Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Útok na Paterbergu. Sagan hodil súpera cez palubu a odfrčal preč

Má fixný čas. Vždy sa ide počas prvej aprílovej nedele.

05.04.2020 10:18
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan (Bora-Hangrohe) počas tímovej prezentácie v Antverpách pred pretekmi Okolo Flámska.
debata (2)

Pre legendárneho Švajčiara Fabiana Cancellaru je to Štedrý deň bez vianočného stromčeka, pre Flámov najväčší sviatok. Niečo ako Nový rok, lebo udalosti spravidla delia na tie, ktoré sa odohrali pred a po Ronde.

Slávna monumentálna klasika Okolo Flámska tento rok ustúpila šíriacemu sa koronavírusu – napokon, Belgicko už včera avizovalo takmer 17-tisíc pozitívne testovaných a 1143 mŕtvych. Spomeňme si teda na chvíle, keď celý svet ešte nesledoval správy o pandémii, ale famózneho Slováka na populárnych pretekoch.

Cyklistické S. O. S.

Je nedeľa, 3. apríl 2016 a Peter Sagan je už iba niečo viac ako 15 kilometrov pred cieľom v Oudenaarde. Za sebou má náročné stúpanie na Oude Kwaremont. V Belgicku vládne príjemné počasie a popri trati stoja desiatky tisíc cyklistických fanatikov.

„Prvýkrát som si uvedomil, čo dokáže urobiť dúhový dres. Huriavk bol jednoducho obrovský, bol to burácajúci koridor nepretržitého hluku. Identita nositeľa je druhoradá, pre nich to je majster sveta natriasajúci sa na dlažobných kockách, nie Peter Sagan,“ spomína žilinský rodák vo svojej autobiografii Môj svet.

Po jeho boku šliape do pedálov už iba stopercentný Flám, veľká domáca nádej, Sepp Vanmarcke. Blíži sa posledné 380-metrové stúpanie. Legendárny Paterberg.

Oddeľuje zrno od pliev, siaha na absolútne dno ľudských síl a aj u tých najodolnejších spína tlačidlo cyklistického S. O. S. – stav, kedy telo odmieta počúvať hlavu.

Veď si len predstavte: máte za sebou 245 kilometrov prašných ciest, vetra, ktorý fúka sprava i zľava, krátkych strmých kopcov, neustálych útokov súperov – a potom, trinásť kilometrov pred cieľom, sa cesta prudko zodvihne. Áno, ste na mieste, kde uhýbate pred dlažobnými kockami, ktoré z vás chcú vytriasť dušu, hľadáte pás hlinenej cesty, lebo tadiaľ je to jednoduchšie. Práve tu sa rozhoduje o flámskej večnosti.

„Paterberg je čudná cestička, nezáleží, po koľký raz po nej idete, stále vás prekvapí, keď na ňu vpravo odbočíte, pretože žiadnu cestu by ste tam v skutočnosti nečakali. Faktom je, že tam ani žiadna nezvykla byť,“ opisuje Sagan ikonický kopček, ktorý je opradený legendami.

Susedská závisť?

Bolo to niekedy na začiatku 80-tych rokov, keď sa farmár z Paterbergu viac nedokázal pozerať na to, ako sa okolo dverí jedného zo susedov na neďalekom vŕšku preháňajú cyklisti na slávnej jarnej klasike Okolo Flámska. Bolo to skľúčujúce, zatiaľ čo susedný Koppenberg poznal celý svet, jeho kopec nikto. Rozhodol sa, že príbeh pretekov vezme do vlastných rúk – vybudoval základy cesty a následne ju dláždil kocku po kocke.

A teraz ako to naozaj bolo…

V roku 1983 sa rada mesta Kluisbergen rozhodla, že na Paterberg povedie asfaltka. „Dovtedy sa naň totiž dostal jedine traktor – po starej prírodnej a zaprášenej cestičke,“ povedal vtedajší riaditeľ oddelenia pre verejné práce Philippe Willequet.

„Tento plán som spomenul svojmu priateľovi, ktorý žil na úplnom vrchu Paterbergu. Prišiel s nápadom, aby sme kopec vydláždili kamennými kockami. Bolo to síce drahšie riešenie, ale zároveň aj estetickejšie. Pošepkal mi, že raz by tadiaľ mohli ísť aj preteky Okolo Flámska,“ dodal.

Obec súhlasila. Paterberg dostal namiesto asfaltu mačacie hlavy a už o necelé tri roky si ich vyskúšal aj pelotón na slávnej monumentálnej klasike.

Ale späť na preteky…

Sagan vletí do ostrej pravotočivej zákruty ako prvý, Vanmarcke ho ešte raz vystrieda na čele, ale potom to príde. „Keď sklon dosiahol 20 percent, spevnil som hornú časť tela, zaprel sa do sedla a snažil sa predstaviť si, že moje nohy sú piesty poháňajúce motor,“ spomína.

Klobúk dolu, Peter!

Ide ako dobrý dízlový stroj, záber za záberom, nehybne v sedle. A Belgičan? Kníše sa zo stany na stranu, míňa posledné zvyšky energie, ide ako auto s prázdnou nádržou na benzínové výpary. Sagan definitívne uniká. „Pozrite sa naňho, toto môže byť rozhodujúci nástup,“ kričí komentátor Eurosportu. „Vanmarcka doslova hodil cez palubu,“ odznie v belgickej televízii Sporza.

„Čo najviac som sa uvoľnil. Napriek tomu, že som šiel na doraz 150 kilometrov, cítil som sa fajn. Odstup sa zvýšil na viac ako 20 sekúnd a udržiaval som si ho,“ opisuje rozhodujúci moment najslávnejší slovenský športovec poslednej dekády.

Lenže výstupom na Paterberg sa belgická klasika ešte nekončí. Po nej nasleduje viac ako dvanásťkilometrová rovina. V tej chvíli je to pre Sagana niečo ako časovka. A za ním s odstupom pätnástich sekúnd šampión v jazde proti chronometru – Cancellara.

Slovák si však verí, nepripúšťa žiadnu drámu, naopak, náskok ešte navyšuje.

„Tri kilometre pred cieľom sa predo mnou na chodníku vľavo bicykloval chlapík v kompletnom výstroji Molteni zo sedemdesiatych rokov ako prelud Eddyho Merckxa. Je to asi tá najbelgickejšia vec, akú som kedy videl. Edy! zakričal som. Obzrel som sa, ale nebol to on. O pár minút som sa stal víťazom monumentu. Aký dobrý pocit,“ vyriekne vo svojej autobiografii na margo premiérového triumfu na monumentálnej klasike.

„Čo sa už len na toto dá povedať. Iba wwwooowww…,“ gratuloval ako prvý Johan Museeuw, bývalý trojnásobný víťaz Okolo Flámska. „Klobúk dolu! Zaslúžiš si to, Peter!“ pridal sa Alberto Contador.

Následné tri sezóny Saganovi flámsky triumf unikal. Ale ktovie, možno už o rok…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska