraz po reštarte. Potrebuje nabrať súťažné kilometre. Bolo vidieť aj na Strade Bianche, že ešte nie je v stopercentnej forme. Na druhej strane, stále vie zašpurtovať, čo ukázal na Miláno – Turín. Som presvedčený, že do začiatku Tour sa dostane do tradičnej pohody.

Rastie mu v osobe Wouta van Aerta ťažký súper v boji o ďalší zelený dres z Tour?

Teším sa na ich súboje. Čím viac ľudí bude v popredí, tým bude bitka o zelené tričko zaujímavejšia. Van Aert má po reštarte vynikajúcu formu. Koronakríza spôsobila, že sezóna bude špecifická. Niektorým favoritom sadne, iným vôbec. Očakávam, že k Van Aertovi doskočia ďalšie mená a obnovený ročník bude veľmi zaujímavý.

Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým. Foto: ARCHÍV PETRA ZANICKÉHO
peter sagan, peter zanický Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým.

Môžeme očakávať inú Tour, na akú sme boli doteraz zvyknutí?

V určitých ohľadoch áno. Týka sa to najmä divákov, ktorých nebude pri trati toľko, ako v minulosti. Avšak pretekári to až tak neriešia, pre nich sú dôležitejšie iné veci. Čakajú ich náročné kopce i rýchle špurty. Tuším, že sa dočkáme viacerých prekvapení.

Aj na pozícii celkového víťaza Tour?

Je to možné. Vždy si rád zatipujem, ale zvyknem to robiť na základe predchádzajúcich výsledkov. Teraz je však situácia iná, nemáme sa od čoho odraziť. Verím, že Ineos nebude taký dominantný ako v minulosti. Veľmi silná bude stajňa Jumbo-Visma. Tímy počas sústredení skúšali rôzne varianty. Uvidíme, komu to najlepšie sadne.

Ako Sagan zvládne kombináciu Tour – Giro?

Keď mi Peter vravel, čo má v pláne, tak som si odfúkol. Je to vražedná kombinácia. Čaká ho množstvo kilometrov na dvoch najnáročnejších etapových pretekoch. Navyše medzi nimi bude mať len krátku pauzu. Organizátorom Gira sľúbil, že tento rok bude v Taliansku štartovať a sľub splní. Nie som z toho veľmi nadšený. Ak zvládne získať zelený dres na Tour a potom absolvovať celé Giro, bude to z jeho strany parádny výkon.

Existuje šanca, že by vyhral bodovaciu súťaž na oboch pretekoch?

To by bol počin z inej galaxie. Mohlo by sa to podariť, ak by boli preteky v riadnom termíne. Avšak Peter už v minulosti predviedol niekoľko výkonov, ktoré popreli zákony cyklistiky. Nie je to nemožné, ale zároveň veľmi málo pravdepodobné.

Je najdrahším cyklistom v pelotóne, Bora údajne zvažuje, že ho po budúcej sezóne pustí k vode. Viete si ho predstaviť v drese iného tímu?

Keď sme sa o tom nezáväzne rozprávali, nemal v tejto otázke úplne jasno. Keď prišiel do Bory, bol jej jedinou hviezdou. Dosiahol viaceré triumfy a nemeckú stajňu vytiahol v renkingu vyššie. Za to mu musia byť v tíme vďační. Samozrejme, teraz už majú viacero kvalitných cyklistov, či už je to Pascal Ackermann, Max Schachmann či iné domáce akvizície. Vedia, že sú silní aj s lacnejšími jazdcami. Je pochopiteľné, že tímy po koronakríze šetria prostriedky, kde sa dá. Dosť bude záležať na tom, či sa Petrovi podarí vyhrať ďalší zelený dres alebo dosiahnuť iný veľký triumf.

Etapové profily na Tour de France 2020 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2020 - profil 1. etapy

Zaznamenali ste hrozivý pád Fabia Jakobsena na Okolo Poľska?

Áno a musím povedať, že nič podobné som ešte nevidel či nezažil. Bola to hrôzostrašná kolízia.

Mohol vinník nehody Dylan Groenewegen niečo urobiť inak?

Ťažko povedať, či sa búračke dalo predísť. Groenewegen zišiel zo svojej línie, Jakobsena cítil za sebou. Určite nemal v záujme krajana zraniť. Adrenalín v špurtoch je na maximálnej úrovni. Rozhodujú momenty, ktoré sa udejú v zlomku sekundy. Hromadné dojazdy vždy boli a budú rizikovou záležitosťou. Špurtéri sú si toho vedomí.

Upozorňujete na bezpečnosť aj deti na cyklokempoch, ktoré nesú meno vášho bývalého zverenca?

Samozrejme. Helma je potrebná za každých okolností. Predsa len, hlava je najzraniteľnejšie miesto. Hoci si deti idú len dvadsať metrov do bufetu zobrať vodu či malinovku do bidonu, pripomíname im potrebu nosenia helmy. Na kempoch vždy vravím, že nesúťažíme v zjazdoch, ale v jazde hore kopcom. Tam sa ukáže, kto na to má. Na bezpečnosť dávame veľký dôraz. Deti sa veľmi rýchlo učia. Ak absolvujú dva či tri kempy, potom dokážu krízové situácie zvládať oveľa lepšie – preskočiť jamu, obísť prekážku či vyhnúť sa kolízii.

Vnímate medzi deťmi pretrvávajúci záujem o cyklistiku?

Áno a deje sa to aj po koronakríze, z čoho som trochu prekvapený. Detská tour Petra Sagana sa teší veľkej popularite, prihlásil sa nám takmer rovnaký počet detí ako vlani. Máme z toho veľkú radosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický