Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Sagan je vo forme. Po druhom mieste chválil excelentný tím

Peter Sagan skončil v 5. etape pretekov Tour Down Under na trati z Glenelg do Strathalbyn dlhej 149 km druhý.

19.01.2019 06:35 , aktualizované: 08:26
debata (3)

Sagan pôvodne finišoval až ako tretí, ale víťazný Austrálčan Caleb Ewan si v záverečných metroch počínal nedovolene a rozhodcovia ho odsunuli až na 83. miesto, teda na koniec veľkej skupiny cyklistov, ktorá dosiahla v cieli rovnaký čas.

Navyše stratil 15 bodov v bodovacej súťaži, dostal časovú penalizáciu 30 sekúnd a pokutu 500 švajčiarskych frankov.

Rozhodcovia ho potrestali za incident, ktorý sa odohral pred cieľom, keď pri vytváraní pozície hlavou udieral do Philipsena.

Novým víťazom etapy sa stal pôvodne druhý Belgičan Jasper Philipsen z tímu UAE Emirates pred Saganom a Holanďanom Dannym van Poppelom (Jumbo-Visma). Na talianskeho favorita Eliu Vivianiho (Deceuninck – Quick Step) zostalo piate miesto.

V dramatickom závere Sagan útočil z tretieho miesta spoza Vivianiho a Fabia Sabatiniho, ktorý Vivianimu rozbiehal špurt. Zozadu sa zrazu vynoril Ewan a na jeho zrýchlenie nik nemal nárok. Napokon sa však oficiálneho víťazstva nedočkal a bol odsunutý na 83. priečku.

Sagan očakával, že o víťazovi sa rozhodne až na cieľovej páske.

„Etapa sa vyvinula do očakávaného konca. Silný vietor síce miestami natiahol pelotón, ale na konci bol z toho hromadný šprint. Mal som dobré nohy a šiel som po víťazstvo, ale bol som vytlačený a nepodarilo sa to. Moja forma je dobrá a tím opäť predviedol excelentnú robotu. Aj v zajtrajšej poslednej etape zabojujeme o čo najlepší výsledok,“ uviedol Peter Sagan na oficiálnom webe svojho tímu bora-hansgrohe.com.

„Táto etapa bola ovplyvnená bočným vetrom. Náš tím pracoval perfektne. Dvakrát sme sa pokúsili o selekciu, ale vietor nebol až natoľko silný, aby vznikla väčšia diera. Peter sa v závere ocitol v dobrej pozícii, nohy mu išli dobre, ale bol zablokovaný. Jeho umiestnenie je ďalší dobrý výsledok pre naše družstvo,“ skonštatoval športový riaditeľ Bora-Hangrohe Patxi Vila.

Novozélanďan Patrick Bevin si napriek pádu v závere etapy udržal post lídra celkového poradia.

Má náskok 7 sekúnd pred Juhoafričanom Darylom Impeyom (Mitchelton-Scott) a 16 sekúnd pred Španielom Luisom Leónom Sánchezom (Astana). Sagan na 20. priečke zaostáva o 40 sekúnd.

Slovenský cyklista je stále druhý v bodovacej súťaži. Znížil však náskok novozélandského lídra Patricka Bevina (CCC Team) z 12 na 7 bodov. Na aktuálnom 21. ročníku Tour Down Under bol predtým Sagan v etapách ôsmy, tretí, prvý a dvadsiaty deviaty. Preteky v Južnej Austrálii berie líder tímu Bora-Hangrohe najmä ako prípravu pred dlhou a náročnou sezónou.

Preteky Tour Down Under vyvrcholia v nedeľu záverom so stúpaním na značkový kopec podujatia Willunga Hill, ktorý definitívne rozhodne o celkovom víťazovi a držiteľoch všetkých cenných dresov.

Výsledky – Tour Down Under 2019:

5. etapa (Glenelg – Strathalbyn), 149,5 km): 1. Jasper Philipsen (Belg.) 3:37:00 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Danny van Poppel (Hol.) Jumbo-Visma, 4. Jens Debusschere (Belg.) Kaťuša-Alpecin, 5. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck Quick-Step, 6. Phil Bauhaus (Nem.) Bahrain-Merida – všetci v rovnakom čase ako víťaz,… 83. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal – rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 5. etape: 1. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team 17:00:25 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +7 s, 3. Luis León Sánchez (Šp.) Astana +16, 4. Ryan Gibbons (JAR) Dimension Data +26, 5. Jan Polanc (Slovin.) UAE Team Emirates +26, 6. Ruben Guerreiro (Portug.) Kaťuša-Alpecin +26… 20. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +38.

Bodovacia súťaž: 1. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team 56 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 50, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck – Quick Step 45.

Program poslednej etapy na TDU 2019:
nedeľa 20.1. – 6. etapa: McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km

Aktualizujeme…

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour Down Under