Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zavrite ho, zúri šéf QuickStepu. Vinníka pádu si podala aj UCI, ten sa kajal

Pred rokom zahynul na Okolo Poľska mladík Bjorg Lambrecht. Jeho pamiatku si uctili pred začiatkom pretekov. Teraz sa u severných susedov stala ďalšia vážna nehoda, z ktorej mrazí.

06.08.2020 08:11 , aktualizované: 16:05
Dylan Groenewegen Foto: ,
Dylan Groenewegen leží na zemi po tom, ako zapríčinil nebezpečný pád. Fabio Jakobsen je v kóme.
debata (17)

Holandský cyklista Fabio Jakobsen (23) je po stredajšom páde v úvodnej etape podujatia už mimo ohrozenia života.

Vo štvrtok o tom informovali lekári z poľskej nemocnice v Sosnowci po náročnej päťhodinovej operácii. Ešte v ten istý deň by mali 23-ročného jazdca tímu Deceuninck-Quickstep začať prebúdzať z umelého spánku. Procedúra by mala trvať až do skorých piatkových hodín.

„Doktori to dokončia pravdepodobne až zajtra ráno. Až potom budeme schopní poskytnúť nové informácie o jeho stave,“ agentúra dpa citovala hovorcu nemocnice v Sosnowci Tomasza Swierkota.

Hrozivá kolízia v úvodnej etape Okolo Poľska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (vľavo) padá po vytlačení...

Jazdec tímu Deceuninck-QuickStep utrpel ťažké zranenia po tom, ako ho v záverečnom špurte vytlačil do bariér krajan Dylan Groenewegen z tímu Jumbo-Visma.

Tragédia sa stala v závere prvej etapy, keď Groenewegen tesne pred cieľom ostro vybočil doprava a svojho súpera vytlačil na bariéru.

Jakobsen do nej nabúral, preletel cez ňu a vrazil aj do jedného z organizátorov podujatia. Tvrdý pád utrpelo aj niekoľko ďalších pretekárov. Záverečná rovinka bola mierne dolu kopcom a cyklisti išli podľa poľských médií rýchlosťou až 80 km/h.

Groenewegen sa vo štvrtok ospravedlnil.

„Bolo to strašné. Nedokážem vyjadriť, ako sa zle cítim pre to, čo sa stalo Fabiovi a ďalším. Teraz je najdôležitejšie jeho zdravie, neustále na neho myslím,“ uviedol vo štvrtok vinník nehody Groenewegen, ktorého diskvalifikovali a za víťaza vyhlásili práve Jakobsena.

Dylan Groenewegen na snímke z Tour de France... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen na snímke z Tour de France 2019 po tom, ako zdolal aj Petra Sagana (v pozadí).

V dôsledku nešťastia organizátori zrušili slávnostný ceremoniál.

Groenewegenovo konanie odsúdila aj Medzinárodná cyklistická únia, ktorá v komuniké avizovala otvorenie disciplinárneho konania:

"Medzinárodná cyklistická únia (UCI) dôrazne odsudzuje nebezpečné správanie Dylana Groenewegena (Jumbo-Wisma), ktorý poslal Fabia Jakobsena (Deceuninck-QuickStep) do bariéry pár metrov pred finišom a spôsobil hromadnú haváriu na konci prvej etapy Okolo Poľska.

VIDEO: Zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy

UCI, ktorá považuje toto správanie za neakceptovateľné, okamžite postúpila záležitosť Disciplinárnej komisii, aby požiadala o uloženie sankcii primeraných závažnosti týchto faktov. Naša federácia je z celého srdca s pretekármi, ktorých incident postihol."

Ešte ďalej zašiel šéf tímu Deceuninck-Quickstep Patrick Lefevere, ktorý na twitteri vyzval na Groenewegenovo uväznenie.

„Toto bol kriminálny skutok, ktorý musí skončiť pred súdom. Tento chlapec by mal skončiť vo väzení,“ napísal Lefevere na twitteri.

Dlhoročný cyklistický guru musel v stredu prijať ešte jeden negatívny fakt ohľadom svojho pretekára. Na klasike Miláno – Turín sa v záverečnom páde ocitol aj Belgičan Yves Lampaert a odniesla si to zlomená kľúčna kosť.

Zástupcovia stajne sa chystajú Groenewegena žalovať a žiadajú jeho vylúčenie z cyklistiky.

Poľská polícia incident začala vyšetrovať, no bližšie sa k okolnostiam zatiaľ nevyjadrila. Nechcela komentovať ani možné obvinenie Groenewegenova za spôsobenie pádu.

Ako je na tom Jakobsen?

Polnočnú správu z nemocnice pre poľské médiá poskytol šéflekár Pawel Gruenpeter: „Cyklista nemá poškodený mozog ani miechu, má však početné poranenia tváre. Jeho stav je vážny, ale stabilizovaný.“

Belgický tím Deceuninck-QuickStep na svojom webe skonštatoval podobné závery: "Diagnostický test neodhalil poranenie mozgu alebo miechy, ale vzhľadom na závažnosť viacerých poranení je stále v komatóznom stave.

Ďalšie informácie budú k dispozícii v priebehu nadchádzajúcich hodín. Chceli by sme sa poďakovať všetkým fanúšikom za srdečnú podporu."

Fabio Jakobsen (vľavo) v drese pre najlepšieho... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Fabio Jakobsen, Yver Lampaert, Bob Jungels Fabio Jakobsen (vľavo) v drese pre najlepšieho pretekára do 25 rokov na pretekoch Okolo Slovenska 2018.

Vo štvrtok ráno Poliaci pridali ďalšie aktuálne informácie po skončení náročnej operácie, ktorá trvala od polnoci do pol šiestej ráno. Podľa nich je Jakobsen mimo bezprostredného ohrozenia života.

"Cyklista má poranený hrudník, preto sa mu ťažko dýcha. Najzávažnejšie sú však poranenia tváre. Jeho stav je naďalej vážny, ale ešte dnes sa pokúsime o jeho prebudenie z umelého spánku. V dôsledku kraniofaciálnej traumy bol chirurgický zákrok veľmi komplikovaný.

Operujúci lekár potvrdil, že postup pri zákroku bol nezvyčajný," informoval lekársky tím z Nemocnice svätej Barbary v Sosnowci, cituje ho portál onet.pl.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

No matter what, always the right profile. #alwaystherightprofile #webeatthistogether

Príspevok, ktorý zdieľa Fabio Jakobsen (@fabiojakobsen),

Operatér Peter Gruenpeter ešte krátko dodal: „Operácia bola naozaj náročná, ale udiala sa bez komplikácií. Na základe výsledkov tomografie by nemalo dôjsť k poškodeniu nervového systému. Od anestéziológov viem, že dnes uvažujeme zobudiť ho z kómy.“

Dvadsaťtriročný Jakobsen je držiteľ 18 víťazstiev v profipelotóne. Piate v poradí sa zrodilo pred necelými dvoma rokmi v Galante v záverečnej etape pretekov Okolo Slovenska.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Dylan Groenewegen #Fabio Jakobsen