Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstri sveta menia farby. Vlčiu svorku opúšťa skúsený harcovník

Holandský cyklista Tom Dumoulin ukončí po tejto sezóne po ôsmich úspešných rokoch angažmán v nemeckom tíme Sunweb.

20.08.2019 07:34
debata (1)

Majster sveta v časovke a víťaz Gira d'Italia z roku 2017 zamieri do stajne Jumbo-Visma, s ktorou podpísal zmluvu na tri roky. Holandský tím v pondelok špekulácie médií oficiálne potvrdil na sociálnych sieťach.

„Bolo to neuveriteľných osem rokov, bez ktorých by som nikdy nedošiel tam, kde som teraz. Som vďačný za všetko, čo sme spoločne dosiahli,“ napísal dvadsaťosemročný cyklista na twitteri. V novom tíme sa Dumoulin pripojí k silnej dvojici lídrov Primožovi Rogličovi a Stevenovi Kruijswijkovi s cieľom ovládnuť niektoré z trojice pretekov Grand Tour.

Najväčšie úspechy slávil Dumoulin v roku 2017, keď ovládol Giro a následne na MS v Bergene aj časovky jednotlivcov a družstiev. O rok neskôr skončil celkovo druhý na Tour de France a pridal svetové striebro z individuálnej i tímovej časovky. Striebro má v zbierke aj z olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro.

Tohtoročná sezóna mu na pretekoch Grand Tours nevyšla. Z májového Gira musel po páde kvôli zraneniu kolena odstúpiť a do Tour de France sa nestihol zotaviť. V nominácii nie je ani na Vuelte, ktorá štartuje 24. augusta.

Gilbert chce posunúť Lotto-Soudal

Cyklistov Deceunincku-Quick Step, ktorých pre ich súdržnosť a štýl pretekania volajú Vlčia svorka, opúšťa bývalý majster sveta v pretekoch s hromadným štartom Philippe Gilbert. Pretekať bude za inú belgickú stajňu Lotto Soudal. Zmluvu podpísal na tri roky, takže by mal súťažiť najmenej do 40 rokov.

Philippe Gilbert oslavuje svoj triumf na... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Francúzsko Cyklistika Paríž Roubaix Philippe Gilbert oslavuje svoj triumf na Paríž-Roubaix 2019.

„Zdalo sa mi, že v posledných rokoch tímu chýbal naozajstný líder. Chcem ho posunúť vyššie svojimi výkonmi aj tým, že pomôžem ostatným jazdcom zlepšiť sa,“ uviedol Gilbert, ktorý za Lotto pretekal už v rokoch 2009 až 2011.

Svetový šampionát ovládol v roku 2012. Počas doterajšej kariéry belgický cyklista nazbieral 75 víťazstiev vrátane viacerých slávnych klasik. Tento rok k nim pridal triumf na Paríž-Roubaix, teraz ho čaká štart na Vuelte.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Philippe Gilbert #Tom Dumoulin #Lotto Soudal #Jumbo-Visma